Ναυάγιο στο Eurogroup! Πάμε για εκλογές;

Δεν θέλει ο Τσίπρας να υπογράψει τα μέτρα. Συνταρακτικές εξελίξεις

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται πλέον τόσο η κυβερνητική σταθερότητα όσο και η βιωσιμότητα του προγράμματος διάσωσης της ελληνικής οικονομίας μετά την οριστική αναβολή του Eurogroup. Μετά από σύντομη διαβούλευση μεταξύ τους, οι εκπρόσωποι των δανειστών ανακοίνωσαν στην κυβέρνηση την οριστική αναβολή της συζήτησης των ελληνικών προτάσεων την Μ. Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ενστάσεις του ΔΝΤ όσον αφορά την δημιουργία ενός μηχανισμού αυτόματης περικοπής δαπανών, ήταν τέτοιες που κατάφερε τελικά να συμπαρασύρει και τους ευρωπαικούς θεσμούς προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα στην ελληνική πλευρά που μέχρι το απόγευμα της Μ.Τρίτης εκτιμούσε πως θα μπορούσε να κλείσει την αξιολόγηση χωρίς να αναγκαστεί να προχωρήσει σε νομοθέτηση «συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων».

Υπό το βάρος των εξελίξεων η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον μπροστά σε ένα πολιτικό αδιέξοδο καθώς τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και μεγάλη ομάδα βουλευτών θεωρεί πως τυχόν υποχώρηση της κυβέρνησης στις απαιτήσεις των δανειστών συνιστά υπέρβαση και των έσχατων κόκκινων γραμμών που είχαν απομείνει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι γνωστό στον πρωθυπουργό πως η ομάδα των 53, έχει ξεκαθαρίσει δημοσίως πως ένα τέτοιο νομοθετικό εγχείρημα που θα περιλαμβάνει το πέρασμα από την Βουλή «προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων» δεν είναι δυνατόν να τύχει υπερψήφισης.

Πλέον ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα πρόβλημα μεγαλύτερο και από αυτό της συμφωνίας του περσινού καλοκαιριού, μιας και ο αριθμός των ενδεχόμενων διαρροών ξεπερνά κατά πολύ την αντίστοιχη αποσκίρτηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη και των βουλευτών του. Το πρόβλημα πλέον γίνεται ακόμα μεγαλύτερο μιας και μια ενδεχόμενη υποχώρηση του πρωθυπουργού στις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών θα σημάνει και την οριστική διάρρηξη των σχέσεών του με τον χώρο της Αριστεράς.

Ήδη ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις στενών συνεργατών του που προτείνουν μια ηρωική έξοδο από την διακυβέρνηση μέσω της προκήρυξης πρόωρων εκλογών, γεγονός που θα θέσει ενώπιον των εκβιασμών του ΔΝΤ το σύνολο του πολιτικού κόσμου μιας και τότε θα υποχρεωθούν όλοι να τοποθετηθούν για τα «συγκεκριμένα μέτρα» που οι δανειστές απαιτούν η όποια ελληνική κυβέρνηση προληπτικά να νομοθετήσει.

πηγή: koolnews.gr

Σχετικά άρθρα