20.4 C
Thessaloniki
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μια απίστευτη ιστορία

Σπεσιαλιτέ του είναι το «πιστόλι», ένα σάντουιτς με γαλοπούλα, δεν χρησιμοποιεί χοιρινά. Ο φούρναρης έχει το κατάστημά του στην πόλη Anvers του Βελγίου. Είναι Φλαμανδός, έχει γαλάζια μάτια και περίεργα μούσια.

Πριν, το μικρό του όνομα ήταν Μισέλ, σήμερα τον φωνάζουν Younès.

Ασπάστηκε το Ισλάμ, το 2007 και επέλεξε ένα αραβικό όνομα που σημαίνει «ένωση Θεού και ανθρώπου».
Ο Younès εξυπηρετεί τους πελάτες του με τζην και αθλητικά παπούτσια αφού καταλαβαίνει ότι αν φορέσει qamis, το παραδοσιακό ένδυμα των Αράβων, δεν θα μπορούσε να έχει πελάτες.

Ανοιξε τον δικό του φούρνο, ώστε να μπορεί να έχει ελεύθερο ωράριο για να πηγαίνει για προσευχή έξι φορές τη μέρα. Με τους πελάτες του μιλάει φλαμανδικά, γαλλικά, αγγλικά και αραβικά.

Η σύζυγός του Φατίμα είναι 17 ετών και μπαίνει στο φούρνο με φουλάρι στα μαλλιά και μακριά μαύρη ρόμπα. Τα μάτια της κοιτάνε χαμηλά. «Δεν εργάζεται στο φούρνο. Πρέπει να πάρει το απολυτήριο και εξάλλου δεν θέλω να έρχεται σε επαφή με τους πελάτες», λέει ο Younès που και ο ίδιος δεν σφίγγει το χέρι των γυναικών που μπαίνουν στο μαγαζί τους.

Το ζευγάρι μένει πάνω από το φούρνο. Καναπέδες, χαμηλό τραπέζι, τηλεόραση, κομπιούτερ. Το μόνο πράγμα που ξενίζει είναι ότι πάνω από το κρεβάτι του έχει κρεμάσει μια μαύρη σημαία των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους. Από μια ντουλάπα βγάζει μια καραμπίνα, αλλά είναι άδεια.

Στο σαλόνι, ο πίνακας που έχει κρεμάσει δείχνει άντρες να ανεβαίνουν ένα βουνό. «Είναι φωτογραφία από το Κομπάνι», χαμογελάει ο ¬Younès.

Το 2012 αυτός ο Βέλγος φούρναρης ήταν μέλος της οργάνωσης Sharia4Belgium, με 450 μέλη, 70 από τα οποία έφυγαν για τη Συρία να πολεμήσουν στο πλευρό των ισλαμιστών.

Οσο απίστευτο κι αν ακούγεται, το Βέλγιο έχει τους περισσότερους τζιχαντιστές στην Ευρώπη. Ο πατέρας του τον έδιωξε από το σπίτι όταν έμαθε ότι ασπάστηκε την μουσουλμανική θρησκεία. Ο ίδιος πιστεύει ότι το Ισλάμ τον έσωσε. Τον Οκτώβριο του 2012 άφησε το Βέλγιο και πήγε στη Συρία. «Το κίνητρο που μας έκανε να φύγουμε είναι ότι το ισλαμικό περιβάλλον είναι ελκυστικό και ότι εκεί κάτω θα μπορούσαμε να αποδείξουμε ποιοι είμαστε», δηλώνει.

 

 

 

 

 

 

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα