Κυριακή των Βαΐων: Τι γιορτάζουμε σήμερα

Έθιμα και παραδόσεις

Σήμερα είναι Κυριακή των Βαΐων, δηλαδή μια εβδομάδα ακριβώς πριν την Κυριακή του Πάσχα και μια μέρα πριν ξεκινήσει η Μεγάλη Εβδομάδα.

Ερχόμενος ο Ιησούς από τη Βηθανία στα Ιεροσόλυμα, έστειλε δύο από τους μαθητές του και του έφεραν ένα γαϊδουράκι. Και κάθισε πάνω του για να μπει στην πόλη. Ο Χριστός εισέρχεται στα Ιεροσόλυμα «επί πώλου όνου».

Ο λαός, ακούγοντας ότι ο Ιησούς έρχεται, πήραν στα χέρια τους βάγια από φοίνικες και βγήκαν να τον υποδεχτούν. Και άλλοι μεν με τα ρούχα τους, άλλοι δε κόβοντας κλαδιά από τα δέντρα, έστρωναν το δρόμο απ’ όπου ο Ιησούς θα περνούσε. Και όλοι μαζί, φώναζαν: «Ωσαννά· ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ».

Η είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, κατά την Εκκλησία, είναι η είσοδος στο μαρτύριο, στην επίγεια ζωή Του. Σε λίγες ημέρες θα μαρτυρήσει και θα θανατωθεί στο σταυρό, για να θανατώσει το θάνατο και να χαρίσει τη ζωή.

Τα έθιμα της Κυριακής των Βαΐων

Ήδη από τον 9ο μ.Χ. Αιώνα η Εκκλησία έχει καθιερώσει το στολισμό των εκκλησιών με βάγια, δάφνες, ιτιές, μυρτιές και ελιά (φυτά που συμβολίζουν τη νίκη) ενώ μετά την κυριακάτικη λειτουργία, ο ιερέας δίνει στους πιστούς σταυρούς από βάγια.

Παρ’ ότι η Κυριακή των Βαΐων εντάσσεται στη νηστείας της Σαρακοστής, η Εκκλησία ορίζει ότι παραδοσιακά το πιάτο της ημέρας είναι ψάρι.

Σχετικά άρθρα