«Μη βιάζεσαι θα μας γράψουν οι εφημερίδες»

Αποκαλυπτικοί διάλογοι πριν και μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη

Σε πολλά από τα ερωτήματα γύρω από τις συνθήκες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη ρίχνουν φως οι νέοι αποκαλυπτικοί διάλογοι που δημοσιεύτηκαν. Οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες βρίσκονται στα χέρια της εισαγγελίας αλλά και της επιτροπής των εμπειρογνώμων που εξετάζουν τις συνθήκες πίσω από το δυστύχημα με τον τραγικό απολογισμό των 57 νεκρών.

Κυριολεκτικά εξοργιστικοί είναι οι διάλογοι μεταξύ των σταθμαρχών, αλλά και του μοιραίου σταθμάρχη με την Πυροσβεστική και την Αστυνομία, λίγα λεπτά μετά το δυστύχημα, όπου ήδη είχε αρχίσει να γίνεται εμφανές ότι, από τη σύγκρουση των δύο τρένων υπήρχαν δεκάδες νεκροί.

Μέσα από τους διαλόγους καταγράφονται τα όσα απίστευτα είπε ο σταθμάρχης της Λάρισας με τους άλλους σιδηροδρομικούς καθώς και οι ισχυρισμοί του στην αστυνομία, για τα λάθη που έκανε, τα οποία και απέδωσε στην πρόσφατη ολιγοήμερη εκπαίδευσή του στον πίνακα κυκλοφορίας που είχε μπροστά του. «Ρωτήστε τη διοίκηση γιατί με έβαλε μόνο μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως δείχνουν οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, ο 59χρονος σταθμάρχης ενημερώθηκε για το δυστύχημα πρώτα από την πυροσβεστική υπηρεσία και όχι από τον ρυθμιστή κυκλοφορίας στην Αθήνα.

Πυροσβεστική: Ναι, γεια σας. Το γνωρίζετε; Έχουμε εκτροχιασμό τρένου κοντά στο μνημείο του ΠΑΟΚ

Σταθμάρχης: Αμάν

Πυροσβεστική: Ναι πρέπει να κλείσετε ρεύματα, οτιδήποτε, δεν ξέρω κι εσείς τι πρέπει να κάνετε, στέλνω δυνάμεις εγώ

Σταθμάρχης: Έχει εκτροχιασμό τρένο εκεί;

Πυροσβεστική: Ναι

Σταθμάρχης: Καλώς

Πυροσβεστική: Είναι στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη και προς τη θάλασσα για λίγο, δείτε λίγο, δείτε τα δρομολόγια λίγο, εντάξει;

Σταθμάρχης: Ναι, ναι, έγινε εντάξει

Στον διάλογό του με την αστυνομία, φαίνεται ότι, προσπαθεί και αυτή με τη σειρά της να συλλέξει πληροφορίες για το δυστύχημα, με τον σταθμάρχη να δηλώνει ξανά άγνοια.

Αστυνομία: Ναι από το 100 με ακούτε;

Σταθμάρχης: Ναι σας ακούω

Αστυνομία: Έχετε εικόνα τι ακριβώς έχει συμβεί;

Σταθμάρχης: Δεν ξέρω, ό,τι και να σας πω δεν ξέρω. Τώρα με πήρε και η πυροσβεστική τηλέφωνο ότι έγινε εκτροχιασμός. Τώρα ήταν ένα τρένο που ανέβαινε πάνω και ένα που κατέβαινε. Τώρα πιο από τα δύο, δεν ξέρω εγώ τίποτα. Ούτε με ενημέρωσαν

Αστυνομία: Δεν ξέρετε τι είναι;

Σταθμάρχης: Γιατί τους φωνάζουμε και στο ραδιοτηλέφωνο και δεν ακούγονται. Και τώρα προσπαθούμε να μάθουμε τα τηλέφωνα από τους μηχανοδηγούς για να δούμε τι γίνεται

Αστυνομία: Υπάρχει περίπτωση να είναι τρένο μετρό δηλαδή;

Σταθμάρχης: Λογικά, δεν ξ… Λογικά όχι

Αστυνομία: Καλώς. Μόλις έχετε μία εικόνα πάρτε μας ένα τηλέφωνο

Σχεδόν από την έναρξη της βάρδιας του ο 59χρονος έδειχνε να μη λειτουργεί με τον προβλεπόμενο τρόπο. Μάλιστα, ο εμπειρότερος σταθμάρχης του Παλαιοφαρσάλου, λίγες ώρες πριν το δυστύχημα, εκπαίδευε μέσω ραδιοτηλεφώνου τον 59χρονο.

Σταθμάρχης Λάρισας: Με 41 νούμερο, αμαξοστοιχία 63, αγγέλλω

Σταθμάρχης Παλαιοφαρσάλου: 63 αγγέλλεις

Σταθμάρχης Λάρισας: Ναι, 63 αγγέλλω, ναι 22:13.

Σταθμάρχης Παλαιοφαρσάλου: Αφικνούμενης 62

Σταθμάρχης Λάρισας: Όχι ρε. Ναι αμαξοστοιχία 63 και την αγγέλλω 22:13.

Σταθμάρχης Παλαιοφαρσάλου: Βασίλη, αγγέλλεις αμάξι 63, αφικνούμενης 62.

Σταθμάρχης Λάρισας: Αφικνούμενης, ναι, δεν τη δήλωσα. Χα, γι’ αυτό.

«Μη βιάζεσαι θα μας γράψουν οι εφημερίδες»
Όπως φαίνεται από τους διαλόγους, το δίκτυο, λόγω της μεγάλης κίνησςη του σταθμού της Λάρισας, είχε πολλά προβλήματα, αλλά και ελλείψεις σε ελλείψεις σε προσωπικό και μέτρα ασφάλειας, οι οποίες και οδήγησαν στο ξέσπασμα, την ίδια μέρα, του πιο έμπειρου σταθμάρχη.

«Μη βιάζεσαι θα μας γράψουν οι εφημερίδες. Δεν ξανά ασχολούμαι με τίποτα, θα τα παρατήσω όλα, μα την Παναγία. Να πάνε να γαμ… όλοι. Θα τα παρατήσω όλα, θα πάω στο Λιανοκλάδι εγώ για δουλειά, δεν κάθομαι άλλο εδώ», λέει στον 59χρονο, με τους δύο άντρες, στη συνέχεια, να σχολιάζουν το σύστημα φωτοσήμανσης του δικτύου το οποίο και δεν εμπιστεύονται.

Σταθμάρχης 1: Θες να το στείλεις, στείλ΄το.

Σταθμάρχης 2: Να τ΄ αφήσω; Είσαι καλά; Με τα σήματα…

Σταθμάρχης 1: Στ’ αρχ… σου. Ναι, αυτά πάλι δουλεύουν σωστά…

Σταθμάρχης 2: Γιατί δε δουλεύουν; Μια χαρά δουλεύουν. Εσύ δε δουλεύεις φωτόσημα;

Σταθμάρχης 1: Ε;

Σταθμάρχης 2: Εσύ φωτόσημα δε δουλεύεις;

Σταθμάρχης 1: Τι εννοείς «δουλεύω με φωτόσημα»; Ξέρεις αν θα ανάψει το κόκκινο εκεί; Τα ελέγχει κανένας;

Σχετικά άρθρα