Μιλά για «τουρκική μειονότητα» στην Ελλάδα ο Τσαβούσογλου

Αλλά ήρθε με… θετική ατζέντα

«Πηγαίνω στην Ελλάδα με θετική ατζέντα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στους δημοσιογράφους λίγο πριν αναχωρήσει από την Τουρκία. «Τους υποδεχτήκαμε θετικά, και περιμένουμε την ίδια προσέγγιση από την άλλη πλευρά». πρόσθεσε.

Από την άλλη, στην πρώτη του ανάρτηση από ελληνικό έδαφος, ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε τα περί τουρκικής μειονότητας: «Θα συναντηθώ στη Θράκη με μέλη της τουρκικής μειονότητας», υποστηρίζει

Το πρόγραμμα της επίσκεψης
Στις 11 το πρωί της Κυριακής ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πέρασε την πόρτα του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή. Ακολούθησε συνάντηση του Τούρκου Υπ.Εξ. με παράγοντες της μειονότητας και τους δύο ψευτομουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής. Αχμέ Μετέ και Ιμπραήμ Σερήφ αντίστοιχα. Μετά οδηγήθηκε προς το μειονοτικό σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ στην Κομοτηνή το οποίο είχε επισκεφτεί και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όταν είχε έρθει στη Θράκη το 2017.

Σόου Τούρκων δημοσιογράφων
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε με 30 μαθητές και καθηγητες της μειονότητας, παρουσία πλήθους δημοσιογράφων στο μειονοτικό σχολείο. Οι Τούρκοι. Δημοσιογράφοι κάλυψαν αποκλειστικά την επίσκεψη στο σχολείο. Δεν άφησαν τους Έλληνες δημοσιογράφους να μπουν μέσα.

Το σημαντικό είναι η ανθρωπότητα, είπε ο Τσαβούσογλου μιλώντας στο μειονοτικό σχολείο και προανήγγειλε ανταλλαγές Τούρκων καθηγητών και Ελλήνων στα σχολεία. Οποιες διάφορες και αν υπάρχουν μεταξύ των δυο χωρών οι μειονότητες ειναι ό,τι πιο σημαντικό, σημείωσε. Ρώτησε τι μαθήματα κάνουν τα παιδιά στο σχολείο, τι εκδηλώσεις διοργανώνουν και πόσους καθηγητές έχουν.

Κατά την αποχώρηση από το σχολείο, ο κ. Τσαβούσογλου σταμάτησε σε 1-2 σπίτια, που κατοικούν πολίτες της μειονότητας.

Συνομιλία με κατοίκους στην Κομοτηνή

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να παρακαθήσει σε γεύμα με τα μέλη της «συμβουλευτικής επιτροπής μειονότητας» σε ταβέρνα στο χωριό Θάμνα Ροδόπης. Το πρόγραμμα του κ. Τσαβούσογλου στη Θράκη θα κλείσει με επίσκεψη στον τάφο του βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ στις 17:00.

Ο Αχμέτ Σαδίκ υπήρξε βουλευτής Ροδόπης και ιδρυτής του εθνικιστικού κόμματος ΚΙΕΦ. Σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στις 24 Ιουλίου 1995 στο δρόμο έξω από το χωριό Σώστης, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κομοτηνή. Στις 18.00 θα αναχωρήσει για την Αθήνα όπου το βράδυ είναι προγραμματισμένο δείπνο με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Σχετικά άρθρα