Μάτι: Γνώριζαν από νωρίς για νεκρούς!

Στο δικαστικό συμβούλιο διάλογοι

Μετά από ανάκριση δυο ετών, η δικογραφία των 102 νεκρών της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, οδηγείται στο δικαστικό συμβούλιο. Νέοι διάλογοι που δείχνουν ότι οι Αρχές γνώριζαν για την ύπαρξη νεκρών από νωρίς.

Ο ανακριτής ολοκλήρωσε σύμφωνα με πληροφορίες την έρευνα της υπόθεσης, μετά από τρία «όχι» που εισέπραξε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών για μετατροπή των κατηγοριών από πλημμελήματα σε κακουργήματα, καλώντας τους εμπλεκόμενους να υπογράψουν το πέρας της ανάκρισης, ώστε οι δικαστές του Συμβουλίου να αποφασίσουν ποιοι από τους κατηγορούμενους θα οδηγηθούν στο εδώλιο.

Ο ανακριτής ολοκλήρωσε σύμφωνα με πληροφορίες την έρευνα της υπόθεσης, μετά από τρία «όχι» που εισέπραξε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών για μετατροπή των κατηγοριών από πλημμελήματα σε κακουργήματα, καλώντας τους εμπλεκόμενους να υπογράψουν το πέρας της ανάκρισης, ώστε οι δικαστές του Συμβουλίου να αποφασίσουν ποιοι από τους κατηγορούμενους θα οδηγηθούν στο εδώλιο.

Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για όσα έγιναν εκείνη την τραγική ημέρα της 23ης Ιουλίου του 2018 απαριθμεί χιλιάδες σελίδες από καταθέσεις, στοιχεία, αυτοψίες, αλλά και έγγραφα που κατασχέθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τα οποία δείχνουν ολιγωρία αλλά και ευθύνες αρμοδίων πριν και κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς που στοίχισε τη ζωή σε 102 συνανθρώπους μας. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που περιήλθαν στα χέρια της Δικαιοσύνης μετά την κατάσχεση από τον ανακριτή Αθ. Μαρνέρη του επίμαχου καταγραφικού από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ).

Από τις επίμαχες συνομιλίες αυτές προκύπτει ξεκάθαρα όχι μόνο η παντελής απουσία του κρατικού μηχανισμού εκείνες της ώρες, ο κακός συντονισμός, αλλά και το γεγονός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες γνώριζαν για την ύπαρξη των πρώτων νεκρών πριν από τη σύσκεψη που έγινε παρουσία του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη στοιχεία από τα οποία φαίνεται ότι αρκετά από τα αεροσκάφη που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς έμειναν στο έδαφος.

Ενδεικτικό για την κατάσταση που επικρατούσε εκείνες τις εφιαλτικές ώρες στην Ανατολική Αττική, είναι το περιεχόμενο ηχητικού ντοκουμέντου που αφορά σε συνομιλία που είχε αξιωματικός υπηρεσίας από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη ευρεία σύσκεψη παρουσία του κ. Τσίπρα και του αρμόδιου, τότε, υπουργού κ. Τόσκα.

Συγκεκριμένα, στη συνομιλία αυτή αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ζητεί να ενημερωθεί για το εάν υπάρχουν νεκροί και λαμβάνει χώρα ο εξής διάλογος:

– Έχουμε μία ευρεία σύσκεψη. Έχει έρθει εδώ τώρα ο πρωθυπουργός και ο Υπουργός ο κ. Τόσκας. Μπορείτε να μου δώσετε σαφή εικόνα για τους νεκρούς;

– Για τους νεκρούς προς το παρόν εμείς έχουμε παραλάβει έναν. Υπάρχουν και άλλοι νεκροί όμως, τους οποίους δεν έχουμε παραλάβει… Δίνουμε βάση πρώτα από όλα σε τραυματίες. Έχουν κατέβει κάτω ομάδες γιατρών στους τραυματίες .Νεκρούς παραλαμβάνουμε μόνο αν είναι μέσα στο δρόμο. Αν είναι μέσα σε σπίτια δεν παραλαμβάνουμε προς το παρόν νεκρούς… Και το ξέρει αυτό και η Πολιτική Προστασία. Τα περιστατικά είναι πάρα πολλά. Έχει ενεργοποιηθεί ομάδα που είναι για τις κρίσεις, έχουν βγει πολλά αυτοκίνητα στο δρόμο. Έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο μπορούμε για τον κόσμο.

– Δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα για τους νεκρούς;

– Όχι. Ξέρω αυτή την στιγμή για τρεις. Ένα περιστατικό στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, ένα πάει στο Σισμανόγλειο και ένα λίγο πιο κάτω στο Μάτι. Απλά δεν έχουν παραληφθεί αυτά. Ένα μόνο έχει παραληφθεί. Πάντως, η κατάσταση δεν είναι τόσο καλή. Μας έχουν δώσει περισσότερους νεκρούς, αλλά δεν έχουμε επιβεβαιωμένα .

– Επιβεβαιωμένα δεν έχουμε… Για τα επιβεβαιωμένα πολύ φοβάμαι ότι θα μας πάρει το πρωί για να μάθουμε… Αφού τελειώσουμε πρώτα με τους τραυματίες.

«Μάνα, πέφτω»

Οι διάλογοι που έλαβαν χώρα δείχνουν τις τραγικές στιγμές που έζησαν όσοι βρέθηκαν στο Μάτι, το χάος που επικρατούσε. Ενδεικτική είναι η συνομιλία μεταξύ ενός πυροσβέστη και της μητέρας του. «Μάνα πέφτω… Ούτε νερό… Χαμός γίνεται… Έχει νεκρούς…».

Σε άλλη συνομιλία που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, πυροσβέστες που παίρνουν μέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς ακούγονται να ενημερώνουν τους προϊσταμένους τους με τα εξής λόγια: «Δεν ξέρουμε πια σε ποιον να διαβιβάζουμε συμβάντα. Είναι όλοι μποτιλιαρισμένοι. Δεν έχουμε πλέον εικόνα τι γίνεται… Μας δίνουν σε κάποια κομμάτια από το Νέο Βουτζά ότι η φωτιά έχει περάσει από τη Λεωφόρο Μαραθώνος και έχει βγει στη θάλασσα…»

Τέλος, στη δικογραφία περιλαμβάνονται και επικοινωνίες από τους Πύργους Ελέγχου των αεροδρομίων. Από αυτές προκύπτει πως το διάστημα μεταξύ 16:26 με 16:37 της 23ης Ιουλίου 2018 δυο ελικόπτερα λαμβάνουν εντολή να μην απογειωθούν, το ένα με εντολή της διοίκησης και το άλλο με εντολή της Προεδρίας της Δημοκρατίας, και μένουν ακινητοποιημένα για τον ίδιο σκοπό, δηλαδή την παραλαβή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την Τρίπολη.

πηγή: ethnos.gr

Σχετικά άρθρα