Με ρήγμα η φρεγάτα που συνόδευε το Oruc Reis

Πάει για… επισκευές μετά την επακούμβηση από την ελληνική «Λήμνος»

Tο Kemal Reis, μία από τις φρεγάτες που συνοδεύει το Oruc Reis άλλαξε πορεία το βράδυ του Σαββάτου. Το Kemal Reis, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, είναι πολύ πιθανό να φεύγει λόγω ζημιών που έχει υποστεί από την ελαφριά πρόσκρουση με τη φρεγάτα Λήμνος. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η νηοπομπή, η οποία συνοδεύει το Oruc Reis έχει ενισχυθεί, από το βράδυ της Παρασκευής, με άλλες δύο τουρκικές φρεγάτες. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το Kemal Reis πιθανώς πλέει προς τη βάση του, στο Ακσάζ.

Σύμφωνα με το hellasjournal, μπορεί η εξαφάνιση αυτή να σχετίζεται και με τον καιρό στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και τη Μεσόγειο, εκεί δηλαδή που κινείτο μέχρι πρότινος η τουρκική φρεγάτα. Άλλωστε πως θα μπορούσε να συνεχίσει να πλέει με τη θάλασσα φουρτουνιασμένη και κυματισμό που φτάνει σχεδόν τα 2,5-3 μέτρα, όταν το ρήγμα που έχει προκληθεί είναι κι εκείνο σχεδόν τρία μέτρα. Ένα πολεμικό πλοίο δεν φεύγει εύκολα από το πεδίο των επιχειρήσεων, εξηγούσαν αξιωματικοί, λέγοντας ότι οι Τούρκοι επιχειρούν να προστατεύσουν την φρεγάτα τους μέχρι να φτάσει στο πιο κοντινό ναύσταθμο για την επισκευή των ζημιών που έχουν προκληθεί.

Η ελληνική φρεγάτα τύπου S, με το μασίφ σίδερο περίπου τεσσάρων μέτρων στην πλώρη του, επακούμβησε την Kemal Reis στο υπόστεγο που τοποθετείται το ελικόπτερο και στο κύριο κατάστρωμα. Οι λανθασμένοι υπολογισμοί και οι επικίνδυνοι ελιγμοί του Τούρκου κυβερνήτη είχαν ως συνέπεια την πρόκληση του ρήγματος 3χ1. Αν ο Έλληνας κυβερνήτης δεν έδινε εντολή οι μηχανές του «ΛΗΜΝΟΣ» να κινηθούν ανάποδα, τώρα δεν θα μιλούσαμε για «επακούμβηση» αλλά και κάτι πολύ χειρότερο, σημειώνεται από αξιόπιστες πηγές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του hellasjournal, οι πληροφορίες λένε ότι τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων είναι πανέτοιμα να φέρουν εις πέρας οποιαδήποτε αποστολή και βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση. Οι ίδιες πηγές μάλιστα, που βλέπουν κάθε μέρα τα στελέχη του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, περιγράφουν πως μόνο επιχειρησιακή ετοιμότητα δεν δείχνουν, αντιθέτως επιδεικνύουν προκλητική συμπεριφορά και χαλαρότητα.

Σχετικά άρθρα