14.9 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Μέχρι πότε θα είναι στα ύψη φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Δύσκολη θα είναι η κατάσταση αναφορικά με τις τιμές της ενέργειας τουλάχιστον για τους επόμενους δύο – τρεις μήνες.
Ακόμα και στο καλό σενάριο που ο πόλεμος στην Ουκρανία θα ολοκληρωθεί σύντομα ή μεσοπρόθεσμα, σύμφωνα με τον καθηγητή Διεθνών Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιάννη Χατζηδημητρίου.

Ο ίδιος τονίζει στο ethnos.gr ότι ακόμα και στο καλύτερο σενάριο θα είναι σχεδόν αδύνατο να επιστρέψουμε σχετικά σύντομα στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, τις οποίες είχαμε πριν από το καλοκαίρι του 2021, ενώ στο κακό σενάριο, στο ενδεχόμενο που ο πόλεμος στην Ουκρανία θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας εναποθέτει τις ελπίδες στον Θεό.

Παράλληλα, θέτει στο ethnos.gr και την πολύ σημαντική παράμετρο των περιθωρίων και των δυνατοτήτων που έχει η ελληνική Πολιτεία να συνεχίσει να επιδοτεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προκειμένου να ανταποκριθούν στο τρομακτικά αυξημένο κόστος της ενέργειας.

 

«Σταδιακή αποκλιμάκωση, αν τελειώσει ο πόλεμος το Μάιο»

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδημητρίου, σε περίπτωση που ο πόλεμος στην Ουκρανία ολοκληρωθεί σύντομα ή μεσοπρόθεσμα, κάτι που από τις μέχρι στιγμής εξελίξεις φαίνεται ότι μπορεί να οριοθετηθεί μέσα στον Μάιο, θα ξεκινήσει μία σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας.

«Αν ο πόλεμος ολοκληρωθεί μέσα στον Μάιο, οι τιμές της ενέργειας θα αρχίσουν σιγά – σιγά να μειώνονται. Αυτό θα μας δημιουργήσει ελπίδες ότι μέχρι το τέλος του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, όταν θα αρχίσουν να προκύπτουν και πάλι ανάγκες για θέρμανση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, οι τιμές της ενέργειας θα έχουν επανέλθει σε σχετικά λογικά επίπεδα. Και σε αυτήν την περίπτωση, ωστόσο, θα παραμείνουν υψηλές και σίγουρα υψηλότερες από αυτές που είχαμε πριν από το καλοκαίρι του 2021», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Χατζηδημητρίου.

Ο ίδιος αναφέρει ακόμα ότι οι τιμές της ενέργειας δεν καθορίζονται μόνο από τις εξελίξεις στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά αποτελούν συνέπεια κι άλλων παραμέτρων. Όπως λέει, σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι αποφάσεις που αναμένεται να λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι αποφάσεις που αναμένεται να λάβει το σύστημα που τις καθορίζει, αλλά και η κατάσταση με τους ρύπους.

«Πολύ δύσκολη η κατάσταση, αν συνεχιστεί ο πόλεμος»

Ο κ. Χατζηδημητρίου αναφέρεται και στο ενδεχόμενο να συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία για μεγάλο χρονικό διάστημα, περισσότερο από τον ερχόμενο Μάιο. Σε αυτό το ενδεχόμενο, όπως αναφέρει, η κατάσταση θα είναι πάρα πολύ δύσκολη και οι συνέπειες δεν μπορούν να προβλεφθούν.

«Απεύχομαι ένα τέτοιο ενδεχόμενο, διότι, αν επαληθευθεί, τα πράγματα με τις τιμές της ενέργειας θα είναι πάρα πολύ δύσκολα και δεν μπορούν αυτήν τη στιγμή να προβλεφθούν. Αν οι αγορές δουν ότι η κατάσταση στην Ουκρανία αγριεύει περαιτέρω και υπάρχει οποιοδήποτε ενδεχόμενο μεγαλύτερης επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, τότε οι τιμές της ενέργειας θα ανέβουν πάρα πολύ και ο Θεός βοηθός.

 

Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να σκεφθούμε και ποια περιθώρια και δυνατότητες έχει η ελληνική Πολιτεία να συνεχίζει να επιδοτεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Θα μπορέσει να δανείζεται και να δίνει βοηθήματα ή θα… σηκώσει τα χέρια ψηλά;», τονίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Τέλος, ο ίδιος σημειώνει ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι αυτήν τη στιγμή και παρά τη συνέχιση των εχθροπραξιών οι αγορές κρατούν μία διακύμανση στις τιμές της ενέργειας. Αν δε χειροτερέψει η κατάσταση, η διακύμανση αναμένεται να συνεχιστεί και να βρίσκεται στο συν-πλην 5% έως 10%.

πηγή: ethnos.gr

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα