Λύθηκε το μυστήριο της Μόνα Λίζα!

Επιστήμονες έδωσαν απάντηση σε ένα χρόνιο ερώτημα

Απαντήσεις σε έναν -κυριολεκτικά- αιώνιο γρίφο σχετικά με το βλέμμα της Μόνα Λίζα προσπάθησαν να δώσουν Γερμανοί ερευνητές, οι οποίοι διενέργησαν μία σειρά πειραμάτων ώστε να καταλάβουν προς τα που κοιτάει η πιο διάσημη προσωπογραφία της ιστορίας.

Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Μπίλεφελντ προσπάθησαν επίμονα να αποκωδικοποιήσουν την κατεύθυνση του βλέμματος της δημιουργίας του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το φημισμένο «Φαινόμενο της Μόνα Λίζα», σύμφωνα με το οποίο όσοι παρατηρούν τα μάτια της Τζιοκόντα νομίζουν πως αυτά τους ακολουθούν κατά πόδας από όποιο σημείο και να την κοιτάξουν, αποτελεί ένα σύγχρονο μύθο.

Αντ’ αυτού υποστηρίζουν ότι το βλέμμα της Μόνα Λίζα «γέρνει» κατά 15,4 μοίρες προς τα αριστερά της εικονιζόμενης γυναίκας (κι άρα προς τα δεξιά από την οπτική γωνία του κάθε παρατηρητή), ενώ αιτιολόγησαν το συμπέρασμά τους μέσα από αρκετά πειράματα που έκαναν με την βοήθεια εκατοντάδων επισκεπτών του Μουσείου του Λούβρου, όπου κι εκτίθεται το έργο.

Σε αυτά τα πειράματα, οι ερευνητές ζήτησαν από τους επισκέπτες του μουσείου να σταθούν σε απόσταση 66 εκατοστών από τον πίνακα και να προσπαθήσουν να βρουν προς ποια κατεύθυνση κοιτάει η Τζιοκόντα, επιλέγοντας μεταξύ προεπιλεγμένων τροχιών με την βοήθεια μερικών χαράκων, καταρρίπτοντας με αυτόν τον τρόπο τον «μύθο», που θέλει την φιγούρα να ακολουθεί με τα μάτια της τους επισκέπτες του Λούβρου.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η απαράμιλλης ομορφιάς δημιουργία του Λεονάρντο Ντα Βίντσι χρονολογείται μεταξύ του 1503 και του 1519, ενώ αποτελεί περιουσιακό στοιχείο αποκλειστικά του γαλλικού κράτους.

Πληροφορίες: cnn.com

Σχετικά άρθρα