15.4 C
Thessaloniki
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Μητσοτάκης-Μέρκελ: Όλα τα θέματα που συζήτησαν (videos)

Όλα τα θέματα που συζήτησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Άνγκελα Μέρκελ κατά τη συνάντησή τους.

Σαφή μηνύματα προς την Τουρκία αλλά και έναν απολογισμό από την ίδια την καγκελάριο για την στάση της απέναντι στην Ελλάδα είχε η τελευταία παρουσία της Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα υπό την ιδιότητα της Γερμανίδας Καγκελαρίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πλευρά, του έθεσε ουσιαστικά στο τραπέζι όλα τα ανοιχτά ζητήματα για την χώρα μας ξεκαθαρίζοντας, πάντως, ότι η Ελλάδα του σήμερα είναι πολύ διαφορετική από αυτή «που γνωρίσατε την τελευταία δεκαετία».

Την ίδια ώρα, κάνοντας μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν και δη κατά τη διάρκεια της κρίσης τόνισε ότι «ευτυχώς ούτε η τυφλή ευρωπαϊκή λιτότητα ούτε τα φτηνά δήθεν εθνικά συνθήματα άντεξαν η Ευρώπη απέδειξε ότι μεγάλες αποφάσεις την τοποθετούν πάντα στην σωστή πλευρά της ιστορίας ενώ και η Ελλάδα μπόρεσε να μετατρέψει σε ωριμότητα τα λάθη και τα τραύματα μιας περιόδου».

Μάλιστα, η Άνγκελα Μέρκελ, από την πλευρά της, αναγνώρισε ότι ζήτησε πολλά από τους Έλληνες! Μιλώντας την περίοδο όπου η τύχη της χώρας μας κρεμόταν από μια κλωστή υπογράμμισε: «Νομίζω ότι τότε ήμασταν τότε εξαιρετικά σοκαρισμένη για το πόσο ευάλωτο ήταν το ευρώ και αυτό έπληξε πραγματικά εκείνες τις χώρες που είχαν υψηλότερο χρέος και που ενδεχομένως δεν είχαν εφαρμόσει σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων όλα όσα θα έπρεπε να είχαν εφαρμόσει. Ξέρω ότι απαίτησα πολλά από τους πολίτες Ελλάδας.

 

 

Υπήρχαν διαφορετικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα που θεώρησαν ότι πολλές μεταρρυθμίσεις ήταν αδυνατές, αλλά τώρα στη σημερινή εποχή το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων για παράδειγμα δεν είναι τόσο αμφισβητήσιμο. Πιστεύω ότι έγιναν πολλά βήματα».

«Ήμασταν όλοι εξαιρετικά σοκαρισμένοι για το πόσο ευάλωτο ήταν το ευρώ απέναντι στις εξωτερικές πιέσεις. Και αυτό έπληξε σημαντικά τις χώρες που είχαν υψηλότερο χρέος και δεν είχαν εφαρμόσει σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων όλα όσα έπρεπε να είχαν εφαρμόσει. Εγώ πάντα ήμουν υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ και είπα ότι η αποτελεσματικότητα του οικονομικού μας συστήματος θα πρέπει να είναι συγκρίσιμη αλλιώς δεν θα μπορούσαμε να κρατήσουμε ζωντανό το κοινό νόμισμα», είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, εξήρε το έργο της κυρίας Μέρκελ, αλλά κυρίως τη στάση της απέναντι στον πρώην Υπουργό Οικονομικών Β. Σοϊμπλε ο οποίος ήταν εκείνος που ήθελε η χώρα μας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Σε όλο αυτό το διάστημα η Άνγκελα Μέρκελ υπήρξε η φωνή της λογικής και της σταθερότητας και στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες. Άδικη ίσως κάποιες φορές όμως καθοριστική στις οριακές στιγμές, όπως το 2015 όταν απέναντι σε κορυφαίους υπουργούς της αρνήθηκε τον εξοστρακισμό της Ελλάδας από την Ευρώπη. Μια μεγάλη επιλογή που είχε τη δικιά της υπογραφή το βάρος των πολιτικών αποφάσεων κρίνεται πάντα στη ζυγαριά αναγκαιότητας», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα και αυτό πρέπει να είναι παρακαταθήκη για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας», σημείωσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας σαφή τη θέση της Ελλάδας για το δημοσιονομικό πλαίσιο. Αναφέρθηκε επίσης στο γαλλογερμανικό σύμφωνο και τη συνθήκη αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής Ελλάδας-Γαλλίας, που όπως είπε «μπορούν να συγκροτήσουν πρόπλασμα ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. Το μέλλον προβλέπεται συναρπαστικό και για την Ελλάδα, και για τη Γερμανία και για την Ευρώπη. Θα βηματίσουμε με το αγαπημένο ρήμα της καγκελαρίου, προσπαθώ» συμπλήρωσε.

Τουρκική προκλητικότητα

Την τουρκική προκλητικότητα έβαλε στο τραπέζι των συζητήσεων ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για εθνικές προκλήσεις με ασύμμετρες επιθέσεις όπως αυτές στον Έβρο και το Αιγαίο. Παράλληλα, μίλησε για επιθετικότητα των γειτόνων μας δίνοντας ως παράδειγμα το περασμένο καλοκαίρι, όπου η Τουρκία εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό.

«Γνωρίζω κυρία καγκελάριε την δικιά σας σταθερή θέση υπέρ του διαλόγου και της εκτόνωσης των εντάσεων, και εγώ αγωνίζομαι και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για να κρατώ πάντα ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, φοβάμαι όμως ότι συχνά η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία και ότι είναι καιρός οι ευρωπαϊκές αρχές να μετουσιωθούν σε ευρωπαϊκή πολιτική και κυρίως σε ευρωπαϊκή πρακτική απέναντι σε όσους την προσβάλουν γιατί όπως λέμε στην Ελλάδα οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», είπε ίδιος. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η Ελλάδα θέλει μόνο φίλους και το αποδεικνύει υπογράφοντας συμφωνίες με όλα τα φιλειρηνικά κράτη της περιοχής. «Επιθυμεί τις καλές σχέσεις ασφαλώς και με τους γείτονες της. Όμως δεν ανέχεται ούτε απειλές ούτε αμφισβήτησης των δικαιωμάτων της . Η θέση μας είναι σαφής και κρυστάλλινη», είπε ξεκάθαρα.

Από την πλευρά της η κυρία Μέρκελ υπογράμμισε ότι στην αρχή είχε μια επικριτική στάση απέναντι στη Τουρκία ως προς την πρόθεσή της να γίνει μέλος της Ε.Ε. «Είναι απαραίτητος ο διάλογος ακόμα κι αν διαρκεί περισσότερο από ότι πιστεύει κανείς. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι : τηρώντας πάντα τους κανόνες θα μπορέσει και η Ευρώπη και η Τουρκία να ισχυροποιήσουν την θέση τους και οικονομικά και παγκοσμίως όταν λύσουμε κάποια από τα προβλήματα μας», σημείωσε με νόημα. Πάντως, προανήγγειλε ότι η νέα Γερμανική κυβέρνηση θα βάλει στην ημερήσια διάταξη τις σχέσεις με την Τουρκία, διότι όπως με νόημα είπε «τριάμισι εκατομμύρια τουρκικής καταγωγής πολίτες ζούνε στην Τουρκία και πιστεύω ότι θα πρέπει να έχω μια ξεκάθαρη στάση όταν ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις».

Επανερχόμενος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην οικονομία σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν θα ξεχάσει τι σημαίνει δημοσιονομική πειθαρχία και θα πρέπει μονίμως η αξιοπιστία μας να δοκιμάζετε στην βάσανο των αγορών. «Θα μπορούμε από το 2023 να παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα δεν πρέπει να εκληφθεί συζήτηση αυτή για το σύμφωνο σταθερότητας ως μία άδεια να επιστρέψουμε στις κακές συνήθειες του παρελθόντος. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι παραπάνω πόρους για επενδύσεις το πως θα μετράνε για τους δημοσιονομικούς στόχους το από που θα χρηματοδοτούνται είναι μια συζήτηση που είναι ζωντανή», σημείωσε ενώ η κυρία Μέρκελ νωρίτερα παραδέχονταν ότι είχε απόλυτη επίγνωση για την υπερβολική επιβάρυνση που σήμαινε για τους ανθρώπους στην Ελλάδα, αλλά «αυτό που καταφέραμε στο τέλος ήτανε να βρούμε ένα κοινό βηματισμό».

Τι συζήτησε η Μέρκελ με τη Σακελλαροπούλου

Η κ. Μέρκελ νωρίτερα συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, πρώτη πήρε τον λόγο η κυρία Σακελλαροπούλου, η οποία είπε: «Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι στο Προεδρικό Μέγαρο. Υποδέχομαι μια σπουδαία πολιτικό που διαμόρφωσε την πολιτική ζωή της Γερμανίας και της Ευρώπης για σχεδόν δύο δεκαετίες. Η παραμονή σας στο τιμόνι μιας σημαντικής ευρωπαϊκής δύναμης επί 16 χρόνια σας έφερε αντιμέτωπη με πολλές κρίσεις και προκλήσεις, αλλά συμβάλλατε αποφασιστικά σε καταστάσεις δύσκολες για την ευρωπαϊκή μας οικογένεια».

«Σας ευχαριστώ προσωπικά για τις διατήρηση των διμερών μας σχέσεων και την φιλεοευρωπαϊκή σας στάση. Υπήρξαν βεβαίως και στιγμές δυσκολίας και έντασης και ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε θεσμικό επίπεδο και αισθανθήκαμε πολλές φορές δικαιολογημένα μόνοι. Όλα όσα ζήσαμε συνέβαλαν στην αλληλοκατανόηση. Είναι σημαντικό ότι η Ευρώπη διατήρησε την συνοχή της» πρόσθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Σας ευχαριστώ προσωπικά για τις διατήρηση των διμερών μας σχέσεων και την φιλεοευρωπαϊκή σας στάση. Υπήρξαν βεβαίως και στιγμές δυσκολίας και έντασης και ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε θεσμικό επίπεδο και αισθανθήκαμε πολλές φορές δικαιολογημένα μόνοι. Όλα όσα ζήσαμε συνέβαλαν στην αλληλοκατανόηση. Είναι σημαντικό ότι η Ευρώπη διατήρησε την συνοχή της» πρόσθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

 

«Προσβλέπουμε στη στήριξη της Γερμανίας στα εθνικά μας θέματα και προσβλέπουμε στον διάλογο πάντα στο πλαίσιο του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Ωστόσο προϋπόθεση για διάλογο είναι να υπάρχει καλή διάθεση» υπογράμμισε ακόμα.

Μέρκελ: Έζησαν σκαμπανεβάσματα οι σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ είπε: «Αναφερθήκατε στις σχέσεις μας που έζησαν κάποια σκαμπανεβάσματα, αλλά εδράζονται σε στέρεες βάσεις. Πάντα ο διάλογος ήταν το κλειδί για την αναζήτηση και εύρεση λύσης. Βέβαια οι προκλήσεις ήταν διαφορετικές κάθε φορά είχαμε την αποσταθεροποίηση του ευρώ και τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν σε όλες τις χώρες και την Ελλάδα αλλά το μεγάλο θέμα ήταν το μεταναστευτικό. Και μετά αναφερθήκατε στην πανδημία που ήταν μια διαφορετική τύπου πρόκληση. Για την Ελλάδα που είχε περάσει δυσκολίες ήταν καλό που δημιουργήσαμε το ταμείο ανάκαμψης. Αυτό που μας έδωσε δύναμη αυτό το διάστημα ήταν γεγονός ότι πάντα είχαμε την αίσθηση ότι ανήκουμε μαζί. Και νομίζω ότι αυτή πρέπει να είναι και η βασική αίσθηση που πρέπει να έχουμε. Θα παραμείνω ένα πολιτικό άτομο αλλά θα παραδώσω την ευθύνη».

πηγή: ethnos.gr

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα