Μεγάλη επιχείρηση στην Αλβανία

Για τη σύλληψη του «Εσκομπάρ» των Βαλκανίων

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τα ξημερώματα μεγάλη επιχείρηση στην Αλβανία για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του 42χρονου Aλβανού Κ.Μ., του επονομαζόμενου και ως «Εσκομπάρ» των Βαλκανίων, που διώκεται με διεθνές ένταλμα των ελληνικών αρχών ως επικεφαλής κυκλώματος που διακινούσε ναρκωτικά στην Κεντρική Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν 200 άνδρες από τις ειδικές δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας, οι οποίοι έχουν κάνει έρευνες σε σπίτια στους Αγίους Σαράντα αλλά και σε ξενοδοχείο που φέρεται να ανήκει στην οικογένεια του Αλβανού «Εσκομπάρ».

Ο Κ.Μ. κατηγορείται από τις ελληνικές διωκτικές και δικαστικές αρχές ότι υπήρξε ηγετικό στέλεχος και χρηματοδότης μιας οργάνωσης Ελλήνων και Αλβανών ναρκεμπόρων που διακινούσε μεγάλες ποσότητες χασίς και κοκαΐνης στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη μέσα σε νταλίκες διεθνών μεταφορών. Η δράση του κυκλώματος αποκαλύφθηκε έπειτα από εξάμηνη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., με τη συμμετοχή της αμερικανικής DEA και των ευρωπαϊκών υπηρεσιών Europol και Eurojust.

Από την έρευνα προέκυψε ότι φορτία με εκατοντάδες κιλά χασίς και κόκας που είχε αποπειράθηκε να διακινήσει το κύκλωμα είχαν κατασχεθεί –ενδεικτικά– στη Σερβία, τη Βουλγαρία, την Πάτρα, τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ τα 15 μέλη της σπείρας που τελικά συνελήφθησαν σε επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. σχεδίαζαν τον Μάιο τη μεταφορά 678 κιλών χασίς από την Αλβανία στη Ζάκυνθο με τελικό προορισμό το Οσλο. Από την άρση απορρήτου στα κινητά τηλέφωνα των μελών της σπείρας και τις εκατοντάδες ώρες συνακροάσεων προέκυψε ότι ο 42χρονος ήταν αρχηγικό μέλος του κυκλώματος, συντονίζοντας και χρηματοδοτώντας τη δράση του, από κοινού με έναν επίσης Αλβανό που ζούσε μόνιμα στο Βέλγιο, όπου και συνελήφθη.

Παρότι είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για διακίνηση ναρκωτικών, το 2014 ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή Μεταφορών στους Αγίους Σαράντα, ενώ είχε δεχθεί «πυρά» από στελέχη της αντιπολίτευσης στην Αλβανία, που τον κατηγορούσαν για εμπόριο ναρκωτικών.

«Επρόκειτο για αρχηγικό μέλος της οργάνωσης, επιφορτισμένο με τον ρόλο της προμήθειας, προς περαιτέρω διακίνηση, ναρκωτικών ουσιών από την Αλβανία προς χώρες της Ευρώπης», αναφέρει σε ένορκη κατάθεσή του 34χρονος αστυνομικός που μετείχε στην έρευνα.

Σχετικά άρθρα