«Μαύρες» προβλέψεις για την απασχόληση

Εργασιακές σχέσεις-λάστιχο και μισθοί στα τάρταρα

Την ώρα που κάποιοι… πανηγυρίζουν για την αύξηση των απασχολούμενων και την έστω μικρή υποχώρηση της ανεργίας, ο ΣΕΒ τους προσγειώνει στην σκληρή πραγματικότητα επισημαίνοντας ότι οι νέες θέσεις εργασίας θα είναι εφεξής κυρίως μερικής απασχόλησης, με μισθούς μειωμένους.

Εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης, που θα έχει ως κύριο μενού τα εργασιακά και τις απαιτήσεις των δανειστών να γίνουμε… Γαλλία- ήτοι η αγορά εργασίας να “χαλαρώσει” ακόμα πιο πολύ στις συμβατικές σχέσεις και στα ωράρια- να καταργηθούν οι διοικητικοί περιορισμοί στις ομαδικές απολύσεις, να ανατραπούν όλα τα δεδομένα στην προκήρυξη απεργιών, οι μετρήσεις και οι αναλύσεις του ΣΕΒ δείχνουν ότι η σκληρή πραγματικότητα της διαλυμένης αγοράς εργασίας έχει επιβάλει ήδη τους κανόνες της.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο του Συνδέσμου, οι νέες προσλήψεις από το 2012 και μετά έγιναν κυρίως εκεί που είχαν γίνει οι απολύσεις την περίοδο 2010-12, δηλαδή στις μικρότερες επιχειρήσεις, και με τους νέους, μειωμένους μισθούς, παρατηρείται μια σταθερή υποχώρηση των μέσων αποδοχών, γεγονός που συν τοις άλλοις επιδρά αρνητικά στα έσοδα του κράτους και των ταμείων. Σήμερα, καθώς υποχωρεί η αβεβαιότητα και ομαλοποιείται η λειτουργία της οικονομίας, αναμένεται πλέον μια σταδιακή ενίσχυση της μισθωτής απασχόλησης. Ποιο είναι όμως το “αλλά”;

Η ενίσχυση αυτής της απασχόλησης θα σημαδευτεί με πολύ χαμηλές αποδοχές και με εντατική χρήση της μερικής απασχόλησης ειδικά στις μικρότερες επιχειρήσεις για τις οποίες ακόμα και ο ήδη χαμηλός κατώτατος μισθός αποτελεί πλέον πρόβλημα. Έτσι, για τους εργαζόμενους στις μικρότερες επιχειρήσεις η μείωση των εισοδημάτων θα προέλθει από τις πιέσεις της αγοράς εργασίας.

Τι θα συμβεί στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις; Εκεί φρόντισε να βάλει το… χεράκι της η κυβέρνηση, καθώς για αυτούς τους εργαζόμενους η μείωση των εισοδημάτων θα προέλθει κυρίως ως αποτέλεσμα της αυξημένης επιβάρυνσης με φόρους και εισφορές, η οποία μάλιστα θα συντηρήσει την αργή, αλλά εμφανή τάση αντικατάστασης όσων υψηλόμισθων αποχωρούν (πχ λόγω συνταξιοδότησης ή μετανάστευσης) με προσλήψεις σε χαμηλότερους μισθούς.

Ποιο είναι το βασικό συμπέρασμα της “πικρής” ανάλυσης του ΣΕΒ; Η πολιτική σταθεροποίηση της οικονομίας θα ευνοήσει την απασχόληση, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό τα εισοδήματα ή τα έσοδα του κράτους.

Σχετικά άρθρα