Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις κάλεσαν τους κατοίκους περισσότερων από 27 κωμοπόλεων και οικισμών στο νότιο Λίβανο να τις εκκενώσουν αμέσως, ανέφερε με δήλωσή του στο X ο εκπρόσωπός των ισραηλινών δυνάμεων Αβιτσάι Αντράι, την ώρα που εντείνονται οι στρατιωτικές χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις των IDF εν μέσω διεθνών αντιδράσεων.
Το Ισραήλ λέει πως διεξάγει περιορισμένες επιχειρήσεις
Οι επιδρομές ισραηλινών στρατευμάτων στο νότιο Λίβανο, οι οποίες άρχισαν στη διάρκεια της νύκτας, ήταν περιορισμένες και προχώρησαν μόνο σε μικρή απόσταση από τα σύνορα, είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα αξιωματούχος των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, προσθέτοντας ότι δεν αναφέρθηκαν απ’ ευθείας συγκρούσεις με μαχητές της Χεζμπολάχ.
Ο αξιωματούχος δήλωσε πως «δε βρίσκεται στο τραπέζι» μια ευρύτερη επιχείρηση με στόχο τη Βηρυτό, η οποία επλήγη επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες από αεροπορικές επιδρομές
Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ ενημέρωσε τον αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν για τις επιδρομές στο Λίβανο, έγινε γνωστό από το γραφείο του Γκάλαντ.
«Ο υπουργός συζήτησε τις εντοπισμένες και στοχευμένες επιδρομές που εξαπέλυσαν στη διάρκεια της νύκτας οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (σ.σ.: οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ) εναντίον στόχων τρομοκρατών της Χεζμπολάχ στη μεθοριακή περιοχή στο νότιο Λίβανο», ανακοινώθηκε από το γραφείο του Γκάλαντ.
«Αυτές οι χερσαίες επιχειρήσεις βασίζονται στα πρόσφατα και σε εξέλιξη μέτρα που έχουν ληφθεί για την εξάλειψη της ανώτερης ηγεσίας της Χεζμπολάχ και για να πληγούν οι επιθετικές δυνατότητες της Χεζμπολάχ», προστίθεται.
Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις την είχαν ενημερώσει για την πρόθεσή τους να πραγματοποιήσουν περιορισμένης έκτασης επιδρομές στο έδαφος του Λιβάνου.
«Οποιαδήποτε διέλευση των συνόρων προς το Λίβανο αποτελεί παραβίαση της λιβανικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας και παραβίαση της απόφασης 1701 (του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ)», ανακοίνωσε η UNIFIL. «Οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται, οι υποδομές δεν πρέπει να στοχοθετούνται και το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Με την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε μπει τέλος στον πόλεμο του 2006 ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και το Ισράηλ που είχε διαρκέσει ένα μήνα. Η απόφαση καλούσε για την πλήρη ισραηλινή αποχώρηση του Ισραήλ από το νότιο Λίβανο και προέβλεπε ότι ο λιβανικός στρατός και οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ θα είναι οι μόνες ένοπλες δυνάμεις νότια του ποταμού Λιτάνι.
Ο ΟΗΕ προειδοποίησε επίσης σήμερα από τη Γενεύη για τις συνέπειες μιας «μεγάλης έκτασης χερσαίας εισβολής» του Ισραήλ στο Λίβανο.
«Καθώς έχει επιδεινωθεί η ένοπλη βία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, οι συνέπειες για τους αμάχους ήταν ήδη τρομερές και φοβόμαστε πως μια μεγάλης έκτασης χερσαία εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να επιδεινώσει τα δεινά», δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων η Λιζ Τρόσελ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου.
Στο μεταξύ, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε σήμερα πυραύλους εναντίον του αρχηγείου της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ και μιας μονάδας των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών στα περίχωρα του Τελ Αβίβ.
«Δεν υπάρχει χερσαία εισβολή»
Την ίδια ώρα εκπρόσωπος της οργάνωσης σε δήλωσή του στο Reuters, ανέφερε πως η Χεζμπολάχ δεν έχει εμπλακεί σε «απ’ ευθείας χερσαίες συγκρούσεις» με ισραηλινά στρατεύματα, όμως θα ήταν έτοιμη να το πράξει. «Όλοι οι σιωνιστικοί ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους οι δυνάμεις κατοχής εισήλθαν στο Λίβανο είναι ψευδείς», ανέφερε επίσης ο Αφίφ στον τηλεοπτικό σταθμό Αλ Τζαζίρα. «Δεν υπήρξε άμεση σύγκρουση επί του εδάφους» με ισραηλινά στρατεύματα, πρόσθεσε.
Εξάλλου εκπρόσωπος των κυανοκράνων του ΟΗΕ δήλωσε επίσης ότι καμιά ισραηλινή επιδρομή δεν έχει διαπιστωθεί «προς το παρόν» στο νότιο Λίβανο.
«Δεν υπάρχει ένδειξη χερσαίας επιδρομής προς το παρόν», διευκρίνισε ο Αντρέα Τενέντι, εκπρόσωπος της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (UNIFIL, FINUL) που είναι ανεπτυγμένη κατά μήκος της Μπλε Γραμμής που οριοθετεί το σύνορο ανάμεσα στο Ισραήλ και το Λίβανο.
IDF: Δεν θα επιτρέψουμε άλλη 7η Οκτωβρίου
Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος των IDF, ανέφερε πως «η Χεζμπολάχ αποτελεί απειλή για τους αμάχους στο βόρειο Ισραήλ» και συνέχισε:
«Αυτές οι εντοπισμένες χερσαίες επιδρομές θα στοχεύουν σε προπύργια της Χεζμπολάχ που απειλούν ισραηλινές πόλεις, κιμπούτζ και κοινότητες κατά μήκος των συνόρων μας. Η Χεζμπολάχ μετέτρεψε λιβανέζικα χωριά δίπλα σε ισραηλινά χωριά σε στρατιωτικές βάσεις, πανέτοιμες για μια επίθεση στο Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ είχε προετοιμαστεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα χωριά ως ορμητήρια για μια εισβολή τύπου 7ης Οκτωβρίου σε ισραηλινά σπίτια.
Η Χεζμπολάχ σχεδίαζε να εισβάλει στο Ισραήλ, να επιτεθεί στις ισραηλινές κοινότητες και να σφαγιάσει αθώους άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Το σχέδιο αυτό το ονόμασαν “Κατάκτηση της Γαλιλαίας”. Εδώ και δεκαετίες, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καλούν τον Λίβανο να διασφαλίσει ότι το έδαφός του είναι ελεύθερο από μη κυβερνητικές ένοπλες ομάδες. Το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από το 2006, το οποίο συμφωνήθηκε από το Ισραήλ και τον Λίβανο, απαιτεί να μην υπάρχει ένοπλο προσωπικό, περιουσιακά στοιχεία και όπλα εκτός από αυτά της κυβέρνησης του Λιβάνου και της Unifil στον νότιο Λίβανο.
18 χρόνια μετά το [ψήφισμα] 1701, η Χεζμπολάχ είναι ο μεγαλύτερος μη κρατικός στρατός στον κόσμο και ο νότιος Λίβανος είναι γεμάτος τρομοκράτες και όπλα της Χεζμπολάχ. Εάν το κράτος του Λιβάνου και ο κόσμος δεν μπορούν να απωθήσουν τη Χεζμπολάχ μακριά από τα σύνορά μας, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να το κάνουμε μόνοι μας. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ο πόλεμός μας είναι με τη Χεζμπολάχ, όχι με το λαό του Λιβάνου.
Δεν θέλουμε να βλάψουμε τους πολίτες του Λιβάνου και λαμβάνουμε μέτρα για να το αποτρέψουμε αυτό. Δε θα αφήσουμε να συμβεί ξανά [μια] 7η Οκτωβρίου σε κανένα από τα σύνορά μας. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο ώστε οι ισραηλινές οικογένειες να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια και σιγουριά».