«Λιώνουν» Ευρώπη και Ελλάδα από τον καύσωνα

Δύο νεκροί, στο «κόκκινο» δέκα χώρες

Οι σταθερά υψηλές θερμοκρασίες δεν θα είναι ακραίες ή επικίνδυνες, αλλά η μεγάλη χρονική διάρκεια του καύσωνα ίσως κουράσει τον κόσμο – Δύο νεκροί στην Ευρώπη, στο «κόκκινο» δέκα χώρες .

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε πήραμε μια πρώτη γεύση από το τι πρόκειται να ακολουθήσει στην Ελλάδα όλη την εβδομάδα με αρκετά υψηλές θερμοκρασίες που πλήττουν εδώ και αρκετές ημέρες ολόκληρη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού για τις επόμενες ημέρες θα είναι η αρκετή ζέστη σε επίπεδα ήπιου ή έως μέτριας έντασης καύσωνα, αλλά και η σημαντική ενίσχυση του μελτεμιού από την Τετάρτη.

Κολλημένος στους 40 βαθμούς ο υδράργυρος

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου, όλες αυτές τις ημέρες δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις σε ότι αφορά στις θερμοκρασίες που καθημερινά θα σημειώνονται. Αυτό σημαίνει ότι ως μέγιστες τιμές, ναι μεν δεν θα είναι ακραίες ή επικίνδυνες, αλλά η μεγάλη χρονική διάρκεια του καύσωνα ίσως κουράσει τον κόσμο.

Για παράδειγμα, μέχρι και το τέλος της εβδομάδας που έρχεται, θα σημειώνονται οι εξής μέγιστες σε τοπικό επίπεδο:

– Ανατολική Μακεδονία & Θράκη : 40°C
– Κεντρική Μακεδονία : 40-41°C
– Δυτική Μακεδονία : 37°C
– Ήπειρος : 40°C
– Επτάνησα : 38-39°C
– Θεσσαλία : 40-41°C
– Δυτική Στερεά : 41-42°C
– Κεντρική & Ανατολική Στερεά & Εύβοια : 38-39°C (πολύ τοπικά 40°C)
– Αττική : 38-39°C (δύσκολο για 40°C)
– Σποράδες : 36°C (πολύ τοπικά 37°C)
– Δυτική Πελοπόννησος : 40-41°C
– Ανατολική Πελοπόννησος : 40-41°C
– Βορειοανατολικό Αιγαίο : 38-39°C
– Νησιά Ανατολικού Αιγαίου : 37°C (στις ανατολικές ακτές που “βλέπουν” προς την Τουρκία : 39-40°C)
– Κυκλάδες : 36-37°C
– Κρήτη : 36°C (στα νότια παράλια : 38-39°C)
– Δωδεκάνησα : 37-38°C (πολύ τοπικά στα ανατολικά παράκτια : 39°C)

Τα μελτέμια επαναφέρουν τον κίνδυνο για πυρκαγιές

Από την Τρίτη (και ιδιαιτέρως Τετάρτη) και στη συνέχεια, οι βοριάδες στο Αιγαίο (Μελτέμια) θα ενισχυθούν στα 7-8 μποφόρ, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για την εξάπλωση πυρκαγιών. Δεν θα πνέουν ισχυροί άνεμοι μόνο στο Αιγαίο, θα πνέουν ισχυροί και στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα.

Άρα λοιπόν, προσοχή από την Τρίτη στις εξής ακόλουθες περιοχές :

– Ανατολική Θεσσαλία (κυρίως στο Πήλιο)
– Εύβοια
– Νότια τμήματα νομών Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας
– Ολόκληρος ο νομός Αττικής
– Ανατολική Πελοπόννησος
– Κυκλάδες
– Νησιά ανατολικού Αιγαίου
– Κρήτη

Σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας από την Κυριακή

Με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, από την Κυριακή 13 Αυγούστου και στη συνέχεια, φαίνεται ότι θα μας εγκαταλείψουν αυτές οι θερμές αέριες μάζες βορειοαφρικανικής προελεύσεως οι οποίες θα μας ταλαιπωρήσουν όλη την ερχόμενη εβδομάδα.

Την ίδια ώρα ολόκληρη η Ευρώπη ζει κάτω από υψηλότατες θερμοκρασίες, με ατργικό παολογισμό καθώς δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο υδράργυρος αναμένεται να μείνει κολλημένος στους 40 βαθμούς Κελσίου στο μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας, σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων σε χώρες συγκεκριμένα της νότιας και ανατολικής Ευρώπης.

Η ευρωπαϊκή μετεωρολογική υπηρεσία Meteoalarm εξέδωσε προειδοποιήσεις σε συνολικά 10 χώρες. Στο «κόκκινο» βρίσκονται πολλές χώρες που έρχονται αντιμέτωπες με τις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία. Ελβετία, Κροατία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Νορβηγία, Ουγγαρία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία βλέπουν τον υδράργυρο στα ύψη, ενώ τα ΜΜΕ αφιερώνουν εκτενή ρεπορτάζ στο φαινόμενο που έχει ως αποτέλεσμα καταστροφικές πυρκαγιές και μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τη ζέστη – ένας στη Ρουμανία κι ένας στην Πολωνία – ενώ πολλοί άλλοι διακομίστηκαν στα νοσοκομεία με συμπτώματα ηλίασης και άλλων παθήσεων που συνδέονται με τις υψηλές θερμοκρασίες.

Στην Κροατία ο καύσωνας σε συνδυασμό με την κορύφωση της τουριστικής περιόδου είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της κατανάλωσης ρεύματος, όπως έγινε γνωστό σήμερα από αξιωματούχους.

Ο υδράργυρος στις ακτές της Αδριατικής στην χώρα, μεταξύ αυτών στην πόλη Ντουμπρόβνικ, αναμένεται να ανέλθει στους 42 βαθμούς, προειδοποιεί η μετεωρολογική υπηρεσία.

Την ίδια ώρα η Γαλλία έρχεται αντιμέτωπη με τις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία, ενώ 44oC αναμένουν τις επόμενες μέρες σε Ισπανία και Πορτογαλία.

πηγή: protothema.gr

Σχετικά άρθρα