Μουσείο φυσικής ιστορίας στη Θεσσαλονίκη;

Κάτι ετοιμάζει το ΑΠΘ

Σε Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναμένεται να μετατραπεί έως το ερχόμενο φθινόπωρο το κτίριο της πρώην Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Αιγαίου, που βρίσκεται στον προβλήτα Α’ του λιμανιού και από τον Οκτώβριο του 2018 πέρασε στα «χέρια» του κεντρικού δήμου.

Η διάθεση του κτιρίου, μετά από σχετικό αίτημα του πανεπιστημίου, συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με στόχο το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας – που θα αποτελεί σύμπραξη του δήμου Θεσσαλονίκης με το ΑΠΘ – να αποτελέσει πόλο έλξης για τους μαθητές, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

Ο κ. Μπουτάρης διευκρίνισε ότι δεν θα παραχωρηθεί το συγκεκριμένο κτίριο, αλλά θα γίνει μία προγραμματική συμφωνία με το ΑΠΘ και πως επιθυμία όλων είναι «να βγουν οι συλλογές του πανεπιστημίου και να γίνουν γνωστές στην πόλη».

Η αντιδήμαρχος Οικονομικών, ‘Αννα Αγγελίδου, υποστήριξε πως «όραμα είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, που θα είναι διαδραστικό, και θα δίνει τη δυνατότητα επισκέψεων στα σχολεία της Μακεδονίας».

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας θα περιέχει, μεταξύ άλλων, συλλογές απολιθωμάτων, ορυκτών, φυτών, ζώων και εντόμων, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται διάσπαρτες σε χώρους του ΑΠΘ καθώς και περιοδικές εκθέσεις. Ο πρύτανης, Περικλής Μήτκας, είπε πως «φιλοδοξία μας είναι να στεγαστούν όλες οι συλλογές που βρίσκονται σε διάφορα μέρη τμήματα του πανεπιστημίου. Η πρώτη εγκατάσταση δεν νομίζω ότι τα χωράει όλα, όμως είναι μια αρχή για να γίνει γνωστό το Μουσείο και να αναπτυχθεί μια δραστηριότητα που θα φέρει μαθητές και επισκέπτες στην πόλη».

Ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Σπύρος Παυλίδης, πρόσθεσε πως «οραματιζόμαστε ένα πλήρες αλλά διαχειρίσιμο Μουσείο, μικρό για την ώρα, που να αποτελεί πόλο έλξης και δημοφιλή προορισμό για τους περιπατητές, για το κοινό».

Το επόμενο διάστημα θα τρέξουν οι διαγωνισμοί και οι εργασίες στο κτίριο του λιμανιού καθώς επιδίωξη είναι να λειτουργήσει το Μουσείο έως τις αρχές Σεπτεμβρίου προκειμένου να συνδυαστεί με τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Σχετικά άρθρα