Νέα εποχή για τον αυτοκινητόδρομο των Τεμπών

Παραδίδεται αύριο (6/4) το μεγάλο έργο

Μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο της χώρας ολοκληρώθηκε. Αύριο παραδίδεται στην κυκλοφορία ο οδικός άξονας που συνδέει τον Ευαγγελισμό με την Σκοτίνα στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης. Η διέλευση των οχημάτων από τα Τέμπη, το σημείο που αποτέλεσε δρόμο- καρμανιόλα για πολλές δεκαετίες, θα είναι πλέον ασφαλέσστερη.

Η κατασκευή του μεγάλου αυτού έργου ξεκίνησε το 2008, ολοκληρώθηκε μετά από πολλές καθυστερήσεις και προβλήματα χρηματοδότησης στις 31 Μαρτίου του 2017 και πρόκειται να εγκαινιαστεί αύριο στις 13.00, από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Περιλαμβάνει αυτοκινητόδρομο 25 χιλιομέτρων, τρεις νέες υπερσύγχρονες σήραγγες, δύο στα Τέμπη και μία στον Πλαταμώνα, αλλά και τις γέφυρες που οδηγούν στις σήραγγες.

Η κατασκευή του νέου αυτοκινητοδρόμου εξασφαλίζει ένα σαφώς ασφαλέστερο περιβάλλον οδήγησης και μειώνει κατά είκοσι λεπτά τον χρόνο διέλευσης των οχημάτων από την κοιλάδα των Τεμπών.
«Ενώ παλαιότερα οι οδηγοί μπορεί να χρειάζονταν 1 ώρα, πλέον θα κάνουν 40 λεπτά για να διασχίσουν το συγκεκριμένο τμήμα. Το καλοκαίρι μπορεί να χρειάζονταν ακόμη και 3 ώρες και με το νέο έργο θα κάνουν 20 λεπτά», δήλωσε στο thestival.gr η υπεύθυνη επικοινωνίας της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ», Ειρήνη Ζαβρίδου.

Από την Πέμπτη, λοιπόν, η ζωή των οδηγών θα γίνει πιο εύκολη και το ταξίδι από Θεσσαλονίκη στην Αθήνα θα είναι γρηγορότερο καθώς εκτιμάται ότι θα διαρκεί 4 ώρες και 15 λεπτά.

Με την ολοκλήρωση του νέου τμήματος από τον Ευαγγελισμό Λάρισας έως την Σκοτίνα Πιερίας, ολοκληρώνεται η κατασκευή της συνολικής παρέμβασης στο συγκεκριμένο σημείο της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, που ξεκινά από τις Ράχες Φθιώτιδας και καταλήγει στο Κλειδί Ημαθίας.

Η μεγάλη σήραγγα των Τεμπών είναι η μεγαλύτερη των Βαλκανίων

Η μία από τις σήραγγες των Τεμπών έχει μήκος 6 χιλιόμετρα και θεωρείται η μεγαλύτερη των Βαλκανίων. Η κατασκευή της την καθιστά μία από τις πιο εξελιγμένες σήραγγες στην Ευρώπη.
Η γιγαντιαία σήραγγα διαθέτει δύο κλάδους, με τον κάθε κλάδο να έχει διάμετρο 14,8 μέτρα, διαθέτει δύο λωρίδες κυκλοφορίας 3,60 μέτρα και μια λωρίδα εκτάκτου ανάγκης, με συνολικό πλάτος οδοστρώματος 10,5 μέτρα. Επίσης, διαθέτει 2 κατακόρυφα φρεάτια και μια οριζόντια σήραγγα αερισμού/εκκαπνισμού.

Κάθε κλάδος διαθέτει ανά 300 μέτρα έξοδο διαφυγής/διασυνδετήρια σήραγγα με τον διπλανό κλάδο, ενώ κάθε 900 μέτρα η διασυνδετήρια σήραγγα είναι κατάλληλη για τη διέλευση οχημάτων των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Η πρώτη σήραγγα Τεμπών θα έχει μήκος 2 χιλιόμετρα και η σήραγγα Πλαταμώνα 3 χιλιόμετρα.

To επικίνδυνο πέρασμα της Κοιλάδας των Τεμπών είναι πλέον παρελθόν

Το μεγάλο αυτό έργο με τις τρεις σήραγγες αντικαθιστά ουσιαστικά το σημερινό επικίνδυνο πέρασμα της Κοιλάδας των Τεμπών και των στροφών του Πλαταμώνα.

Με τη παράδοση του νέου τμήματος, θα δοθεί ένα τέλος στα τροχαία δυστυχήματα, πολλά από τα οποία έχουν συγκλονίσει την Ελλάδα.

Στη μνήμη όλων έχει μείνει τόσο το δυστύχημα το οποίο στοίχησε τη ζωή σε 21 μαθητές από το Μακροχώρι Ημαθίας, όσο και αυτό με τους έξι οπαδούς του ΠΑΟΚ.

Η τραγωδία στα Τέμπη με 21 μαθητές

tempi.jpg

Το απόγευμα της Κυριακής 13 Απριλίου 2003 ένα λεωφορείο με μαθητές της πρώτης Λυκείου επέστρεφε στο Μακροχώρι Ημαθίας από εκδρομή στην Αθήνα.
Ο οδηγός ενός φορτηγού που μετέφερε νοβοπάν από τον Προβατώνα Έβρου στην Αθήνα, χάνει τον έλεγχο και συγκρούεται πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο στο 388ο χιλιόμετρο στην εθνική οδό Λάρισας- Θεσσαλονίκης, στα Τέμπη.

Τα νοβοπάν εκτινάχτηκαν και χτύπησαν με σφοδρότητα το σχολικό λεωφορείο με αποτέλεσμα 21 μαθητές να βρουν τραγικό θάνατο, ενώ άλλοι 9 να τραυματιστούν σοβαρά.

Οι αιτίες της σύγκρουσης αναλύθηκαν λεπτομερώς αλλά δεν διευκρινίστηκαν ποτέ 100 %. Ο οδηγός της νταλίκας οδηγούσε 6 ώρες χωρίς διάλειμμα και τα ελαστικά του δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Από την άλλη πλευρά, το λεωφορείο που μετέφερε τους μαθητές κρίθηκε ακατάλληλο λόγω παλαιότητας και έπρεπε να αποσυρθεί μήνες πριν.

Η δίκη έγινε τον Οκτώβριο του 2008. Ο οδηγός του λεωφορείου αθωώθηκε, ενώ ο οδηγός της νταλίκας καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών. Οι ιδιοκτήτες της νταλίκας και του εργοστασίου νοβοπάν καταδικάστηκαν από 4 έως 14 χρόνια. Η εταιρεία κατέβαλλε επίσης το ποσό των 8.500.000 ευρώ στις οικογένειες των αδικοχαμένων μαθητών. Όπως είπε ο αντιδήμαρχος Βέροιας το 2012, Θ. Θεοδωρίδης «παρά τις τιμωρίες, παρά τις αποζημιώσεις, τα παιδιά του Μακροχωρίου δεν θα γυρίσουν ποτέ πίσω».

«Οι μελαμίνες έφυγαν από κακή πρόσδεση και αφαίρεσαν την ζωή των παιδιών»

iaverhs.jpg

Σε ανθρώπινο λάθος αποδίδει τα αίτια του δυστυχήματος στα Τέμπη που κόστισε την ζωή σε 21 μαθητές ο οδηγός αγώνων, Τάσος Μαρκουίζος, γνωστός ως Ιαβέρης. «Οι μελαμίνες έφυγαν από κακή πρόσδεση και αφαίρεσαν την ζωή των παιδιών, ενώ τα αυτοκίνητα ήταν σε κακή κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος μιλώντας στο thestival.gr.

«Το πρόβλημα είναι ότι σε ένα επικίνδυνο δρόμο στον οποίο έχει γίνει διάγνωση της επικινδυνότητας από την στενότητα, την πρόσφυση, τις λακούβες και τις λάθος κλίσεις, επειδή είμαστε άνθρωποι με νου θα έπρεπε να προσαρμοζόμαστε. Δυστυχώς, οι χρήστες του δρόμου στα Τέμπη, ενώ ξέρουν ότι είναι επικίνδυνος δεν προσαρμόζονταν όσο ακριβώς θα έπρεπε, κάνοντας υπερβολές όχι μόνο στο κομμάτι της οδήγησης», πρόσθεσε ο Ιαβέρης.

