«Μεγάλη ανησυχία για τα κρούσματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη»

Προειδοποιεί ο Σύψας

Μεγάλη ανησυχία για τα κρούσματα κορονοϊού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη εκφράζει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, τονίζοντας ότι υπάρχει διασπορά στην κοινότητα.

«Φαίνεται ότι συνολικά ελέγχουμε την κατάσταση όσον αφορά τα εισαγόμενα κρούσματα. Υπάρχει, όμως, μεγάλη ανησυχία για τα κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε διασπορά του ιού στην κοινότητα», ανέφερε ο Νίκος Σύψας στο MEGA. Σχολιάζοντας τα φαινόμενα συνωστισμού, ο κ. Σύψας επισήμανε ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται από ένα άτομο που έχει προσβληθεί από τον ιό σε δύο ή σε τρία. Όταν, όμως, υπάρχει συνωστισμός σε κλειστό χώρο, παρατηρείται το φαινόμενο της υπερμετάδοσης, όπου ένα άτομο μπορεί να τον μεταδώσει σε 100 άτομα.

Η «ασπίδα» λειτουργεί συμπληρωματικά της μάσκας
Παράλληλα, ανέφερε ότι η «ασπίδα» που χρησιμοποιείται πολύ συχνά το τελευταίο διάστημα λειτουργεί συμπληρωματικά της μάσκας, η οποία προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και είναι πιο αποτελεσματική. Το χειρότερο δυνατό σενάριο, σύμφωνα με τον κ. Σύψα, είναι ένα δεύτερο κύμα μέσα στο καλοκαίρι. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας εκτιμά ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς ως χώρα τα πηγαίνουμε πολύ καλά μέχρι τώρα στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Για τους ηλικιωμένους, υπενθύμισε πως πλήττονται από ανεύθυνες συμπεριφορές νέων ανθρώπων. Το ευτυχές, όπως είπε, είναι ότι άτομα ευπαθών ομάδων και ηλικιωμένοι προφυλάσσονται. «Προφυλαχτείτε, μείνετε μακριά, κρατάτε τις αποστάσεις», ήταν το μήνυμά του.

Σχετικά άρθρα