Νέα δήλωση ΗΠΑ για την Αγία Σοφία

«Απογοήτευση από την απόφαση Ερντογάν», σημειώνει μεταξύ άλλων το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Απογοήτευση εκφράζει το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών για την απόφαση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Όμως, ούτε σε αυτή τη νέα δήλωση απαιτείται από τον πρόεδρο της Τουρκίας να επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς της Αγίας Σοφίας.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε σε ερώτηση του Open TV και της ιστοσελίδας hellasjournal.com, που αφορούσε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας, σε τέμενος. Η αμερικανική κυβέρνηση καλεί την Τουρκία να διατηρήσει την κληρονομιά αυτού του -όπως αναφέρει- αξιοθαύμαστου κτιρίου και την αξεπέραστη ικανότητά της – τόσο σπάνια στον σύγχρονο κόσμο – να εξυπηρετεί την ανθρωπότητα ως μια πολύ απαραίτητη γέφυρα μεταξύ εκείνων των διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων και πολιτισμών.

Επίσης, μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που απλά φωτογραφήθηκε την Πέμπτη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο, δεν έχει τοποθετηθεί για το ανοσιούργημα του Ερντογάν και την προσβολή του χριστιανικού κόσμου, όχι μόνο των Ορθοδόξων. Η εκστρατεία για επανεκλογή του κ. Τραμπ, εκμεταλλεύεται τα φωτογραφικά στιγμιότυπα του Αμερικανού προέδρου με τον κ. Ελπιδοφόρο, για ψηφοθηρικά οφέλη ελπίζοντας να αποσπάσει τις ψήφους των Ελληνοαμερικανών ψηφοφόρων.

Η νέα δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει τα εξής:

Όπως είπαμε προηγουμένως, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απογοητευμένες από την απόφαση της κυβέρνησης της Τουρκίας να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί.

Η Αγία Σοφία αποτελεί μαρτυρία όχι μόνο της θρησκευτικής έκφρασης, αλλά και της καλλιτεχνικής και τεχνικής ιδιοφυΐας. Σημειώνουμε ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας δεσμεύτηκε να διατηρήσει και να προβάλλει την ιστορική θρησκευτική εικονογραφία της Αγίας Σοφίας και να διασφαλίσει την προσβασιμότητα χωρίς εμπόδια σε όλους τους επισκέπτες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την κληρονομιά αυτού του αξιοθαύμαστου κτηρίου και την αξεπέραστη ικανότητά της – τόσο σπάνια στον σύγχρονο κόσμο – να εξυπηρετεί την ανθρωπότητα ως μια πολύ απαραίτητη γέφυρα μεταξύ εκείνων των διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων και πολιτισμών.

Η δήλωση στα Αγγλικά

As we have said previously, the United States is disappointed by the Government of Turkey’s decision to change the status of the Hagia Sophia from a museum to a mosque.

The Hagia Sophia is a testament not only to religious expression, but also to artistic and technical genius. We note the Government of Turkey committed to preserving and displaying the Hagia Sophia’s historic religious iconography and ensuring accessibility without impediment to all visitors.

The United States calls on the Government of Turkey to maintain the legacy of this remarkable building and its unsurpassed ability — so rare in the modern world — to serve humanity as a much-needed bridge between those of differing faith traditions and cultures

Σχετικά άρθρα