14.8 C
Thessaloniki
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

«Μαύρη Παρασκευή» για τη στερλίνα!

Το αποτέλεσμα του Brexit οδηγεί τη στερλίνα σε πτώση που ενδέχεται να είναι η μεγαλύτερη που έχει υποστεί ποτέ στις διεθνείς αγορές.

Το βρετανικό νόμισμα υποχωρούσε έως και 9% σε χαμηλό τριακονταετίας, κάτω από το 1,35 δολάριο πριν από λίγο, υφιστάμενο μια βουτιά μεγαλύτερη και από εκείνη της λεγόμενης Μαύρης Τετάρτης του 1992, όταν ο Τζορτζ Σόρος διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην δραματική πτώση της λίρας και τον αποκλεισμό τους από τον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, που προηγήθηκε του ευρώ.

Σε μια ένδειξη της διεθνούς ανησυχίας ο υφυπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας αρμόδιος για τις Διεθνείς Υποθέσεις Μασατσούγκου Ασακάουα ανακοίνωσε ότι θα διαβουλευθεί με τον υπουργό Οικονομικών Τάρο Άσο για τον τρόπο που θα αντιμετωπιστούν οι αντιδράσεις των αγορών, τις οποίες περιέγραψε ως πολύ απότομες.

Το αποτέλεσμα θα συνταράξει την Ευρωπαϊκή Ένωση συθέμελα, πιθανόν ενισχύοντας την άνοδο των αντιευρωπαϊκών κινημάτων σε όλη την ήπειρο και σηματοδοτώντας την έναρξη μιας διαδικασίας «διαζυγίου» που θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια, δημιουργώντας αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές.

Οι υποστηρικτές της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από τη Ευρωπαϊκή Ένωση πήραν σαφές προβάδισμα στην καταμέτρηση των ψήφων του χθεσινού δημοψηφίσματος, με το διαφαινόμενο αποτέλεσμα να οδηγεί τη στερλίνα σε πτώση που ενδέχεται να είναι η μεγαλύτερη που έχει υποστεί ποτέ στις διεθνείς αγορές.

«Τώρα τολμάω να ονειρευτώ ότι ξημερώνει η ημέρα που το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι ανεξάρτητο», δήλωσε ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο ηγέτης του ευρωφοβικού κόμματος UKIP και κάλεσε τον συντηρητικό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να παραιτηθεί αμέσως.

Ο Κάμερον καλούσε τους Βρετανούς να ψηφίσουν Παραμονή, προειδοποιώντας ότι η εναλλακτική είναι ένα άλμα στο σκοτάδι, που θα πλήξει το εμπόριο, τις επενδύσεις, θα φέρει ύφεση, θα υπονομεύσει τη στερλίνα και θα αυξήσει το κόστος ζωής κι ακόμη και το κόστος των διακοπών τους.

Οι 27 εταίροι της Βρετανίας στην ΕΕ παρακολουθούν νευρικά το δημοψήφισμα, φοβούμενοι πως η αποχώρηση της δεύτερης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας από αυτή θα αποδυναμώσουν την ενότητά της και θα μειώσουν την επιρροή της εν μέσω της οικονομικής κρίσης που συνεχίζει να πλήττει την Ελλάδα και την κρίση των προσφύγων και των μεταναστών.

Ασιατικές αγορές: Πέφτουν οι τιμές του πετρελαίου

Παράλληλα, νωρίς το πρωί, μετά τη γνωστοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων του βρετανικού αποτελέσματος, που δηλώνουν αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, μείωση παρουσίασαν και οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 1,54 δολ. το βαρέλι στα 48,58 δολ. το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου τύπου Brent, διεθνούς προέλευσης μειώθηκαν κατά 1,47 δολ. το βαρέλι στα 49,44 δολ. το βαρέλι. Σε κάποιο σημείο της συνεδρίασης, οι δύο τύποι πετρελαίου έχαναν 2 δολ. στην τιμή του βαρελιού.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, οι τιμές των δύο τύπων πετρελαίου αυξήθηκαν αισθητά, καλλιεργώντας κλίμα αισιοδοξίας ότι οι Βρετανοί θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής τους, στην ΕΕ.

ΗΠΑ: Στο χαμηλότερο επίπεδο 4ετίας, το 10ετές ομόλογο

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο απόδοσης τετραετίας, χθες αργά το βράδυ εξαιτίας του φόβου εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, που έστρεψε το επενδυτικό ενδιαφέρον προκαλώντας υψηλή ζήτηση των αμερικανικών ομολόγων, χαμηλού ρίσκου.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου άγγιξε το 1,509% που είχε να καταγραφεί από τις αρχές Αυγούστου του 2012.

Η απόδοσή του μειώθηκε κατά 23 μονάδες βάσης από το χθεσινό κλείσιμο, ενώ παρόμοια μείωση είχε να καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2011, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα