Μητσοτάκης: Έχουμε ευθύνες για τη Θεσσαλονίκη

Βαρύνονται όσοι επιδίωξαν να γιορτάσουμε τον Αγ. Δημήτριο

Στη Θεσσαλονίκη και την κατάσταση που επικρατεί στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας σχετικά με τον κορωνοϊό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τριτολογία του στη Βουλή.

Στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως έπρεπε να ληφθούν νωρίτερα μέτρα στη Θεσσαλονίκη για τον περιορισμό της διασποράς, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο που εορτάστηκε ο πολιούχος της πόλης, Άγιος Δημήτριος, επιρρίπτοντας ευθύνες σε όσους έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για να εορταστεί με τον τρόπο που εορτάστηκε φέτος.

“Θα ήθελα κατ’ αρχάς, να απαντήσω στην κυρία Γεννηματά, η οποία με έψεξε επειδή δήθεν δεν άκουσα αυτά τα οποία είπε, αλλά ταυτόχρονα με κατηγόρησε ότι δεν έκανα καμία αυτοκριτική, ότι ειδικά στο ζήτημα της Θεσσαλονίκης, πιστεύω ότι αν όλοι γυρίζαμε το ρολόι του χρόνου πίσω, θα έπρεπε να πάρουμε δραστικά μέτρα νωρίτερα. Το λέω ξεκάθαρα: Η ευθύνη βαραίνει όλους, πρώτα απ’ όλα την κυβέρνηση, αλλά νομίζω ότι και τους τοπικούς άρχοντες και ενδεχομένως όλους όσοι επεδίωξαν να εορτάσουμε έτσι -έστω όπως εορτάστηκε τελικά, ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου”, ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε:

“Η αλήθεια είναι, ότι στη Θεσσαλονίκη, η ταχύτητα της αύξησης των κρουσμάτων μας έδωσε τη δυνατότητα να πούμε ότι, ναι, πέσαμε έξω στην εκτίμησή μας. Αυτό το οποίο, δηλαδή, αναφέρατε επανειλημμένως ότι δήθεν είπε ο κ. Γεωργιάδης. Πέσαμε έξω στην εκτίμηση στη Θεσσαλονίκη, όχι στον τουρισμό. Στο πόσο γρήγορα αυξήθηκαν τα κρούσματα. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν έχω καμία δυσκολία να το κρύψω. Πέσαμε έξω όχι μόνο εμείς, όλοι οι ειδικοί, όλοι οι επιδημιολόγοι. Εκ των υστέρων προφανώς και θα έπρεπε να είχαμε κάνει παρέμβαση πιο νωρίς. Αλλά, επειδή ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω, αυτή τη στιγμή θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους συμπολίτες μας ότι γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό χρησιμοποιώντας όλες τις δυνατότητες, όχι μόνο του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά και του ιδιωτικού τομέα”.

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για την προσπάθεια που γίνεται ώστε να βρεθούν κλίνες για τη νοσηλεία ασθενών είτε με κορωνοϊό είτε με κάποια άλλη ασθένεια.

“Αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας στο Διαβαλκανικό. Έχει ήδη μπει στην εφημερία. Σωστή είναι η επισήμανση. Προφανώς δεν πρέπει να υπάρχει κρεβάτι το οποίο να είναι κενό και το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί, είτε ως Covid, είτε ως Νon Covid για να αποδεσμευτούν άλλα κρεβάτια ως Covid, το οποίο να μην αξιοποιηθεί. Και σας διαβεβαιώνω ότι αυτό γίνεται -και θα εξακολουθεί να γίνεται στη Θεσσαλονίκη- μέχρι που να φτάσουμε στο σημείο τα κρούσματα να φτάσουν σ’ ένα πλατό και από εκεί και πέρα να αρχίσουν να πέφτουν”.

Σχετικά άρθρα