13 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025

Μητσοτάκης – Στάρμερ: Τι συζήτησαν για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Το πάγιο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα επανέλαβε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό ομόλογο του Κιρ Στάρμερ κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στη Downing Street.

Σύμφωνα με πληροφορίες απο κυβερνητικές πηγές, πρωθυπουργός χαιρέτησε τη στάση της βρετανικής κυβέρνησης, που έχει κατάστησει σαφές πως δεν προτίθεται να σταθεί εμπόδιο στη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου.

 

Τι έχει γίνει γνωστό για τη συμφωνία
Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Guardian η Ελλάδα και το Βρετανικό Μουσείο οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου είναι προχωρημένες.

Οι δυο πλευρές έχουν καταλήξει σε μία αρχική συμφωνία, που προβλέπει πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστραφούν στην Αθήνα για να επανενωθούν με άλλα έργα που εκτίθενται σήμερα στις αίθουσες του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης – με αντάλλαγμα η Ελλάδα να στείλε έργα τέχνης που θα βρεθούν στο επίκεντρο κυλιόμενων εκθέσεων στο Λονδίνο.

Οι διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται στις πρακτικές λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένου του πρωτοφανούς βήματος της μεταφοράς τέτοιων ανεκτίμητων θησαυρών από τη Βρετανία στην Ελλάδα, δήλωσαν πηγές. Το Βρετανικό Μουσείο εκθέτει τα μάρμαρα του Παρθενώνα από την απόκτησή τους από τον λόρδο Έλγιν το 1816.

Τι συζητήθηκε για το Κυπριακό
Οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε επισκόπηση των διμερών σχέσεων και εξέφρασαν την αμοιβαία βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας, με τον Πρωθυπουργό να υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στις ελληνοβρετανικές σχέσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε ολόκληρο το φάσμα της διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στην οικονομία, τη ναυτιλία και στον τουρισμό. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμη την κοινή πρόκληση του μεταναστευτικού, στην πρώτη γραμμή της οποίας βρίσκεται η Ελλάδα ως ευρωπαϊκό σύνορο και ως χώρα πρώτης υποδοχής.

Ο Πρωθυπουργός και ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου συζήτησαν ακόμα για τον συντονισμό των δύο χωρών ενόψει της θητείας της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά τη διετία 2025-26, αλλά και για τις ευρω-βρετανικές σχέσεις, την αναθέρμανση των οποίων στηρίζει η Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κιρ Στάρμερ αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα με έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Συζητήθηκε ακόμη το Κυπριακό. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το άτυπο δείπνο των κκ. Χριστοδουλίδη και Tatar υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres στις 15 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη και τόνισε ότι προσβλέπει σε επανέναρξη των συνομιλιών.

Ο διάλογος μπροστά στις κάμερες
Keir Starmer: Χαίρομαι ιδιαίτερα που σας καλωσορίζω εδώ στη Ντάουνινγκ Στριτ για να οικοδομήσουμε πάνω στην ισχυρή διμερή μας σχέση και να μιλήσουμε για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Προσβλέπουμε στη συνεργασία μαζί σας στον ΟΗΕ, στη νέα σας θέση, ξεκινώντας σε λίγες εβδομάδες από τώρα. Είμαστε στενά συνδεδεμένοι, οπότε μπορούμε, πιστεύω, να χτίσουμε πολλά πάνω σε αυτά που έχουμε ήδη οικοδομήσει, αλλά και για το μέλλον. Σας καλωσορίζω θερμά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρωθυπουργέ. Χαίρομαι που είμαι πάλι εδώ, έχουμε πολλά θέματα να συζητήσουμε. Διανύουμε πολυτάραχους καιρούς και πραγματικά θέλουμε να χτίσουμε πάνω στην πολύ ισχυρή εταιρική σχέση που οι δύο χώρες μας έχουν σφυρηλατήσει εδώ και πολλά χρόνια. Θεωρούμε το Ηνωμένο Βασίλειο αναπόσπαστο μέρος όσον αφορά στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων ασφαλείας που αντιμετωπίζουμε, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Θα έχουμε πολλά να συζητήσουμε.

Keir Starmer: Πολύ καλά. Προσβλέπω στις συζητήσεις που θα έχουμε.

 

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα