Μεταδίδεται ο κορονοϊός με τα τρόφιμα;

Τι λέει ο ΕΦΕΤ

«Μέχρι στιγμής δεν έχει μολυνθεί από κορονοϊό κανένας άνθρωπος σε ολόκληρο τον πλανήτη από τα τρόφιμα», δηλώνει ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ. Σημαντικό ρόλο στην εποχή του COVID-19 και της καραντίνας παίζει η άσκηση και η σωστή διατροφή.

«Σύμφωνα με τα παγκόσμια δεδομένα, μέχρι στιγμής δεν έχει μολυνθεί κανένας άνθρωπος σε ολόκληρο τον πλανήτη από τα τρόφιμα», δηλώνει στο STAR ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ και διευθυντής του τμήματος Διατροφολογίας στο New York College, Νίκος Κατσαρός.

«Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αν ένα μολυσμένο άτομο πιάσει ένα φρούτο ή οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο δεν μπορούν να γίνουν επικίνδυνα» συμπληρώνει.

Ο κ. Κατσαρός συμβουλεύει να πλένουμε με σαπούνι τα λαχανικά και τα φρούτα ενώ «αν είναι συσκευασμένα πλένουμε τα χέρια μας, τα αποσυσκευάζουμε και πλένουμε και την επιφάνεια που εναποθέσαμε τα τρόφιμα. Μαγειρεύουμε τα τρόφιμα σε πάνω από 63 βαθμούς».

Αν και ο COVID-19 δεν μεταδίδεται με τα τρόφιμα, μπορεί μία λάθος κίνηση να αποβεί μοιραία.

«Αν με τα χέρια μας τα οποία ενδεχομένως έχουν πάνω τους μόλυσμα, ακουμπήσουμε τα μάτια ή τη μύτη, τότε μέσω της αναπνευστικής οδού, ο κορονοϊός μπορεί να εισέλθει στο αναπνευστικό σύστημα» λέει ο αντιπρόεδρος του ΕΦΕΤ, Σταύρος Ζαννόπουλος.

Άσκηση και σωστή διατροφή
Σημαντικό ρόλο παίζει η άσκηση και η σωστή διατροφή.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως» σύμφωνα με την διαιτολόγο-διατροφολόγο Έλενα Περλεπέ.

Επίσης «αυτή την περίοδο από 150 γραμμάρια που είναι το κρέας και το ψάρι, μπορούμε να το μετριάσουμε στα 120 με 130 γραμμάρια».

Η κυρία Περλεπέ αναφέρει πως δεν πρέπει να γεμίζουμε το πιάτο μας και να τρώμε 100 γραμμάτια μαύρη σοκολάτα την εβδομάδα.

Σχετικά άρθρα