Μητσοτάκης: Τι είπε για εκλογές, Μπακογιάννη και Κασσελάκη (videos)

«Καλή τύχη στο να συνεννοηθούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ», είπε

Στο αποτέλεσμα των πρόσφατων αυτοδιοίκητων εκλογών, την πιθανότητα συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, τον Κώστα Μπακογιάννη και τον Στέφανο Κασσελάκη, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε στον Ant1, την Τετάρτη, ενώ παράλληλα εξήγησε τι σήμαινε το «να βουτάμε τη γλώσσα στο μυαλό μας», που είπε στους υπουργούς στο τελευταίο του υπουργικό Συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός έκανε αρχικά ξεκάθαρο ότι δεν θα υπάρξει ανασχηματισμός στην κυβέρνηση. «Οχι. Δεν θα υπάρξει ανασχηματισμός, δηλαδή οι αλλαγές στην κυβέρνηση. Έχουμε μια καινούργια κυβέρνηση και έχω πει από την πρώτη στιγμή ότι όταν έκανα αυτές τις αλλαγές έπρεπε να δώσω λίγο χρόνο σε Υπουργούς να μάθουν τα νέα τους καθήκοντα», σημείωσε.

Για το εκλογικό αποτέλεσμα και για το αν μπήκε ψηλά ο πήχης για το 13 στα 13 που δεν επιτεύχθει, σημείωσε: «Μπαίνουμε σε κάθε μάχη για να την κερδίσουμε, δεν μπαίνουμε για να χάσουμε. Λοιπόν, δώσαμε τις μάχες μας, κάναμε δύο αποτιμήσεις. Είναι η αποτίμηση της πρώτης κάλπης, στην οποία υπήρξε και ο πραγματικός ανταγωνισμός»

 

Για την πιθανότητα λάθος επιλογών σε πρόσωπα που στήριξε η ΝΔ, ο πρωθυπουργός επεσήμανε: «Εάν γνωρίζαμε τότε όσα γνωρίζουμε τώρα, είναι πολύ πιθανόν να μην κάναμε αυτές τις επιλογές».

Αναφορικά με την νίκη του Χάρη Δούκα και την ήττα του Κώστα Μπακογιάννη στην Αθήνα, επεσήμανε πως: «Ήταν πολύ στενάχωρο, σε προσωπικό επίπεδο. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο Κώστας Μπακογιάννης ήταν ένας καλός Δήμαρχος. Εύχομαι καλή επιτυχία στον διάδοχό του, θα έχει πάντα την πόρτα του γραφείου μου ανοιχτή» . «Πιστεύω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με τον νέο Δήμαρχο και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο έτσι ώστε να έχουμε την προστιθέμενη αξία που ο Δήμαρχος μπορεί να προσφέρει σε αυτήν την προσπάθεια», πρόσθεσε.

Στην πιθανότητα συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ για να ανατραπεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εθνικές εκλογές, ο πρωθυπουργός απάντησε : «Να έρθουν να κάνουν τι; Να απαντήσουν πρώτα σε αυτό: ποια είναι η εναλλακτική πολιτική πρόταση σε αυτό το οποίο πρεσβεύει σήμερα η Νέα Δημοκρατία. Μετά να δουν εάν μπορούν να συνεννοηθούν. Καλή τύχη, θα πω εγώ. Δεν θα είναι απλή υπόθεση. Διότι αυτή τη στιγμή έχουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος παλεύει να μην εξαερωθεί και ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο κάνει ό,τι μπορεί για να “συριζοποιηθεί”»

Για τον Στέφανο Κασσελάκη ανέφερε πως «δεν μπορεί να μην σχολιάσω το εντυπωσιακό γεγονός ότι αποφάσισε να αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες για προσωπική του υπόθεση την ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Νομίζω ότι έχει λίγο χρόνο ακόμα να συγχρονιστεί με την ελληνική πραγματικότητα».

Οι απαντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις εκλογές και τις φυσικές καταστροφές

*Νίκος Χατζηνικολάου:* Έρχομαι στις πρόσφατες εκλογές. Σας άκουσα σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο να λέτε, απευθυνόμενος προς Υπουργούς, σε ποιους άραγε, «να βουτάμε πρώτα τη γλώσσα στο μυαλό και μετά να μιλάμε». Ενώ σας άκουσα και τις προηγούμενες μέρες να καλείτε κάποιους να πατάνε τα πόδια τους στη γη. Ποιους εννοείτε, κ. Πρόεδρε, και τι είναι αυτό το οποίο σας οδήγησε στο να κάνετε αυτές τις επισημάνσεις – προειδοποιήσεις;

 

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Δεν είναι η πρώτη φορά, κ. Χατζηνικολάου, που προσπαθώ να μεταφέρω σε όλους τους συνεργάτες μου ένα μήνυμα σεμνότητας και μετριοπάθειας. Διότι γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι όταν προέρχεσαι από δύο μεγάλες εκλογικές νίκες σε εθνικές εκλογές και υπάρχει ένα πρόβλημα στην αντιπολίτευση, είναι πολύ εύκολο να θεωρήσεις ότι όλα είναι δεδομένα, όλα είναι εύκολα. Όταν έχουμε πραγματικούς αντιπάλους μεγάλα προβλήματα και αυτό το οποίο απαιτούν οι πολίτες…

*Νίκος Χατζηνικολάου:* Που σημαίνει ότι βλέπετε κάποιους Υπουργούς που έχουν πάρει αέρα τα μυαλά τους, να το πω έτσι;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Άμα αυτό έχει συμβεί είναι δική μου δουλειά, δημόσια και ιδιωτικά, να κάνω τις σχετικές προειδοποιήσεις. Διότι η αξιολόγηση -όπως έχω πει πολλές φορές- όλων, και εμού του ιδίου, είναι συνεχής. Να σας πω, κ. Χατζηνικολάου, ότι έχω αποφασίσει, ίσως δεν το έκανα -κάνοντας κι εγώ τη δική μου αυτοκριτική- με αυτήν την ένταση στην πρώτη μου θητεία, θέλω να είμαι τόσο αυστηρός με τους συνεργάτες μου όσο είμαι με τον εαυτό μου. Είμαι πολύ αυστηρός με τον εαυτό μου και μονίμως προσπαθώ να βελτιώνομαι και να βάζω τον πήχη πιο ψηλά. Από εκεί και πέρα, σίγουρα υπήρχαν κάποιες άστοχες δηλώσεις. Δεν χρειάζεται να μπω σε λεπτομέρειες, νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο έχει αναγνωριστεί. Όμως, από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο… *

Νίκος Χατζηνικολάου:* Είναι προαναγγελία ανασχηματισμού αυτό που είπατε, κ. Πρόεδρε;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Όχι. Σας το λέω ευθέως, όχι.

*Νίκος Χατζηνικολάου:* Είναι βέβαιο αυτό; Διότι ξέρετε πολλοί λένε, έλεγαν και λένε, ότι μετά τις δημοτικές εκλογές…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, και ξέρετε για εμένα οι ανασχηματισμοί, δηλαδή οι αλλαγές στην κυβέρνηση, έχουμε μια καινούργια κυβέρνηση και έχω πει από την πρώτη στιγμή ότι όταν έκανα αυτές τις αλλαγές έπρεπε να δώσω λίγο χρόνο σε Υπουργούς να μάθουν τα νέα τους καθήκοντα.

*Νίκος Χατζηνικολάου:* Μήπως το νέο σχήμα δεν τραβάει όσο το προηγούμενο, της πρώτης τετραετίας;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Δεν το πιστεύω.

*Νίκος Χατζηνικολάου:* Είναι και πολύ μεγάλο.

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Είναι ακριβώς το ίδιο.

*Νίκος Χατζηνικολάου:* Όχι, εννοώ στον αριθμό των Υπουργών.

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Είναι ακριβώς το ίδιο, με εξαίρεση τη δημιουργία ενός νέου Υπουργείου. Αν κρατούσα όμως τους ίδιους Υπουργούς, τι θα λέγατε; Το ανάποδο. Εγώ πρέπει να ζυγίσω και να αντισταθμίσω δύο αντίρροπες δυνάμεις: η μία είναι η ανάγκη για ανανέωση, για φρεσκάρισμα, για νέες προκλήσεις. Αυτή επικράτησε και αυτό σίγουρα χρειάζεται λίγο παραπάνω χρόνο, για κάθε Υπουργό να μάθει το χαρτοφυλάκιό του.

*Νίκος Χατζηνικολάου:* Ούτε κάποιες διορθώσεις είναι πιθανό να γίνουν στην πορεία;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Είναι καλή η προσπάθεια και πρέπει να σας πω ότι το σίριαλ αυτό του ανασχηματισμού παίζεται σε διαρκή επανάληψη. Το αμέσως επόμενο θα είναι το σίριαλ των πρόωρων εκλογών, έτσι δεν είναι; Να μιλήσουμε όμως, πριν έρθουμε στις εκλογές, να μιλήσουμε με συγκεκριμένα παραδείγματα. Επειδή εγώ ακούω συχνά ότι «η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τον μεταρρυθμιστικό της ρυθμό», δείτε την ατζέντα του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου. Θα δείτε μια σειρά από νομοσχέδια τα οποία έχουν βαθύ μεταρρυθμιστικό πρόσημο, από το πώς δίνουμε τη δυνατότητα επιτέλους στους συνταξιούχους μας να μπορούν να δουλεύουν χωρίς να χάνουν τη σύνταξή τους, με μια μικρή παρακράτηση φόρων, μέχρι σημαντικότατες παρεμβάσεις που κάνουμε για να μπορέσουμε να κατευθύνουμε πιο πολλούς νέους γιατρούς στην παθολογία και στη γενική ιατρική, ώστε να δώσουμε έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Ένα πρόβλημα το οποίο δεν το έχουμε αντιμετωπίσει 40 χρόνια. Και από τις παρεμβάσεις που κάνουμε στους servicers, γιατί είμαι σίγουρος ότι και εσείς ακούτε πάρα πολλά παραδείγματα για τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζουν τους δανειολήπτες…

*Νίκος Χατζηνικολάου:* Το άκουσα και στην εισήγησή σας σήμερα.

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Κάνουμε πολύ σημαντικές παρεμβάσεις, ενισχύοντας μια ευρωπαϊκή οδηγία, μέχρι ένα πολύ τολμηρό μεταρρυθμιστικό σχέδιο για τη διαχείριση των δασών, για το πώς τα δάση μας μπορούν να γίνουν πιο παραγωγικά. Και ταυτόχρονα να βοηθήσουμε και στην αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών, καθώς θα μπορούν τα δάση μας να καθαρίζονται. Όλα αυτά είναι σημαντικότατες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες. Κάνουμε πια, σχεδόν δύο Υπουργικά Συμβούλια το μήνα. Πολύ συχνά καταλαβαίνω γιατί πολλά από αυτά μπορεί να χάνονται μέσα στον ορυμαγδό της επικαιρότητας, στις φυσικές καταστροφές. Όμως σας διαβεβαιώνω ότι η μεταρρυθμιστική ορμή της κυβέρνησης όχι απλά δεν έχει μειωθεί, αντίθετα θα σας έλεγα ότι έχει ενταθεί.

*Νίκος Χατζηνικολάου:* Θέλω την πολιτική σας εκτίμηση, τη συνολική πολιτική εκτίμηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Και θέλω να ρωτήσω μήπως, κ. Πρόεδρε, βάλατε τον πήχη πολύ ψηλά; Μήπως αυτό το 13 στις 13 Περιφέρειες και 3 στους 3 μεγάλους Δήμους ήταν λάθος; Μήπως εξελήφθη, δηλαδή, από τους ψηφοφόρους ως πολιτική αλαζονεία;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Δεν πιστεύω στην ήσσονα προσπάθεια και δεν πιστεύω και στην υποκριτική μετριοπάθεια. Φανταστείτε αν σας έλεγα ότι θέλω να κερδίσω 3 Περιφέρειες από τις 13. Προφανώς όταν μπαίνεις στη μάχη, μπαίνεις στη μάχη για να κερδίσεις. Κόμμα εξουσίας είμαστε, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό από τη στιγμή που δώσαμε πολιτικό χρώμα. Μπαίνουμε σε κάθε μάχη για να την κερδίσουμε, δεν μπαίνουμε για να χάσουμε. Λοιπόν, δώσαμε τις μάχες μας, κάναμε δύο αποτιμήσεις. Είναι η αποτίμηση της πρώτης κάλπης, στην οποία υπήρξε και ο πραγματικός ανταγωνισμός. Νομίζω ότι είναι κοινή συνισταμένη όλων των αναλυτών…

*Νίκος Χατζηνικολάου:* Πάντως, αν δεν είχατε πει το 13 στα 13, τώρα θα μπορούσατε να μιλήσετε με μεγαλύτερη άνεση για επιτυχία.

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Θα έρθω και σε αυτό. Η επιτυχία της πρώτης κάλπης δεν ακυρώνεται από τα αποτελέσματα της δεύτερης. Διότι εκεί έγινε η πραγματική καταμέτρηση των δυνάμεων. Και νομίζω ότι, όπως και αν μετρήσει κανείς τις ψήφους, η Νέα Δημοκρατία βγήκε ενισχυμένη από την πρώτη κάλπη. Τώρα, στη δεύτερη κάλπη προφανώς και τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά για τη Νέα Δημοκρατία. Η τελική εικόνα, όμως, παραμένει μια εικόνα όπου 12 στους 13 Περιφερειάρχες προέρχονται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας και η αντιπολίτευση κατάφερε, σε πολύ ειδικές συνθήκες, να κερδίσει μόνο μία Περιφέρεια.

*Νίκος Χατζηνικολάου:* Τώρα θα κάνω τη διακοπή, δεν αντέχω, διότι λέτε 12 στους 13 προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά ορισμένους από αυτούς η Νέα Δημοκρατία τους χαρακτήριζε «αντάρτες» το προηγούμενο διάστημα.

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Αλήθεια είναι. Γι’ αυτό και δεν είπα ότι…

*Νίκος Χατζηνικολάου:* Μάλιστα έναν, τον πρώην βουλευτή σας, τον κ. Αμανατίδη, τον είχε διαγράψει.

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Μα και γι’ αυτό δεν είπα ότι κερδίσαμε 12 στις 13. Ήμουν πολύ συγκεκριμένος. Προφανώς και θα προτιμούσα να είχαν κερδίσει οι υποψήφιοι οι οποίοι υποστηρίζονταν επίσημα από τη Νέα Δημοκρατία.

*Νίκος Χατζηνικολάου:* Έγιναν λάθη στην επιλογή των υποψηφίων Περιφερειαρχών -να σας πω συγκεκριμένα- ή και Δημάρχων; Για παράδειγμα, βοούσε το Ιόνιο ότι η κα Κράτσα είχε υποστεί φθορά από τη θητεία της. Στη Θεσσαλονίκη, επίσης, έλεγαν πολλοί ότι ο Δήμαρχος, ο κ. Ζέρβας, είχε φθαρεί από τη θητεία του. Μήπως έγιναν λάθος επιλογές;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Εάν γνωρίζαμε τότε όσα γνωρίζουμε τώρα, είναι πολύ πιθανόν να μην κάναμε αυτές τις επιλογές. Τελικά, όμως, οι πολίτες είναι κυρίαρχοι. Οι εκλογές αυτές τελείωσαν. Και το λέω αυτό γιατί; Διότι αισθάνθηκα, κ. Χατζηνικολάου, ότι υπήρχε πια μια συσσωρευμένη κούραση με τις εκλογές και το θεωρώ απολύτως αναμενόμενο. Είχαμε δύο εθνικές εκλογές θέλω να θυμίσω -η δεύτερη κάλπη παντελώς αχρείαστη, λόγω της απλής αναλογικής-, θα μπορούσαμε να είχαμε τελειώσει από την πρώτη κάλπη. Δύο γύροι εκλογών, πολύ μεγάλη αποχή, εντυπωσιακά μεγάλη, ανησυχητική αποχή…

*Νίκος Χατζηνικολάου:* Στην Αθήνα ιδιαίτερα.

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά ειδικά στην Αθήνα. Τώρα, αυτό το οποίο με ενδιαφέρει εμένα είναι η κάλπη της καθημερινότητας. Και η κάλπη της καθημερινότητας είναι όλα αυτά για τα οποία μιλήσαμε. Αυτό το κεφάλαιο έκλεισε. Εγώ έχω μία υποχρέωση, το είχα πει και πριν, αυτό το είχα πει και πριν δώσω τη στήριξη στους Περιφερειάρχες και στους Δημάρχους: ότι υποχρέωσή μου είναι να συνεργάζομαι με όλους τους αυτοδιοικητικούς. Θέλω να θυμίσω ότι τέσσερα χρόνια τώρα συνεργάστηκα άψογα με Περιφερειάρχες και Δημάρχους. Πολλοί Δήμαρχοι δεν προέρχονταν…

*Νίκος Χατζηνικολάου:* Πάντως κάποια από τα στελέχη σας μεταξύ των δύο γύρων δεν ήταν σε αυτό το κλίμα που είστε εσείς.

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Γι’ αυτό και τους επαναφέρω. Γιατί το λέω αυτό;

*Νίκος Χατζηνικολάου:* Έδειξαν μία πολιτική αλαζονεία και εξακόντισαν και συγκεκαλυμμένες απειλές.

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Γι’ αυτό και τους επαναφέρω και γι’ αυτό και είπα ότι η αλαζονεία είναι, θα έλεγα, μία πάθηση η οποία είναι πολύ ανησυχητική. Διότι οι πολίτες μπορούν να συγχωρήσουν λάθη αλλά δεν θα σού συγχωρήσουν κακές συμπεριφορές. Από εκεί και πέρα, θα επαναλάβω: τέσσερα χρόνια Πρωθυπουργός συνεργάστηκα με πάρα πολλούς Δημάρχους απευθείας. Ποτέ δεν ρώτησα, όταν πήγαινα, γιατί γύρισα όλη την Ελλάδα, ένας Δήμαρχος σε ποιο κόμμα ανήκει. Δώσαμε πολλά χρήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με απολύτως αντικειμενικά κριτήρια. Κανείς δεν μας κατηγόρησε. Πιστεύετε ότι αν δίναμε χρήματα σε «γαλάζιους» Δημάρχους και όχι σε «πράσινους» ή «κόκκινους» -και αναφέρομαι, ως προς την προέλευση των Δημάρχων- δεν θα το είχατε ακούσει, δεν θα είχε γίνει φασαρία; Ποτέ κανείς δεν είπε και δεν ισχυρίστηκε κάτι τέτοιο και δεν πρόκειται να το πει ούτε τώρα. Συναντήθηκα με τον κ. Κουρέτα όχι επειδή ήταν ο μόνος ο οποίος, θα έλεγα, κέρδισε έχοντας στήριξη -βέβαια, το τι στήριξη είναι κι αυτή όταν ουσιαστικά ο ίδιος μάλλον δεν ήθελε καν ο κ. Ανδρουλάκης και ο κ. Κασσελάκης να πάνε στη Θεσσαλία ήταν λίγο κεκαλυμμένη στήριξη. Αλλά συναντήθηκα με τον κ. Κουρέτα γιατί η Θεσσαλία επείγει και γιατί η ανασύνταξη της Θεσσαλίας απαιτεί μία πολύ καλή συνεργασία της κεντρικής κυβέρνησης με την Περιφέρεια και τον καινούριο Περιφερειάρχη και την ομάδα του.

*Νίκος Χατζηνικολάου:* Τώρα, θα έρθω στις φυσικές καταστροφές, αλλά θα επιμείνω, έγιναν κάποιες λάθος επιλογές προσώπων σε ορισμένες από τις Περιφέρειες και σε ορισμένους από τους Δήμους;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Μα σάς απάντησα. Εκ του αποτελέσματος, όταν κάνουμε μία επιλογή και αυτή η επιλογή δεν δικαιώνεται, αυτό μπορεί να έχει μια βάση. Θέλω να σάς θυμίσω, όμως, ότι στηρίξαμε εν ενεργεία υποψηφίους. Δεν είναι εύκολο να αλλάζεις έναν εν ενεργεία Περιφερειάρχη. Το έκανα στην Αττική, δεν είναι απλή υπόθεση όμως. Πιστεύω ότι δικαιώθηκα με την επιλογή Χαρδαλιά, αλλά δεν είναι απλή υπόθεση να αλλάζεις έναν εν ενεργεία Περιφερειάρχη. Έχουν το δικαίωμα, αυτός είναι ο κανόνας, να διεκδικήσουν μία επανεκλογή. Το ίδιο ισχύει και για τη στήριξή μας στους τρεις μεγάλους Δήμους.

*Νίκος Χατζηνικολάου:* Τη μεγάλη έκπληξη της Αθήνας πώς την εξηγείτε; Οι 27 μονάδες από τον πρώτο στον δεύτερο γύρο να εξανεμιστούν.

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Δεν θέλω να μπω στη λεπτομέρεια της εκλογικής ανάλυσης, παρά μόνο να πω ότι σίγουρα ήταν πολύ στενάχωρο, για εμένα και σε προσωπικό επίπεδο όπως αντιλαμβάνεστε. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο Κώστας Μπακογιάννης ήταν ένας καλός Δήμαρχος. Εύχομαι καλή επιτυχία στον διάδοχό του, θα έχει πάντα την πόρτα του γραφείου μου ανοιχτή, διότι μιλάμε για την Αθήνα, την πρωτεύουσά μας και πρέπει να υπάρχει καλή συνεργασία και το εύχομαι και το ελπίζω. Τον άκουσα μετρημένο στη συνέντευξη την οποία έδωσε, γιατί υπάρχουν ζητήματα, θέλω να το τονίσω αυτό κ. Χατζηνικολάου, τα οποία άπτονται θα έλεγα της κεντρικής κρατικής αρμοδιότητας. Κάμερες θα μπουν στην Αθήνα, το Μετρό στα Εξάρχεια θα γίνει. Αυτές είναι κεντρικές επιλογές, δεν είναι υπό την αίρεση της νέας Δημοτικής αρχής. Πιστεύω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με τον νέο Δήμαρχο και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο έτσι ώστε να έχουμε την προστιθέμενη αξία που ο Δήμαρχος μπορεί να προσφέρει σε αυτήν την προσπάθεια. Το μεγάλο έργο, παραδείγματος χάρη, του Βοτανικού είναι έργο το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση. Θα προχωρήσει, ο Παναθηναϊκός θα αποκτήσει γήπεδο. Η διπλή ανάπλαση θα προχωρήσει. Αυτά είναι έργα για τα οποία έχουμε δεσμεύσει σημαντικότατους πόρους, εθνικούς πόρους, για να τα ολοκληρώσουμε.

*Νίκος Χατζηνικολάου:* Κύριε Πρόεδρε, η περίπτωση του κ. Χάρη Δούκα στην Αθήνα, που ήταν μια περίπτωση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, φέρνει στο μυαλό μου το γενικότερο ερώτημα. Αρκετά στελέχη, ο κ. Σπίρτζης για παράδειγμα από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και κάποιοι από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, σιγοψιθυρίζουν ότι εάν δεν υπάρξει ουσιαστική ενοποίηση της μεγάλης λεγόμενης δημοκρατικής παράταξης, «δεν μπορεί να κερδίσουμε τη Νέα Δημοκρατία και τον Μητσοτάκη». Θέλω να σας ρωτήσω, πώς ακούτε αυτό το ενδεχόμενο; Το ενδεχόμενο για παράδειγμα στις επόμενες ευρωεκλογές ή στις επόμενες εθνικές εκλογές να έχετε απέναντί σας ενιαίο μέτωπο αντιπολιτευτικό ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Έχω την εντύπωση ότι κάποιοι δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους, κ. Χατζηνικολάου. Τι εννοώ με αυτό: μονίμως άκουγα, τέσσερα χρόνια τώρα, «να κερδίσουμε τον Μητσοτάκη, να φύγει ο Μητσοτάκης». Για να έρθει ποιος και να κάνουν τι; Να απαντήσουν πρώτα σε αυτό: ποια είναι η εναλλακτική πολιτική πρόταση σε αυτό το οποίο πρεσβεύει σήμερα η Νέα Δημοκρατία. Μετά να δουν εάν μπορούν να συνεννοηθούν. Καλή τύχη, θα πω εγώ. Δεν θα είναι απλή υπόθεση. Διότι αυτή τη στιγμή έχουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος παλεύει να μην εξαερωθεί και ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο κάνει ό,τι μπορεί για να «συριζοποιηθεί». Εάν αυτό τελικά τους φέρει πιο κοντά δεν το ξέρω, αλλά ξέρετε μερικές φορές οι εγωισμοί και τα πρόσωπα παίζουν τον ρόλο τους. Σε κάθε περίπτωση, εγώ κοιτάω τα του οίκου μου. Και πιστεύω ότι αυτό το οποίο πετύχαμε ως Νέα Δημοκρατία είναι να εκφράσουμε μέσα από τις πολιτικές μας μία πιο πλατιά κοινωνική πλειοψηφία. Και επικρατήσαμε πολιτικά επειδή εφαρμόσαμε συγκεκριμένες πολιτικές, επειδή φέραμε ανάπτυξη, επειδή κάναμε αυτά για τα οποία είχαμε δεσμευτεί, επειδή οι πολιτικές μας είχαν κοινωνικό πρόσημο, επειδή επιδείξαμε στην πράξη τον πατριωτισμό της ευθύνης. Άρα, μην βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο. Δεν είναι το ζήτημα «να φύγει ο Μητσοτάκης», το ζήτημα είναι ποια είναι και αν υπάρχει εναλλακτική πολιτική πρόταση. Εξάλλου, να το ξαναπώ στην αρχή της θητείας μου, το είχα πει και το 2019, λίγοι με πίστεψαν: για τις εθνικές εκλογές έχουμε ακόμα τέσσερα χρόνια μπροστά μας. Έχουμε λοιπόν μπόλικο χρόνο να δούνε τι μπορούν να κάνουν. Αλλά, κυρίως, να προτάξουν εναλλακτικές πολιτικές προτάσεις, να βοηθήσουν και την κυβέρνηση -τώρα, θα μου πείτε, αυτό μπορεί να ακούγεται λίγο ειρωνικό ή αυτάρεσκο- να γίνει καλύτερη. Αλλά αυτή τη στιγμή αντιπολίτευση ουσιαστικά που να παράγει συγκεκριμένες προτάσεις…

*Νίκος Χατζηνικολάου:* Τον κ. Κασσελάκη πώς τον βλέπετε, το νέο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ; Σας ανησυχεί το γεγονός ότι αρκετοί επισημαίνουν ότι επικοινωνιακά «το έχει»;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Όπως σας είπα, η επικοινωνία είναι δευτερεύουσα μπροστά στην ουσία. Και το TikTok είναι καλό, αρκεί να μπορείς να προβάλεις περιεχόμενο στο TikTok. Από εκεί και πέρα, νέος είναι ο κ. Κασσελάκης, θα τον δούμε στην πράξη. Δεν μπορεί να μην σχολιάσω το εντυπωσιακό γεγονός ότι αποφάσισε να αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες για προσωπική του υπόθεση την ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Νομίζω ότι έχει λίγο χρόνο ακόμα να συγχρονιστεί με την ελληνική πραγματικότητα, αλλά σε κάθε περίπτωση εγώ ένα πράγμα έχω μάθει, κ. Χατζηνικολάου: δεν υποτιμώ κανέναν, σέβομαι όλους τους πολιτικούς μου αντιπάλους. Είναι αρχηγός της αντιπολίτευσης, δεν θα είναι δυστυχώς στη Βουλή άρα δεν μπορούμε να έχουμε απευθείας αντιπαράθεση, είναι προβληματικό αυτό για μια κοινοβουλευτική δημοκρατία, αλλά θα κριθεί στην πράξη.

Φυσικές καταστροφές
*Νίκος Χατζηνικολάου:* Κύριε Πρόεδρε, κλείνω με τις φυσικές καταστροφές που μας απασχόλησαν το καλοκαίρι και στις αρχές του φθινοπώρου. Είχαμε μεγάλες φωτιές, σημειώνω κυρίως αυτή στον Έβρο, της Δαδιάς και της Αλεξανδρούπολης. Είχαμε τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Το ερώτημα είναι, πρώτον αν η κυβέρνηση έχει κάνει την αυτοκριτική της για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε τις φυσικές καταστροφές και αν σκοπεύει να αλλάξει το μοντέλο στην Πολιτική Προστασία. Αν έχουμε τους πόρους και το σχέδιο που απαιτούνται για μια πιο ισχυρή θωράκιση της χώρας.

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Η απάντηση είναι «ναι» και «ναι». Και αυτοκριτική έχουμε κάνει και αλλαγές θα κάνουμε, γιατί προφανώς η αυτοκριτική πρέπει να οδηγεί σε αλλαγές. Για τους πόρους γνωρίζετε ότι υπάρχει το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», το οποίο τώρα αρχίζει να τρέχει ως προς τους διαγωνισμούς οι οποίοι πρέπει να υλοποιηθούν. Είναι σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ, σημαντικότατο πρόγραμμα το οποίο… *Νίκος

Χατζηνικολάου:* Υπήρξε καθυστέρηση σε αυτό.

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Υπήρξε μία, θα έλεγα, δύσκολη διαδικασία ωρίμανσης. Είναι σύνθετα έργα αυτά τα οποία προκηρύσσονται. Δεν είναι απλή υπόθεση. Για πολλά από αυτά δεν υπάρχει καν αντικείμενο. Τα Canadair δεν παράγονται. Θα επικοινωνήσω την άλλη εβδομάδα με τον Καναδό Πρωθυπουργό για να δω με ποιον τρόπο μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια εγγύηση από την καναδική κυβέρνηση προς την εταιρεία η οποία παράγει τα Canadair, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα εκτελεστεί το συμβόλαιο το οποίο θέλουμε να υπογράψουμε -όχι μόνο εμείς αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες- για να πάρουμε στην καλύτερη περίπτωση νέα Canadair το 2026. Δεν υπάρχουν ετοιμοπαράδοτα να πάει κανείς να τα αγοράσει. Είναι βαριές διαδικασίες, έχουμε δεσμεύσεις προφανώς από το πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων και χρειάζεται όλα αυτά να ωριμάσουν. Τώρα όμως θα τρέξουν γρήγορα. Και βλέπετε ήδη ότι κάνουμε προληπτικές ενέργειες, ενίοτε και με τρόπο ολίγον απόλυτο. Την αρμοδιότητα, παραδείγματος χάρη, τώρα, έστω και προληπτικά, να πάμε να καθαρίσουμε περιπτώσεις ρεμάτων τα οποία έχουμε στην Αττική, τα οποία κάποιοι δεν έκαναν τη δουλειά την οποία έπρεπε να κάνουν. Και το ίδιο βέβαια ισχύει και για τη Θεσσαλία. Η μεγάλη τομή είναι η δημιουργία ενός νέου Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων στη Θεσσαλία. Ζητήσαμε την καλύτερη δυνατή τεχνογνωσία, θα έχω την πρώτη αναφορά της ολλανδικής εταιρείας την άλλη εβδομάδα για το τι έγινε λάθος στα αντιπλημμυρικά, ποιες είναι οι άμεσες παρεμβάσεις και ποιος είναι ο μεσομακροπρόθεσμος σχεδιασμός για να εξασφαλίσουμε όχι απλά ότι δεν θα ξαναπλημμυρίσουμε σε αυτή την έκταση -γιατί κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με ακραία καιρικά φαινόμενα- αλλά ότι θα μετριάσουμε τις επιπτώσεις των ακραίων φαινομένων και ταυτόχρονα θα έχουμε αρκετό νερό. Γιατί το πρόβλημα της Θεσσαλίας είναι ότι πλημμυρίζουμε και ταυτόχρονα παραπονιούνται -και δικαιολογημένα- οι αγρότες μας ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα έλλειψης νερού για την άρδευση. Είναι μία υποχρέωση, θα έλεγα, και δική μου απέναντι στη Θεσσαλία, να μπορέσουμε να ανατάξουμε την περιοχή. Το ίδιο ισχύει και για τον Έβρο. Εξασφάλισα 686 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης, πήγα προσωπικά και τα διαπραγματεύτηκα. Είχε κλείσει το Ταμείο Ανάκαμψης και τα μετακίνησα από άλλες δράσεις που έκρινα ότι δεν ήταν τόσο σημαντικές, για να ξαναφτιάξουμε το τραίνο, να ξαναφτιάξουμε τους δρόμους στο Πήλιο, να ξαναχτίσουμε γέφυρες. Ανθεκτικά αυτή τη φορά, με άλλες προδιαγραφές. Και να δώσουμε 80 εκατομμύρια στη Δαδιά, συγκεκριμένα, για να γίνουν αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, τα οποία, ειρήσθω εν παρόδω, γιατί βρέθηκα ξανά στον Έβρο πριν από πέντε μέρες, έχουν ήδη ξεκινήσει.

πηγή: ethnos.gr

Σχετικά άρθρα