Μετρό Θεσσαλονίκης: Επανεκκινούν οι εργασίες στον σταθμό Βενιζέλου

Θα ξεκινήσουν οι δοκιμαστικές διαδρομές

Την επανέναρξη των εργασιών για την κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης στο σταθμό Βενιζέλου ύστερα από τις απορριπτικές αποφάσεις ακύρωσης της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιολογικών ευρημάτων από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), σήμανε η επίσκεψη στον εν λόγω σταθμό, του υπουργού Υποδομών, Κώστα Καραμανλή και της κυρίας Μενδώνη.

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι το ζήτημα των αρχαιολογικών ευρημάτων έχει κριθεί πλέον οριστικά και πως πρέπει όλοι να σεβαστούν τις αποφάσεις του ΚΑΣ και του ΣτΕ, ενώ δεσμεύτηκε ότι το έργο θα γίνει και η κυβέρνηση θα τρέξει για να καλυφθεί όσο γίνεται ο χρόνος που «έκλεψαν» από τη Θεσσαλονίκη οι προσφυγές.

Χαρακτήρισε «δικαίωση» της κυρίας Μενδώνη την απόφαση του ΣτΕ υπενθυμίζοντας πως ήταν εκείνη που εξαρχής υπήρξε κατηγορηματικά υπέρμαχος της απόσπασης και επανατοποθέτησης.

Με τη λύση αυτή στο υπουργείο Υποδομών εκφράζουν την αισιοδοξία ότι εντός του καλοκαιριού, θα ξεκινήσουν οι δοκιμαστικές διαδρομές από το Αμαξοστάσιο μέχρι το σταθμό ‘‘Συντριβάνι’’ καθώς το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται πλέον «στο να μην επηρεάσουν όσο είναι δυνατό, οι καθυστερήσεις λόγω προσφυγών, το συνολικό χρονοδιάγραμμα».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη μελέτη κατασκευής προβλέπεται η απόσπαση των αρχαιοτήτων που έχουν αποκαλυφθεί στο χώρο του σταθμού, πριν την έναρξη των εργασιών κατασκευής και η μετά το πέρας των εργασιών επανατοποθέτησή τους κατά ποσοστό 92%.

Σε εφαρμογή της σχετικής υπουργικής απόφασης, υπολείπονται οι εργασίες απόσπασης, μεταφοράς και απόθεσης στον προσωρινό αποθηκευτικό χώρο των αρχαιολογικών ευρημάτων του Σταθμού «Βενιζέλου», οι μελέτες προστασίας, στερέωσης, αποκατάστασης, συντήρησης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων, οι εργασίες επανατοποθέτησης των αρχαιολογικών ευρημάτων του Σταθμού «Βενιζέλου» στην προ απόσπασης θέση τους καθώς και οι εργασίες ανάδειξης – συντήρησης των αρχαιοτήτων και κατασκευής του μουσειακού/ αρχαιολογικού χώρου.

Ως το πιο εμβληματικό έργο της Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε το μετρό, το οποίο εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί περί τους 250.000 επιβάτες ημερησίως, ο κ. Καραμανλής δεσμευόμενος παράλληλα ότι θα ολοκληρωθεί: «Θέλω να κοιτάξω τους Θεσσαλονικείς στα μάτια και να τους πω ότι αυτό το έργο θα τελειώσει και θα γίνει. Το Μετρό θα γίνει. Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά έτσι ώστε να καλύψουμε το χρόνο που μας έκλεψαν, το χρόνο που έκλεψαν από τη Θεσσαλονίκη, οι προσφυγές και οι αντιπαραθέσεις» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως: «Η Θεσσαλονίκη πλέον θα είναι στην πρώτη γραμμή».

«Με την επανατοποθέτηση στο σταθμό Βενιζέλου δημιουργείται ένας μουσειακός αρχαιολογικός χώρος. Είναι η στιγμή που θα επιτρέψει στη Θεσσαλονίκη την επιβεβαίωση του συνθήματος ‘‘και αρχαία και μετρό’’» τόνισε από την πλευρά της η κυρία Μενδώνη.

Τους δύο υπουργούς ξενάγησε στο Σταθμό Βενιζέλου ο υπεύθυνος για τη μελέτη και τις εργασίες απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων, μηχανικός, Δημήτρης Κορρές, ο οποίος τους εξήγησε πως θα γίνει η διαδικασία ώστε να προστατευθεί και αναδειχθεί η πολιτιστική κληρονομιά της πόλης.

Μετά την επίσκεψη στο σταθμό Βενιζέλου ακολούθησε ευρεία σύσκεψη στα γραφεία της Αττικό Μετρό ΑΕ, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Σχετικά άρθρα