Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ σε τρεις δόσεις

Τι περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το υπουργείο Οικονομικών για να βάλουν μπροστά το σχέδιο μείωσης του ΕΝΦΙΑ, ήδη από τον προσεχή Αύγουστο.

Το πλάνο για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπει μείωση του φόρου 10% μεσοσταθμικά και αναμένεται να ευνοήσει περισσότερο όσους έχουν μικρή ακίνητη περιουσία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το 2020 ο φόρος ακινήτων, ο οποίος ζημίωσε πρωτίστως τη μεσαία τάξη θα μειωθεί κατά 20%, μείωση η οποία θα ισχύσει για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων ανεξάρτητα από το ύψος της ακίνητης περιουσίας τους.

Η τρίτη φάση της μείωσης -εκ νέου, ύψους 10%- αναμένεται να δρομολογηθεί για το 2021. Η συγκεκριμένη ελάφρυνση θα αφορά, και πάλι, όλους τους ιδιοκτήτες ανεξάρτητα από την αξία της ακίνητης περιουσίας τους.

Το «κούρεμα» του ΕΝΦΙΑ θα συνοδευτεί από περαιτέρω ελαφρύνσεις

Το πλάνο για τη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εκτιμάται ότι θα συμπεριληφθεί στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το οποίο θα έρθει στη Βουλή μέχρι τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου. Στο εν λόγω νομοσχέδιο εντάσσονται συνολικά εννέα φορολογικές ελαφρύνσεις.

Το «κούρεμα» του ΕΝΦΙΑ θα συνοδευτεί από τρία επιπλέον μέτρα για τα ακίνητα και την οικοδομή. Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

Πάγωμα για μια τριετία του ΦΠΑ κατά τις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων
Αναστολή για ακόμη μια τριετία του φόρου υπεραξίας στις αγοροπωλησίες ακινήτων
Eκπτωση φόρου ίση με το 40-50% της δαπάνης για ενεργειακή λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.
Να σημειωθεί ότι από τον Σεπτέμβρη θα γίνονται σε χρόνο – εξπρές, με ένα «κλικ», και οι μεταβιβάσεις ακινήτων, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ.

ΕΝΦΙΑ: Τι θα συμβεί με τα φετινά εκκαθαριστικά

Η φετινή «λυπητερή» του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να κοινοποιηθεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων στα τέλη Αυγούστου, καθώς μέχρι τις 30 του μηνός θα αναρτηθούν στο Taxisnet τα σχετικά εκκαθαριστικά.

Ο φετινός φόρος αναμένεται να είναι ελαφρύτερος και συγκεκριμένα κατά 30% για τους έχοντες πολύ μικρή ακίνητη περιουσία (αξίας έως 60.000 ευρώ) και κατά 10% μεσοσταθμικά για όσους διαθέτουν ακίνητα συνολικής αξίας έως 200.000 ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων με ακίνητη περιουσία που υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ δεν έχουν να περιμένουν τίποτα καθώς για φέτος δεν προβλέπεται καμία μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι ουδείς θα «γλιτώσει» ποσά μεγαλύτερα των 100 ευρώ, καθώς για την πλειονότητα των μικροϊδιοκτητών η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι της τάξης των 50 με 70 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις που θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σχετικά άρθρα