«Μέσα στον Οκτώβριο τα αποτελέσματα για το εμβόλιο»

Όσα είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας

Ξεκίνησε επισήμως την ενημέρωση για τον κορονοϊό ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας έπειτα από καιρό απουσίας.

Έπειτα από καιρό απουσίας ο γνωστός καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, εμφανίστηκε σήμερα και πάλι στους τηλεοπτικούς μας δέκτες. Στόχος να κινητοποιηθούν και πάλι οι πολίτες ώστε να δείξουν την απαραίτητη προσοχή απέναντι στον κορονοϊό. Άλλωστε, τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι στα ύψη, με τον ΕΟΔΥ να καταγράφει σήμερα 207 νέα κρούσματα με σε 24 ώρες σε όλη τη χώρα και 5 νέους θανάτους.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε λεπτομερώς στο θέμα των παιδιών και γιατί πρέπει να επιστρέψουν στα σχολεία, καθώς όπως είπε είναι πιο σημαντική η εκπαίδευση μέσα στην πανδημία να συνεχισθεί. Μάλιστα αναφερόμενος σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι τα παιδιά κάτω των 12 ετών προσβάλλονται σε μικρότερο ποσοστό.

Το εμβόλιο

Σε ό,τι αφορά στο εμβόλιο σημείωσε ότι εκτιμά πως μέσα στον Οκτώβριο θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για το εμβόλιο και θα ενημερωθούμε για τα αποτελέσματα.

Πάντως δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την παραφιλολογία γύρω από το εμβόλιο και τα σενάρια συνωμοσιολογίας που διακινούνται. «Δεν θέλω να δω το εμβόλιο ως μέσο πολιτικής αντιπαράθεσης και fake news» επεσήμανε.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε ότι το 2021 σύμφωνα με τις τοποθετήσεις της επιτρόπου υγείας της Ε.Ε., θα γίνει προμήθεια 2 δις δόσεων του εμβολίου για τον κορονοϊό που θα απευθύνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.Αρκεί όμως όπως σημείωσε το εμβόλιο να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, ακόμη κι αν πρέπει να το κάνουμε μία φορά το χρόνο όπως αυτό της γρίπης. «Θέλουμε την ολοκλήρωση των κλινικών μελετών για να εμβολιαστεί ο κόσμος με ασφάλεια» τόνισε.

«Μακάρι γρήγορα και ελπίζω με ένα αποτελεσματικό εμβόλιο να τελειώσουν όλοι οι περιορισμοί, να αναπνεύσουμε σε όλα τα επίπεδα, να δούμε ο ένας τον άλλο με καθαρή ματιά», τόνισε ο κ.Τσιόδρας.

Η μάσκα

«Θα υπάρξει ξανά η αγκαλιά. Η μάσκα είναι μαχαίρι με δύο όψεις. Χρησιμοποιείται για καλό σκοπό στα νοσοκομεία και τώρα για λίγο καιρό στις κοινωνικές μας δραστηριότητες. Είναι ένα αναγκαίο κακό», επεσήμανε.

Γιατί απείχε από τις ενημερώσεις

Σχετικά με την απουσία του από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες ο ίδιος αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας: “Οπως θα έχετε δει τον τελευταίο καιρό έχω κρατήσει μία απόσταση από τις δημόσιες εμφανίσεις. Οχι επειδή δεν ενδιαφέρομαι για την ενημέρωσή σας. Εχουμε επικεντρωθεί με την ομάδα των επιστημόνων της επιτροπής μας στη βαθύτερη ανάλυση των στοιχείων, των επιστημονικών δεδομένων για την πορεία του ιού, στις νεότερες εξελίξεις που αφορούν τη θεραπευτική και τα εμβόλια, με αδιάκοπη καθημερινή και πολύωρη εργασία”.

Όπως εξήγησε ο κ.Τσιόδρας, ειδικές υποομάδες της επιτροπής μας ανανέωσαν τα κριτήρια για τα τεστ, για τις θεραπευτικές οδηγίες, οι οποίες περιλαμβάνουν φάρμακα όπως η ρεμστεμιβίρη και η δεξαμεθαζόνη, επεξεργαζόμαστε τα καλύτερα δυνατά επιδημιολογικά δεδομένα για την παρακολούθηση της νόσου, τον συντονισμό της παρουσίασης της πληροφορίας και τη συνεχή εκτίμηση κινδύνου σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και τον υφυπουργό, με τον ΕΟΔΥ και άλλους φορείς.

Επίσης, σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολίων, μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων συμμετέχουν με διαφάνεια στις συζητήσεις που αφορούν τα εμβόλια που είναι σε κλινικές δοκιμές.

Ετσι, άλλοι συνάδελφοι από την Επιτροπή αναλαμβάνουν κατά καιρούς τον ρόλο της ενημέρωσής σας ώστε όλη η δουλειά να συνεχίζεται αδιάλειπτα με κοινό γνώμονα τη σωστή πληροφόρηση βασισμένη στη γνωστή, επιστημονική αλήθεια. Ούτε εγκαταλείψαμε την προσπάθεια, ούτε φυσικά εσάς», είπε ο κ. Τσιόδρας.

πηγή: ethnos.gr

Σχετικά άρθρα