6.3 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου, 2025

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ ενέκρινε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας ενέκρινε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και την επιστροφή των ομήρων στη Γάζα που ανακοινώθηκε την Τετάρτη (15/01), όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Πιο συγκεκριμένα, δήλωση από το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε ότι η έγκριση έρχεται «μετά από εξέταση όλων των πολιτικών, ασφάλειας και ανθρωπιστικών πτυχών» και με την κατανόηση ότι η συμφωνία «υποστηρίζει την επίτευξη των στόχων του πολέμου». Προσθέτει ότι σε λίγα λεπτά θα συγκληθεί πλήρης κυβερνητική συνεδρίαση.

Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον διαβεβαίωσε πως είναι «σίγουρη» ότι η εκεχειρία θα τεθεί σε εφαρμογή την Κυριακή ενώ ο ισραηλινός πρωθυπουργός έχει εξασφαλισμένη την πλειοψηφία παρά την εναντίωση των δύο ακροδεξιών υπουργών του.

Οι «σταθμοί» μέχρι την τελική έγκριση της εκεχειρίας στη Γάζα

Την προσεχή Κυριακή (19/1) αναμένεται να γίνουν οι πρώτες απελευθερώσεις ομήρων της Χαμάς, όταν και θα τεθεί σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και την οργάνωση της Γάζας.

Σήμερα αναμένεται να εγκριθεί η εκεχειρία από πλευράς Ισραήλ

Το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ συνεδρίασε σήμερα για να εγκρίνει τη συμφωνία που συνήφθη με τη Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η οποία είναι προγραμματισμένο να τεθεί σε ισχύ την Κυριακή. Στη συνέχεια αυτή θα πρέπει να επικυρωθεί και από το υπουργικό συμβούλιο το οποίο πρόκειται να συσκεφθεί αργότερα σήμερα ή αύριο Σάββατο. Ο Νετανιάχου φαίνεται ότι θα πετύχει την έγκριση της συμφωνίας, παρά τις αντιθέσεις που έχουν εκφράσει ακροδεξιοί υπουργοί της κυβέρνησής του.

Παρά την ανακοίνωση της συμφωνίας, η οποία θα βάλει τέλος σε περισσότερους από 15 μήνες πολέμου, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τα αεροπορικά του πλήγματα εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 100 άνθρωποι να έχουν σκοτωθεί από την Τετάρτη, σύμφωνα με την υπηρεσία διάσωσης του θύλακα.

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι έπληξε περίπου «50 στόχους» σε διάστημα 24 ωρών.

Η συμφωνία, που επετεύχθη με τη μεσολάβηση του Κατάρ και των ΗΠΑ, προβλέπει μια πρώτη φάση διάρκειας έξι εβδομάδων στη διάρκεια των οποίων θα αφεθούν ελεύθεροι 33 όμηροι που κρατούνται στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου 2023 με αντάλλαγμα εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους στο Ισραήλ.

Στη διάρκεια αυτής της φάσης θα διεξαχθούν και οι διαπραγματεύσεις για το οριστικό τέλος του πολέμου.

Κόντρα στην κυβέρνηση

«Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ενημερώθηκε από την ομάδα των διαπραγματευτών ότι κλείστηκαν συμφωνίες για την απελευθέρωση των ομήρων», σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του. «Ο πρωθυπουργός διέταξε συνεδρίαση του συμβουλίου πολιτικής και ασφαλείας σήμερα» και «η κυβέρνηση θα συνεδριάσει κατόπιν για να ψηφίσει και να εγκρίνει τη συμφωνία», συμπλήρωσε το γραφείο του. Πρόσθεσε ότι οι οικογένειες των ομήρων έχουν ενημερωθεί και ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες για την υποδοχή των ομήρων. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός έχει εξασφαλισμένη την πλειοψηφία παρά την εναντίωση των ακροδεξιών υπουργών του. Ένας από αυτός, ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ (Εθνικής Ασφαλείας), απείλησε χθες Πέμπτη πως θα παραιτηθεί αν η κυβέρνηση υιοθετήσει την «ανεύθυνη» συμφωνία με τη Χαμάς, χωρίς όμως να εγκαταλείψει τον συνασπισμό του κ. Νετανιάχου.

Η αισιοδοξία των ΗΠΑ

Χθες το πρωί, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου κατηγόρησε τη Χαμάς πως υπαναχώρησε από «ορισμένα σημεία» της συμφωνίας, για να «εκβιάσει παραχωρήσεις της τελευταίες στιγμής». Ανώτερο στέλεχος του παλαιστινιακού κινήματος, ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, απέρριψε την ισραηλινή κατηγορία. Η Χαμάς υπενθύμισε ακόμη πως «κάθε επίθεση, κάθε βομβαρδισμός» των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας θέτει ομήρους σε κίνδυνο. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε παρ’ όλ’ αυτά «σίγουρος» ότι η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ. «Αναμένω ότι η εφαρμογή ης θα αρχίσει, όπως έχουμε πει, την Κυριακή», τόνισε κατά την αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσιγκτον. Η Αίγυπτος, η τρίτη χώρα που μεσολάβησε στις έμμεσες διαπραγματεύσεις, κάλεσε να εφαρμοστεί η συμφωνία «χωρίς καθυστέρηση».

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα