Μετρό Θεσσαλονίκης: Αναβολή επέκτασης στα δυτικά!

Στα «κάγκελα» οι δήμαρχοι

Στις ελληνικές καλένδες, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια, φαίνεται να μπαίνει το όποιο σχέδιο επέκτασης του μετρό της Θεσσαλονίκης προς τη δυτική πλευρά της πόλης, αφού, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό», Νίκος Ταχιάος, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν πιστώσεις, αλλά ούτε και οι απαραίτητες μελέτες, για να γίνει το έργο.

«Η επέκταση του μετρό προς τα δυτικά προφανώς αποτελεί προτεραιότητα για την πόλη και πρέπει να δει το θέμα η κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν εξασφαλισμένες πιστώσεις, αλλά ούτε και κάτι παραπάνω από ελάχιστες μελέτες. Θα προσπαθήσουμε να βάλουμε το έργο σε τροχιά, αλλά αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό. Δε θέλουμε να δημιουργήσουμε προσδοκίες και να χρησιμοποιήσουμε την επέκταση ως ένα επικοινωνιακό τέχνασμα. Αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να δώσουμε παραπάνω στοιχεία για τη επέκταση του μετρό προς τα δυτικά», τονίζει ο κ. Ταχιάος.

Τα παραπάνω θα αναφέρει ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό» και στους δημάρχους σε λίγες ώρες από τώρα, το μεσημέρι της Τρίτης, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Περιφέρειας Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ). Μία συνεδρίαση που αναμένεται «θερμή», αφού όπως είπε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ και δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, οι δήμαρχοι της δυτικής πλευράς της πόλης είναι δεδομένο ότι θα διαμαρτυρηθούν και θα αντιδράσουν, αφού το έργο της επέκτασης του μετρό προς τα δυτικά το θεωρούν προεξοφλημένο.

«Η συζήτηση σχετικά με το μετρό έχει κουράσει υπερβολικά την πόλη και επιβεβαιώνει τη διαχρονική αδυναμία της ελληνικής Πολιτείας. Είναι ένα έργο, που θα έπρεπε να τελειώσει δέκα χρόνια πριν. Τα νέα ερωτηματικά, είναι τι θα γίνει με το θέμα της επέκτασής του δυτικά, αλλά και αν ξεπεράσαμε οριστικά το πρόβλημα με το σταθμό της Βενιζέλου. Δημιουργούνται καινούργιοι προβληματισμοί και γι’ αυτό καλέσαμε τον κ. Ταχιάο στη συνεδρίαση. Αν το μετρό δεν επεκταθεί προς τα δυτικά, θα πρόκειται για ένα έργο κολοβό και μη βιώσιμο. Οι δήμαρχοι της δυτικής Θεσσαλονίκης θεωρούν την επέκταση προς τα δυτικά ως προεξοφλημένη και είναι δεδομένο ότι θα αντιδράσουν και θα διαμαρτυρηθούν», σημειώνει ο κ. Καϊτεζίδης.

«Με την προηγούμενη διοίκηση της ‘’Αττικό Μευρό’’, αυτήν του κ. Μυλόπουλου, χαράξαμε ένα δρόμο. Δε μας είπε ότι υπάρχουν χρήματα για την επέκταση. Μας είπε να γίνουν οι πρόδρομες εργασίες και οι μελέτες και μετά θα κοιτάξουμε να βρούμε χρήματα. Έτσι προτείναμε και καταλήξαμε στην κυκλική διαδρομή για τη δυτική Θεσσαλονίκη και δημοπρατήθηκαν οι πρόδρομες εργασίες. Με αυτά που λέει τώρα ο κ. Ταχιάος, είναι ότι δεν υπάρχει καν έργο. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε κάποια πράγματα. Ότι το έργο είναι σχεδιασμένο και μετά να δούμε τα επόμενα βήματα. Αν δε γίνει η επέκταση προς τα δυτικά, είναι δεδομένο ότι συσπειρωμένοι όλοι μαζί θα αντιδράσουμε», τονίζει από την πλευρά του ο Δημήτρης Δεμουρτζίδης, δήμαρχος Παύλου Μελά, έναν από τους δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης που σχεδιάστηκε να περάσει η επέκταση προς τα δυτικά, αν και όταν αυτή γίνει.

Τον Απρίλιο του 2023 μετρό στη Θεσσαλονίκη

Το σχέδιο για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιολογικών ευρημάτων στο σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου, όταν αυτός ολοκληρωθεί, επαναδιατύπωσε ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό». Όπως είπε, πολύ άμεσα θα κατατεθεί η τελική πρόταση σχετικά με αυτό στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, με αποτέλεσμα η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει τη βασική της γραμμή και οι Θεσσαλονικείς να μπορούν χρησιμοποιούν τον υπόγειο σιδηρόδρομο από τον Απρίλιο του 2023 και μετά. Να σημειωθεί ότι για το θέμα ο κ. Ταχιάος συναντήθηκε με τους αρμόδιους στο Υπουργείο Πολιτισμού την περασμένη Παρασκευή.

«Τον Απρίλιο του 2023 οι Θεσσαλονικείς θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη βασική γραμμή του μετρό σε όλο εύρος της. Η λύση να ξεκινήσουν οι διαδρομές νωρίτερα, αλλά απλώς να διέρχονται αρχικά οι συρμοί από τη Βενιζέλου και μετά πάλι να σταματήσουν, έχει τεράστιο κόστος», αναφέρει ο κ. Ταχιάος.

Πηγή: ethnos

Σχετικά άρθρα