15.9 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νάσα: Αυτή είναι η βαθύτερη φωτογραφία του Σύμπαντος (pic)

Την πρώτη έγχρωμη φωτογραφία του Σύμπαντος από το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb έδωσε στη δημοσιότητα η NASA και προκαλεί δέος.

Η εικόνα λέγεται ότι είναι η βαθύτερη, πιο λεπτομερής υπέρυθρη άποψη του Σύμπαντος μέχρι σήμερα και περιέχει το φως των γαλαξιών που χρειάστηκαν πολλά δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει σε εμάς.

Σμήνος γαλαξιών σε απόσταση 4 δισεκατομμυρίων ετών φωτός
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μοιράστηκε την πρώτη εικόνα από το τηλεσκόπιο James Webb και δείχνει ένα σμήνος γαλαξιών σε απόσταση 4 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. «Αυτές οι εικόνες θα υπενθυμίσουν στον κόσμο πως η Αμερική μπορεί να κάνει μεγάλα πράγματα και θα υπενθυμίσουν στα παιδιά μας ότι δεν υπάρχει τίποτα πέρα από τις δυνατότητές μας» δήλωσε ο Μπάιντερ. «Μπορούμε να δούμε πράγματα που κανείς δεν έχει ξαναδεί και να πάμε σε μέρη που κανείς δεν έχει ξαναπάει. Η Αμερική ορίζεται από μία μόνο λέξη, τις δυνατότητες».

Γνωστό ως Πρώτο Βαθύ Λαρύγγι του Webb, το σμήνος γαλαξιών γνωστό ως SMACS 0723 προσφέρει μια ματιά στο τι έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να καταγράψει το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πριν από την αυριανή κυκλοφορία των νέων φωτογραφιών.

Πώς ήταν το σύμπαν πριν από 13 δισεκατομμύρια χρόνια
«Αν κρατούσατε έναν κόκκο άμμου στην άκρη του δακτύλου σας σε απόσταση αναπνοής. Αυτό είναι που βλέπετε, έναν μικρό κόκκο» δήλωσε ο διοικητής της NASA, Μπιλ Νέλσον.

«Βλέπετε γαλαξίες που λάμπουν γύρω από άλλους γαλαξίες των οποίων το φως έχει καμφθεί και βλέπετε μόνο ένα μικρό μέρος του σύμπαντος. Κοιτάμε πίσω, πάνω από 13 δισεκατομμύρια χρόνια. Το φως ταξιδεύει με 186.000 μίλια ανά δευτερόλεπτο – το φως που βλέπετε σε ένα από αυτά τα μικρά στίγματα ταξιδεύει εδώ και 13 δισεκατομμύρια χρόνια. Παρεμπιπτόντως, πηγαίνουμε και πιο μακριά. Εφόσον γνωρίζουμε ότι το σύμπαν έχει ηλικία 13,8 δισεκατομμυρίων ετών, πηγαίνουμε πίσω σχεδόν στην αρχή. Πριν από 100 χρόνια πιστεύαμε ότι υπήρχε μόνο ένας γαλαξίας – τώρα ο αριθμός είναι απεριόριστος. Στο δικό μας έχουμε δισεκατομμύρια αστέρια ή ήλιους, και υπάρχουν δισεκατομμύρια γαλαξίες»

«Το James Webb μας επιτρέπει να δούμε βαθύτερα στο διάστημα από ποτέ άλλοτε» δήλωσε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις, η οποπία ηγείται του Εθνικού Συμβουλίου Διαστήματος,. «Θα βελτιώσει αυτά που γνωρίζουμε για το σύμπαν μας, το ηλιακό μας σύστημα και ενδεχομένως για την ίδια τη ζωή».

«Αυτό το τηλεσκόπιο θα είναι τόσο ακριβές που θα μπορείτε να δείτε αν οι πλανήτες – αν αυτοί οι πλανήτες είναι κατοικήσιμοι» εξήγησε ο Νέλσον.
Το τηλεσκόπιο James Webb εκτοξεύτηκε στις 25 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, με σκοπό να κοιτάξει πίσω στο χρόνο, στην αυγή του σύμπαντος και να καταγράψει τι συνέβη μόλις εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια πριν το Big Bang.

Η εικόνα που δόθηκε στη δημοσιότητα δείχνει το σμήνος γαλαξιών SMACS 0723 (4,6 δισεκατομμυρίων ετών), του οποίου η συνδυασμένη μάζα λειτουργεί ως «βαρυτικός φακός», παραμορφώνοντας το διάστημα για να μεγεθύνει πολύ το φως που προέρχεται από πιο μακρινούς γαλαξίες πίσω του, σύμφωνα με το Reuters.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα