Μικρές ιστορίες για το Makedonia Palace που θα σε αφήσουν με το στόμα ανοιχτό!

Με πάνω από μισό αιώνα λειτουργίας γεμάτη ένδοξες στιγμές

Με πάνω από μισό αιώνα λειτουργίας γεμάτη ένδοξες στιγμές, το ιστορικό και εμβληματικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, το Makedonia Palace Hotel, ετοιμάζεται να γυρίσει σελίδα περνώντας στη νέα ιστορική του φάση.

Από σήμερα το ιστορικό ξενοδοχείο της πόλης, θα παραμείνει κλειστό μέχρι να επιστρέψει πλήρως ανακαινισμένο τον Απρίλιο.

Η ιστορία του

Όλα ξεκίνησαν σιγά σιγά το 1957 όταν το ελληνικό κράτος συνειδητοποιώντας ότι η τουριστική αξιοποίηση της Βόρειας Ελλάδας ήταν αδύνατη χωρίς ένα μεγάλο και πολυτελές ξενοδοχείο, αποφάσισε να προχωρήσει στην εξεύρεση του ιδανικού χώρου. Όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες συμφώνησαν ότι ο χώρος δεν ήταν άλλος από την παραλιακή λεωφόρο της πόλης.

Το 1960 το Ταμείο Αρωγής και Πρόνοιας του ΟΤΕ (ΤΑΠ-ΟΤΕ) προχώρησε στην αγορά οικοπέδου 10.000 τ.μ. με την υποχρέωση να κατασκευάσει ένα ξενοδοχείο τύπου ΧΙΛΤΟΝ. Το οικόπεδο παρέμεινε στο ταμείο μέχρι το 2008.

Το 1971 τα έργα κατασκευής του Makedonia Palace ολοκληρώνονται και στις 26 Οκτωβρίου η Θεσσαλονίκη αποκτά το εμβληματικό της ξενοδοχείο.

Το 1995 και ενώ το ιστορικό πλέον ξενοδοχείο διανύει την τρίτη του δεκαετία, περνάει στα χέρια του Όμιλου Δασκαλαντωνάκη. Η ανακαίνιση του κρίνεται πλέον απαραίτητη, με τον όρο να παραμείνει άθικτο το εξωτερικό του κτιρίου.

Με την αρχή της οικονομικής κρίσης αρχίζουν και τα προβλήματα στο ξενοδοχείο. Τον Ιανουάριο του 2013 τα φώτα του ένδοξου ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης σβήνουν, και η μοίρα του παραμένει άγνωστη με τους εργαζόμενους αλλά και τους κατοίκους όλης της πόλης να αγωνιούν για το μέλλον του.

Τελικά το Φεβρουάριο 2013 το Makedonia Palace περνάει για 1 χρόνο σε εταιρεία συμφερόντων του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, ενώ το επόμενο χρόνο κερδίζει τον διαγωνισμό (με την κοινοπραξία LLC Atlantis Park) για τα επόμενο 30 χρόνια.

Έτσι πλέον για το εμβληματικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης ξεκινήσει μια νέα εποχή αποκτώντας και πάλι την παλιά του αίγλη.

Από τον Εθνάρχη και τον Αντρέα, μέχρι τον Μαραντόνα και τον Φάρελ

To Makedonia Palace λόγω της προνομιακής του θέσης στην παραλία της Θεσσαλονίκης αλλά και λόγω της αίγλης του αποτελούσε μόνιμη επιλογή, των Ελλήνων πρωθυπουργών, αρχηγών άλλων κρατών αλλά και επώνυμων από τόσο από τον καλλιτεχνικό αλλά και τον αθλητικό χώρο.

Η ομιλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1974 από το μπαλκόνι του 4ου ορόφου του ξενοδοχείου έχει μείνει στην ιστορία ως μία από τις μεγαλύτερες πολιτικής ομιλίες στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.

Εξίσου ιστορική και η ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου το 1985 πάλι από μπαλκόνι του Makedonia Palace και χιλιάδες Θεσσαλονικείς να παραληρούν.

Στα όρια του “μύθου” έχει περάσει πλέον η διαμονή του Ντιέγκο Μαραντόνα, τον για πολλούς καλύτερο ποδοσφαιριστή που έχει περάσει ποτέ από τα γήπεδα. Φήμες λένε ότι Αργεντίνος σταρ ο οποίος κατέλυσε στο ιστορικό ξενοδοχείο μαζί με την υπόλοιπη αποστολή της Νάπολι για τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ, νοίκιασε έναν ολόκληρο όροφο μόνο για τον ίδιο.

Το ξενοδοχείο έχει φιλοξενήσει ακόμα στις σουίτες του σταρ του Χόλιγουντ όπως η Ρίτα Χέιγουορθ και ο Άντονι Κουίν αλλά και τον διάσημο σκηνοθέτη , Φράνσις Φορντ Κόπολα καθώς και την Κατρίν Ντενέβ, η οποία είχε ταξιδέψει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με αφορμή το 12ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου.

Στη νεότερη ιστορία χαρακτηριστικό της αίγλης του ξενοδοχείου ήταν η διαμονή του Κόλιν Φάρελ, ο οποίος εκείνο το διάστημα υποδυόταν τον Μέγα Αλέξανδρο.

Φυσικά το Makedonia Palace αποτελέσουμε σημείο αναφοράς και για τα μέλη της εγχώριας σόου μπιζ.

Όταν η Θεσσαλονίκη έμαθε το γκουρμέ

Τα γκαλά και οι δεξιώσεις του Makedonia Palace έχουν μείνει στην ιστορία τόσο για τη χλιδή και την αίγλη τους όσο και για τα κουτσομπολιά που συζητιόντουσαν στη Θεσσαλονίκη και όχι μονό.

Στο “Πορφύρα” ένα από τα πρώτα γκουρμέ εστιατόρια και μύθο της πόλης έχουν γευματίσει από τον Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας και τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, μέχρι σταρ διεθνούς βεληνεκούς.

Το μεγαλόπνοο σχέδιο της αναδημιουργίας

Η ανακαίνιση έχει ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2016 και τα εγκαίνια αναμένεται να πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο του 2017.

Ο στόχος της επένδυσης είναι να μετατρέψει το MAKEDONIA PALACE σε σημείο αναφοράς στον τομέα του, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης.

Το MAKEDONIA PALACE δεν θα αλλάξει τον χαρακτήρα του. Θα κάνει ένα REMAKE στις εγκαταστάσεις του, ώστε να συνεχίσει να προσφέρει εξαιρετικές ξενοδοχειακές υπηρεσίες σε όλους τους επισκέπτες.

Απλά επεκτείνει κι άλλο το εύρος των δραστηριοτήτων του εκτός ελληνικών συνόρων, μετατρέποντάς το σε ένα πιο International Hotel (Παγκόσμιο Ξενοδοχείο).

Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι μέσω της συγκεκριμένης επένδυσης όχι μόνο διατηρείται το σύνολο των σημερινών θέσεων εργασίας που είναι κάτι παραπάνω από 210, αλλά εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν περίπου 70 επιπλέον θέσεις εργασίας που θα στελεχώσουν τις πρόσθετες εγκαταστάσεις (Spa, εστιατόρια και μπαρ).

Το νέο MAKEDONIA PALACE θα είναι το πρωτοποριακό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης που θα επιδιώξει ανώτερο επίπεδο και πιο εξελιγμένο πελατολόγιο. Διεθνής ταξιδιωτικός savvy με υψηλή αγοραστική δύναμη και φιλοσοφία «διάλειμμα στην πόλη» είναι ο πελάτης-στόχος.

Το συγκεκριμένο έργο αφορά τον εκσυγχρονισμό, κυρίως των χώρων κοινού και τμηματικά των υποστηρικτικών χώρων, με βελτίωση και εκσυγχρονισμό των μηχανολογικών και κτιριακών εγκαταστάσεων του κτιρίου. Στόχος είναι το ξενοδοχείο να διατηρήσει το βασικό συνεδριακό του χαρακτήρα, αλλά με αναβάθμιση της λειτουργικής και αισθητικής οργάνωσης των χώρων του.

Στις στάθμες των δωματίων θα πραγματοποιηθούν εργασίες, διατηρώντας την εσωτερική οργάνωση των δωματίων σε όλους του ορόφους, πλην του 8ου, όπου ενοποιούνται ορισμένα τυπικά δωμάτια με στόχο την δημιουργία ενός νέου τύπου σουίτας με ανεξάρτητο χώρο καθιστικού.

Θα ανακατασκευαστούν πλήρως τα δωμάτια, οι συνεδριακοί χώροι και οι εγκαταστάσεις αναψυχής, δημιουργώντας ένα ξενοδοχείο πολλαπλών καθηκόντων που δίνουν αίγλη στη θέση και στην κληρονομιά του και που θα εξυπηρετεί ιδανικά όλα τα είδη των τουριστικών προϊόντων.

Θα δημιουργηθούν νέα ευρύχωρα και μοντέρνα δωμάτια, περιοχές με κήπο και ολοκαίνουργιες εγκαταστάσεις SPA. Ένα υπερσύγχρονο Συνεδριακό Κέντρο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας με σκοπό να φιλοξενήσει μεγάλες εκδηλώσεις και μια σειρά από εστιατόρια και μπαρ για τους κατοίκους και ακόμα περισσότερα για την τοπική κοινωνία της Θεσσαλονίκης.

Η νέα δυναμικότητα του ξενοδοχείου περιλαμβάνει 276 δωμάτια, συμπεριλαμβανομένων και των σουιτών.

πηγή: thestival.gr

Σχετικά άρθρα