Μολότοφ και δακρυγόνα στο κέντρο της Αθήνας

Χαμός έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία

Επεισόδια ξέσπασαν λίγο μετά τις 20:30 έξω από την αμερικανική πρεσβεία, κατά τη διάρκεια πορείας για τον George Floyd. Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο, οι οποίες απάντησαν με χημικά.

Κλειστή παρέμεινε η λεωφόρος Αμαλίας, ενώ οι διαδηλωτές υπολογίζονταν σε 2.000 – 3.000. Αντίστοιχα, «αστακό» θύμιζε η αμερικανική πρεσβεία, με τουλάχιστον 10 κλούβες ΜΑΤ.

Συγκεκριμένα, η πορεία κινείτο ειρηνικά προς την αμερικανική πρεσβεία, όταν ομάδα διαδηλωτών πέταξε πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο, οι οποίες απάντησαν με χημικά. Η ένταση κλιμακώθηκε, με μαζική ρίψη μολότοφ προς τους άνδρες των ΜΑΤ. Στη συνέχεια, η πορεία «έσπασε» στα δύο, με διαδηλωτές να κατευθύνονται προς την Αθήνα και άλλους προς τη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Περίπου στις 21:30 η κατάσταση ομαλοποιήθηκε και τα επεισόδια τερματίστηκαν. Από την ΕΛ.ΑΣ έγιναν επτά προσαγωγές.

Η πορεία συμπαράστασης στους εξεγερμένους των ΗΠΑ για τη δολοφονία του George Floyd ξεκίνησε λίγο μετά τις 19:30 το απόγευμα της Τετάρτης 3/6. Το κάλεσμα για τη συγκέντρωση και την πορεία έγινε από οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Βασικά συνθήματα των διαδηλωτών ήταν οι τελευταίες λέξεις του George Floyd πριν πεθάνει, δηλαδή το «I can’t breathe», αλλά και το «Χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη» (No justice no peace) κ.ά. Σημειώνεται ότι η πορεία ξεκίνησε από το Σύνταγμα και οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν αργότερα προς την αμερικανική πρεσβεία.

Σχετικά άρθρα