Μέρκελ: “Βρείτε λύση στο Κυπριακό”

Τι ειπώθηκε στις συναντήσεις της με την τουρκική ηγεσία

Την ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό επισήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Αυτό αποκάλυψε η ίδια η καγκελάριος στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή της με τον κ. Γιλντιρίμ, ο οποίος από την πλευρά του περιορίστηκε να δηλώσει ότι η λύση του Κυπριακού και η επανένωση της νήσου είναι η μεγαλύτερη επιθυμία της τουρκικής κυβέρνησης.

Νωρίτερα, η κυρία Μέρκελ είχε συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ανέφερε επιγραμματικά, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ότι συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στο Αιγαίο.

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι πρέπει να διασφαλιστούν οι δημοκρατικές αξίες του τουρκικού λαού, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντική η ελευθερία της έκφρασης.

Για την έκδοση των γκιουλενιστών που ζητά τη Τουρκία από τη Γερμανία, είπε πως χρειάζονται αποδείξεις για να γίνει τέτοιο βήμα και πως η γερμανική Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη.

Αναφερόμενη στην τουρκική αντιπολίτευση, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι είναι σημαντική για κάθε δημοκρατία.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι, για την Τουρκία, ό,τι είναι το ΡΚΚ και το YPG (Κούρδοι Συρίας), το ίδιο είναι και η οργάνωση FETO (κίνημα Γκιουλέν), προσθέτοντας ότι προκαλεί μεγάλη θλίψη στους μουσουλμάνους η έκφραση «ισλαμική τρομοκρατία», κάτι που ο ίδιος θεωρεί απαράδεκτο και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται τέτοια έκφραση, όπως είπε. Η λέξη «Ισλάμ» έχει την έννοια της ειρήνης, τόνισε.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μάλιστα, σε αυτό το σημείο, ανέφερε ότι δεν υπάρχει δεύτερη χώρα που να έκανε τον αγώνα που έκανε η Τουρκία κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι συζήτησαν επίσης τις στρατιωτικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, ενώ έδωσαν έμφαση στο Συριακό και το Ιρακινό. Συζήτησαν επίσης τι μπορούν να κάνουν στο θέμα της τρομοκρατίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι το θέμα της τρομοκρατίας δεν είναι ένα ζήτημα που μπορεί να το διευθετήσει μόνο μία χώρα, προσθέτοντας ότι χρειάζεται κοινή αντίληψη της διεθνούς κοινότητας.

Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας ανέφερε ότι είχαν μια εντατική και λεπτομερή συζήτηση, επισημαίνοντας πως πρόκειται για την πρώτη της επίσκεψη έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Είπε ακόμα ότι συζήτησαν και αυτό το θέμα, επισημαίνοντας πως το ζήτημα της τρομοκρατίας είναι πολύ σημαντικό και πρέπει αυτοί που επιχείρησαν κάτι τέτοιο να τιμωρηθούν, ωστόσο, ανέφερε πως εξέφρασε την άποψη πως πρέπει ταυτόχρονα το έγκλημα να διαπιστωθεί για τον καθένα ξεχωριστά.

Σε ερώτηση για τις ανησυχίες της αντιπολίτευσης σχετικά με το δημοψήφισμα, η Άνγκελα Μέρκελ είναι ότι μετέφερε πως θα είναι καλό να παρακολουθήσουν το δημοψήφισμα εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας και ότι επισήμανε στον Τούρκο πρόεδρο πως πρέπει να διασφαλιστούν οι δημοκρατικές αξίες του τουρκικού λαού και πως αυτό είναι σημαντικό για το νέο πολιτικό σύστημα.

Η κυρία Μέρκελ ανέφερε πως η αντιπολίτευση είναι σημαντική για κάθε δημοκρατία.

Παρεμβαίνοντας σε αυτό το σημείο, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι, σχετικά με το επιχείρημα της αντιπολίτευσης, που θέτει σε σχέση με τον διαχωρισμό των εξουσιών, αυτή τη στιγμή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, λέγοντας ότι στο σύστημα που προωθείται, εξακολουθεί να υπάρχει νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική εξουσία και δεν καταργείται ο διαχωρισμός της εξουσίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι προκαλεί μεγάλη θλίψη στη μουσουλμανική κοινότητα η έκφραση ισλαμική τρομοκρατία, λέγοντας ότι δεν είναι σωστό να χρησιμοποιείται, τέτοια έκφραση επειδή Ισλάμ και τρομοκρατία δεν συνδέονται. Η λέξη Ισλάμ έχει την έννοια της ειρήνης, είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Για το προσφυγικό, η Άνγκελα Μέρκελ είπε πως και για τη Γερμανία είναι σημαντικό το θέμα, προσθέτοντας ότι αναγνωρίζει τον ρόλο της Τουρκίας στο θέμα των προσφύγων και πως θα πρέπει να παραχωρηθεί η οικονομική βοήθεια που η ΕΕ υποσχέθηκε στην Τουρκία.

Σχετικά άρθρα