12.5 C
Thessaloniki
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Λαγάνα: Πόσο θα κοστίσει φέτος το αγαπημένο έδεσμα της Καθαράς Δευτέρας

Στις περσινές τιμές θα κυμανθεί και φέτος η τιμή της παραδοσιακής φρέσκιας λαγάνας, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος, ο οποίος εκτιμάει ότι η διάθεση του προϊόντος θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα, με βάση το μέχρι στιγμής ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Η συντριπτική πλειοψηφία των φούρνων θα έχει διαθέσιμες προς πώληση λαγάνες από τις 5:00-6:00 το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, ενώ οι… αργοπορημένοι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν υπ’ όψη τους ότι το προϊόν θα αρχίσει να εξαντλείται από τις 2:00 το μεσημέρι κι έπειτα. Μάλιστα, αν ο καιρός είναι καλός την Καθαρά Δευτέρα, υπάρχει ενδεχόμενο κάποιοι φούρνοι να ξεμείνουν από λαγάνες νωρίτερα. Αυτό διότι με καλές καιρικές συνθήκες οι καταναλωτές προγραμματίζουν ημερήσιες αποδράσεις κι έτσι φροντίζουν να ψωνίσουν νωρίτερα λαγάνες.

Οι σύγχρονες παραλλαγές της λαγάνας

Στα αρτοποιεία, μαζί με τις παραδοσιακές λαγάνες, οι καταναλωτές θα μπορούν να βρουν και διαφόρων άλλων τύπων πιο… σύγχρονες λαγάνες, οι οποίες παρασκευάζονται με μανιτάρια, ελιές, ντομάτα, σοκολάτες κτλ. Οι συγκεκριμένες λαγάνες συνήθως αποτελούν το 10%-15% της συνολικής παραγωγής ενός φούρνου.

«Οι καταναλωτές φροντίζουν την Καθαρά Δευτέρα να προμηθευτούν από νωρίς το πρωί ζεστή, φρέσκια λαγάνα. Αν ο καιρός είναι καλός, συνήθως μέχρι τις 11:00-12:00 το μεσημέρι φεύγει ένα μεγάλο μέρος του προϊόντος. Αν οι φούρνοι ξεμείνουν από λαγάνες μέχρι τη 1:00-2:00 το μεσημέρι, δύσκολα θα βγάλουν άλλες, διότι μια φουρνιά με λαγάνες χρειάζεται σίγουρα πέντε ώρες. Όταν ο καιρός είναι βροχερός, η δουλειά πέφτει πιο αργά, γιατί ο κόσμος μένει στο σπίτι του και δε βιάζεται να ψωνίσει. Εκτιμούμε ότι η κατανάλωση λαγάνας θα είναι και φέτος υψηλή, όπως, άλλωστε, συνέβη και πέρυσι. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει δυσκολία στο να προεξοφλήσεις, πόσες λαγάνες θα χρειαστείς εκείνη τη ημέρα. Το αποτέλεσμα είναι κάποιοι φούρνοι να έχουν έλλειμμα 100-200 λαγάνες και κάποιοι πλεόνασμα στους ίδιους αριθμούς. Το να σου μείνουν 100-200 λαγάνες, σίγουρα αποτελεί μία σημαντική φύρα, διότι η τιμή του σουσαμιού έχει αυξηθεί πολύ», λέει στο ethnos.gr ο κ. Μούσιος.

Να σημειωθεί ότι πολλοί είναι οι φούρνοι που δίνουν στα συσσίτια εκκλησιών τις λαγάνες που περισσεύουν εκείνη την ημέρα, προκειμένου να ενισχύσουν τους απόρους.

Οι τιμές της λαγάνας

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, τη μεγάλη παραδοσιακή φρέσκια λαγάνα, βάρους 750-800 γραμμαρίων, θα τη βρουν οι καταναλωτές στα 3-3,70 ευρώ. Σε κάποιες περιοχές, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, όπως, για παράδειγμα, στην Καβάλα και την Καστοριά, οι φούρνοι βγάζουν και 500 γραμμαρίων λαγάνα, η οποία θα κοστίζει 2,50-2,70 ευρώ. Στην αγορά κάποιων περιοχών (π.χ. Τρίκαλα) θα υπάρχουν και μικρότερες λαγάνες, βάρους 350 γραμμαρίων, οι οποίες θα κοστίζουν 1,90-2,10 ευρώ.

«Σε κάθε περίπτωση η τιμή της λαγάνας θα εξαρτηθεί και από το λειτουργικό κόστος των αρτοποιείων, τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουν, την τιμή που θα πουλήσουν τα υλικά οι παραγωγοί και άλλα. Να σημειωθεί ότι η τιμή της λαγάνας θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα, αφού οι αρτοποιοί δε θέλουμε να επιβαρύνουμε τους πελάτες μας. Το ίδιο κάνουμε και με την τιμή του ψωμιού, την οποία διατηρούμε σταθερή από το Μάρτιο του 2022. Μιλάμε πάντοτε για την φρέσκια λαγάνα και όχι για τις κατεψυγμένες που πωλούνται στα σούπερ-μάρκετ», τονίζει ο κ. Μούσιος.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των μη παραδοσιακών λαγανών, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος αναφέρει ότι σε πολλές περιπτώσεις θα ξεπεράσουν τα 4 ευρώ.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα