13.6 C
Thessaloniki
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Μόρια: Ευρωπαϊκή λύση ζητούν οι Γερμανοί

Το θέμα της Μόριας δεν έχει φύγει ποτέ από τη γερμανική επικαιρότητα, καθώς απασχολεί εδώ και μήνες τα γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης με πάρα πολλές δημοσιογραφικές αποστολές στην περιοχή.

Μετά την καταστροφή του ΚΥΤ από τον εμπρησμό που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης, 9 Σεπτεμβρίου, η Μόρια αποτέλεσε το κορυφαίο θέμα στο γερμανικό υπουργικό συμβούλιο, που συγκλήθηκε με επικεφαλής την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, και επίσης, είναι το βασικό θέμα των ειδήσεων σε όλη τη Γερμανία.

Όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open Tv ο Παντελής Βαλασόπουλος, το πρωί της Τετάρτης, 9 Σεπτεμβρίου, υπήρξε επικοινωνία του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, με τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.

Ο εκπρόσωπος του κ. Ζεεχόφερ ανέφερε ότι οι Γερμανοί «ενημερώθηκαν από τον κ. Μηταράκη για το τι έχει συμβεί στη Μόρια και την βοήθεια που χρειάζεται η Ελλάδα. Η Γερμανία θα στείλει αμέσως όποια βοήθεια χρειαστεί η Ελλάδα.

Το πρωί της Πέμπτης, 10 Σεπτεμβρίου, θα υπάρξει νέα επικοινωνία του κ. Ζεεχόφερ με τον Νότη Μηταράκη για να σχεδιάσουν μαζί αυτή τη βοήθεια». Όπως είπε ο εκπρόσωπος «αυτό που προέχει είναι να στεγαστούν πρώτα από όλα οι άνθρωποι».

Επιπλέον, δηλώσεις για το θέμα υπήρξαν τόσο από την Καγκελαρία όσο και από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, οι οποίες αναφέρουν ότι «θα βοηθήσουμε την Ελλάδα αλλά θα πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση για αυτό το θέμα.

Δεν γίνεται μόνο η Ελλάδα και κάποιες άλλες χώρες να σηκώνουν όλο αυτό το βάρος και κάποιοι άλλοι να μην κάνουν τίποτα». Αυτό το θέμα θα παραμείνει ψηλά γερμανική ατζέντα και όπως λέχθηκε από το γερμανικό ΥΠΕΞ: «Εάν θέλει η Ελλάδα μπορεί να υπάρξει μία έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών για τη Μόρια».

Παράλληλα, τα γερμανικά κρατίδια ισχυρίζονται πως θέλουν να πάρουν πρόσφυγες από τη Μόρια εδώ και μήνες. Αυτό όμως εξαρτάται από την ομοσπονδιακή γερμανική κυβέρνηση. Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας φαίνεται να είναι αντίθετος σε αυτό διότι κάτι τέτοιο θα βολέψει τις χώρες που δεν θέλουν να υποδεχτούν μετανάστες, δηλαδή τις χώρες του Βίσεγκραντ.

Από την πλευρά τους όμως ορισμένα κρατίδια όπως η Βεστφαλία – Ρηνανία και το Βερολίνο ισχυρίζονται πως «ότι και να λέει ο υπουργός Εσωτερικών εμείς θα προχωρήσουμε και θα πάρουμε πρόσφυγες από τη Μόρια».

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα