Μουσουλμάνος ο νέος δήμαρχος Λονδίνου

Ο προσωπικός θρίαμβος του Σαντίκ Καν με ποσοστό-ρεκόρ

Ο Σαντίκ Καν, γιος Πακιστανού μετανάστη, επικράτησε του συντηρητικού ανταγωνιστή του Ζακ Γκόλντσμιθ. Παρότι υποψήφιος των Εργατικών, ο Σαντίκ Καν έχει πάρει αποστάσεις από επιλογές της ηγεσίας του κόμματος.

Οπως αναφέρει η Deutshe Welle, με την καταμέτρηση των ψήφων σε αυτοδιοικητικό επίπεδο να συνεχίζεται, το μήνυμα των βρετανικών περιφερειακών και δημοτικών εκλογών είναι ιδιαιτέρως δυσάρεστο για το Εργατικό Κόμμα. Αυτό υπέστη απώλειες παντού, ακόμη και σε περιοχές που ήταν παραδοσιακά προπύργιά του, με αποκορύφωμα την καταβαράθρωσή του στη Σκωτία, όπου ήλθε τρίτο μετά τους Συντηρητικούς.

Το Συντηρητικό Κόμμα διατήρησε τις δυνάμεις του και στην περίπτωση της Σκωτίας τις διπλασίασε, παρά τον διχασμό που το διατρέχει ενόψει του δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ.

Νίκη παρά τη συντηρητική εκστρατεία εναντίον του

Στο Λονδίνο πάντως εκλέχθηκε δήμαρχος με μεγάλη πλειοψηφία ο Σαντίκ Καν. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πλειοψηφία από την εφαρμογή του θεσμού του δημάρχου Λονδίνου το 2000. Ο υποψήφιος με το κόμμα των Εργατικών Σαντίκ Καν εξασφάλισε 56.8%. Τον γιο πακιστανού μετανάστη, δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρώην υπουργό των κυβερνήσεων Μπλερ και Μπράουν επέλεξαν πάνω από 1.3 εκατ. ψηφοφόροι της πιο πολυπολιτισμικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, όπου ένας στους 10 κατοίκους είναι μουσουλμάνος, το 35% του πληθυσμού της γεννήθηκε στο εξωτερικό και μιλιούνται περίπου 300 γλώσσες.

Είναι μια εντελώς προσωπική νίκη του Σαντίκ Καν, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο μιας σφοδρής αρνητικής καμπάνιας από τον αντίπαλό του Ζακ Γκόλντσμιθ αλλά και τον κίτρινο Τύπο, που συστηματικά τον λοιδόρησαν για την καταγωγή, το θρήσκευμα και τις υποτιθέμενες διασυνδέσεις του με ισλαμιστές. Αποδείχθηκε ότι οι ανοίκειες επιθέσεις στον Σαντίκ Καν, ακόμη κι από τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, είχαν αρνητικές επιπτώσεις για τον συντηρητικό υποψήφιο και ενίσχυσαν την υποψηφιότητα του Καν.

Πρόκειται για μια πέρα για πέρα προσωπική νίκη του Σαντίκ Καν επειδή αυτή η εκστρατεία είχε περισσότερο ταξικό και πολύ λιγότερο κομματικό χαρακτήρα. Ο νέος δήμαρχος έχει προ πολλού πάρει αποστάσεις από τις επιλογές της ηγεσίας του Τζέρεμι Κόρμπιν και ήταν ο πρώτος που καταδίκασε τα εκτεταμένα κρούσματα αντισημιτισμού στην αριστερά των Εργατικών. Απαίτησε μάλιστα την οριστική διαγραφή του πρώην δημάρχου Κεν Λίβινγκστον μετά τα απαράδεκτα σχόλια περί «Σιωνιστή Χίτλερ», καθώς και όλων των αντισημιτών της άκρας αριστεράς, που μετανάστευσαν στους Εργατικούς μετά την εκλογή του Κόρμπιν.

Το έργο του Σαντίκ Καν θα είναι δύσκολο λόγω των έντονων προβλημάτων του Λονδίνου, κυρίως της φούσκας των ακινήτων, που έχει αποκλείσει τους νέους από την αγορά κατοικίας.

Σχετικά άρθρα