Μίλησε για όλα ο Τσίπρας (vids)

Δείτε τις σημαντικότερες τοποθετήσεις του Πρωθυπουργου στην εκπομπή “Ενικός”

Για τα καυτά θέματα της επικαιρότητας μίλησε στον ”Ενικό” ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με το προσφυγικό και το ασφαλιστικό να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.

Προσφυγικό

Όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως ο πλανήτης ζει τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και αυτό το φαινόμενο υπερβαίνει τις δυνατότητες μιας χώρας. Ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν υποτίμησε το φαινόμενο, αλλά όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να βρει λύσεις και να μοιράσει δίκαια το πρόβλημα. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι και η ίδια η Ευρώπη δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Βρισκόμαστε μπροστά στο αποτέλεσμα παράλογων επιλογών της Δύσης, ανέφερε για την κατάσταση στη Συρία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής λέγοντας πως προειδοποιούσε για το φαινόμενο αυτό από την αρχή και για αυτό το λόγο δημιούργησαν για πρώτη φορά υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας με αφορμή την κριτική προς την κα Χριστοδουλοπούλου δήλωσε πως είναι αστείο να λέγεται πως οι προσφυγικές ροές οφείλονται στις δηλώσεις της τότε υπουργού.

O Έλληνας πρωθυπουργός ερωτώμενος για το πόσους μετανάστες μπορεί να αντέξει η ελληνική οικονομία, δήλωσε πως η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για να δημιουργήσουν 50.000 θέσεις αλλά όχι σε μόνιμη βάση, αλλά ως μετεγκατάσταση.

Για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως “είδαμε και πάθαμε να συμφωνήσει η Τουρκία στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ”. Τόνισε πως η κυβέρνηση ουδέποτε ήταν αντίθετη στην συμμετοχή της Frontex και αποκάλυψε πως το ευρωπαϊκό αυτό όργανο ανταποκρίθηκε μόνο κατά το 1/3 των αιτημάτων που έκανε η Ελλάδα.

«Αν η Τουρκία δεν συνεργαστεί φοβάμαι ότι και με την παρουσία του ΝΑΤΟ ακόμη, δεν θα έχουμε μείωση των ροών», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η απόφαση της Συνόδου για το ΝΑΤΟ ήταν μια απόφαση που κατοχύρωνε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Διεκδικούμε και την μετεγκατάσταση από την Ελλάδα αλλά και την επανεγκατάσταση από την Τουρκία απευθείας στην Ευρώπη, είπε ο πρωθυπουργός.

Για τις απειλές που δέχεται η χώρα για έξοδο από τη Ζώνη Σένγκεν, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στην περιθωριοποίηση της Ελλάδας, σε ένα τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό, αλλά και σε μία de facto παραδοχή στα κλειστά σύνορα.

Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός Βέτο σε μία Σύνοδο Κορυφής, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως στην προηγούμενη Σύνοδο επιφυλάχθηκε για ένα βέτο και για αυτό το λόγο τώρα όλοι δείχνουν επικριτικά την Αυστρία και όχι την Ελλάδα. Όπως είπε στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής θα κάνει ξεκάθαρο προς τους ευρωπαίους ηγέτες πως η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει στην πλάτη της τον ανθρωπισμό για όλη την Ευρώπη.

Ασφαλιστικό

Σχετικά με το ασφαλιστικό, ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε πως με βάση τη συμφωνία η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κόψει τα κονδύλια για το ασφαλιστικό. Σημειώνει πως με την πρόταση της κυβέρνησης αυτό επιτυχάνεται, αλλά οι θεσμοί διαφωνούν μεταξύ τους, γιατί η τρόικα δεν είναι ένα ενιαίο πράγμα. Ο κ. Τσίπρας δεν απέκλεισε μία μείωση συντάξεων στις υψηλές συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ, αλλά όπως είπε αυτό δεν θα έχει μεγάλο δημοσιονομικό όφελος.

Για τους αγρότες

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως οι αγρότες έκαναν μεγάλες κινητοποιήσεις γιατί φοβόντουσαν πως μετά το ασφαλιστικό θα έρθει και το φορολογικό. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως η αλλαγή στο φορολογικό για τους αγρότες είναι για να ισοφαρίσουν τις απώλειες που θα έχουν από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Όπως είπε για τις αλλαγές που έκαναν με τους αγρότες, έχει η κυβέρνηση και τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

“Σταματήστε να καταστροφολογείτε”

Με αφορμή την απόφαση του Γιάννη Μουζάλα να απαγορεύσει την είσοδο των ΜΜΕ στα Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών, ο Αλέξης Τσίπρας πέταξε την… σπόντα του για τους δημοσιογράφους. “Να σταματήσετε να καταστροφολογείτε”, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, που φιλοξενήθηκε χθες το βράδυ στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου “Στον Ενικό”. “Δεν είναι καλό να διαβάζουν και στο εξωτερικό για την κατάσταση αυτή, ενώ πάμε φέτος για ρεκόρ όλων των εποχών στον τουρισμό”, πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μύδροι κατά Βαρουφάκη για το δημοψήφισμα

«Το Γενάρη πήρα εντολή για διαπραγμάτευση και έχετε απέναντι σας τον Τσίπρα. Και όχι τον Σαμαρά και όχι τον Παπανδρέου ή οποιονδήποτε άλλον. Θέλω να σας πω ότι δεν υπήρξε άλλος πρωθυπουργός που να πάει αυτή την κόντρα μέχρι τέλους! Παίζοντας το κεφάλι του αλλά όχι το μέλλον του ελληνικού λαού», είπε ο πρωθυπουργός όταν ο Νίκος Χατζηνικολάου σχολίασε ότι ενώ ο κ. Τσίπρας έλεγε στην Μέρκελ go back σήμερα ζητεί την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα. «Όταν συνειδητοποίησα μετά το δημοψήφισμα, ότι η επιμονή μου θα ήταν να παίξω το μέλλον της χώρας και του ελληνικού λαού, έκανα πίσω. αλλά μόνο τότε έκανα πίσω. Δεν έκανα πίσω ούτε στις απειλές, ούτε στους εκβιασμούς ούτε στις απειλές που δέχθηκα μέσα και έξω από τη χώρα. Και όταν κάναμε αυτόν το συμβιβασμό, τότε είχα το σθένος να μην το κρύψω κάτω από το τραπέζι και να ζητήσω ξανά την έγκριση του ελληνικού λαού. Και πήρα την έγκριση του ελληνικού λαού. ‘Αρα να τελειώνει αυτή η πλάκα», είπε ο πρωθυπουργός.

Όταν ο δημοσιογράφος επικαλέστηκε δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη ότι στην πραγματικότητα η κυβέρνηση ήθελε να βγει «ναι» στο δημοψήφισμα με μικρή διαφορά για να το υλοποιήσει στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας είναι ότι αυτή είναι μια απολύτως ανόητη κριτική αυτή διότι είχε δηλώσει πως αν έχανε το δημοψήφισμα θα έπαυε να είναι και πρωθυπουργός. «Τιμώ την πολιτική διαφωνία, αλλά δεν δέχομαι στο ηθικό πεδίο μύγα στο σπαθί μου! Εκείνες τις ημέρες κάποιοι ετοιμάζονταν να καταλάβουν το Μαξίμου και τώρα μιλάνε για ειδικά δικαστήρια. Δέχομαι κριτική αν έκανα ή δεν έκανα καλή διαπραγμάτευση. Αλλά επί του ηθικού πεδίο, δεν δέχομαι κριτική και λάσπη», είπε ο πρωθυπουργός.

Δείτε τα βίντεο του enikos.gr:

Σχετικά άρθρα