Σύμφωνα τον οδηγό αγώνων, το γενικότερο πρόβλημα με τα δυστυχήματα οφείλεται σε ανθρώπινα λάθη, καθώς διαπιστώνονται τόσο σε δρόμους με μεγαλύτερη επικινδυνότητα όσο και σε δρόμους με λιγότερη επικινδυνότητα.

«Ο άνθρωπος είναι το πρόβλημα, είτε του δώσεις ένα δρόμο ο οποίος είναι ασφαλής, είτε του δώσεις ένα δρόμο που δεν είναι. Τα θύματα των Τεμπών και γενικά των Εθνικών Οδών είναι το 3% του συνολικού αριθμού των θυμάτων, όταν το 87% σκοτώνονται μέσα στην πόλη στην γειτονιά τους με ταχύτητες κάτω από 40 χιλιόμετρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Μιλώντας για τις κυβερνήσεις των 30-40 ετών που προσπάθησαν να ολοκληρώσουν το έργο στα Τέμπη ο Ιαβέρης σημείωσε ότι «επειδή δεν “πουλάει” ο θάνατος στον δρόμο καμία κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε ποτέ σοβαρά με αυτό το ζήτημα» τονίζοντας παράλληλα ότι οι κυβερνήσεις δεν αντιμετωπίζουν με κοινωνική κατανόηση και με ήθος τις ανάγκες της χώρας αλλά «κοιτάει ο καθένας τους ψηφοφόρους και να είναι γαντζωμένοι στις θέσεις τους».

Η μαύρη επέτειος του ΠΑΟΚ

paok.jpg

Ήταν 4 Οκτωβρίου 1999 όταν οικογένεια του ΠΑΟΚ αποχαιρέτησε έξι “παιδιά” της.

Το περασμένο Οκτώβριο συμπληρώθηκαν 17 χρόνια από την μαύρη επέτειο και όλοι ήταν εκεί, στο μνημείο που έχει στηθεί παραπλεύρως της εθνικής οδού, στα Τέμπη.

Οι οπαδοί του Δικεφάλου επέστρεφαν από την Αθήνα, καθώς λίγες ώρες νωρίτερα είχαν παρακολουθήσει την αναμέτρηση της αγαπημένης τους ομάδας με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό (1-1), στο ΟΑΚΑ. Για τους Χαράλαμπο Ζαπουνίδη (20 ετών), Δημήτριο Ανδρεαδάκη (25 ετών), Χριστίνα Τζιόβα (18 ετών), Αναστάσιο Θέμελη (22 ετών), Γεώργιο Γκανάτσιο (22 ετών), και Κυριάκο Λαζαρίδη (17 ετών), το συγκεκριμένο ήταν το τελευταίο παιχνίδι του ΠΑΟΚ που παρακολούθησαν.

Οι έξι φίλοι του ΠΑΟΚ ανασύρθηκαν νεκροί από τα συντρίμμια του λεωφορείου που τους μετέφερε στην Θεσσαλονίκη, όταν αυτό συγκρούστηκε με φορτηγό και έπεσε σε χαντάκι επτά μέτρων, στη προσπάθειά του να προσπεράσει όχημα. Νεκρός ανασύρθηκε και ο οδηγός του φορτηγού, Αστέριος Αγκζιώτης (68 ετών).

Στο μνημείο που έχει στηθεί στα Τέμπη, υπάρχουν τα ονόματα των έξι αδικοχαμένων φίλων του ΠΑΟΚ, με την επιγραφή “η αγάπη τους για τον ΠΑΟΚ τους έφερε εδώ, τους άφησε εδώ και συνεχίζει παραπέρα”.
Κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, φωνάζουν με μια φωνή… “Αθάνατοι”.

Αν το συγκεκριμένο έργο είχε παραδοθεί είκοσι χρόνια νωρίτερα τότε δεκάδες συνάνθρωποί μας θα ήταν ακόμη στη ζωή. Οι μαθητές από το Μακροχώρι θα είχαν φτιάξει τις οικογένειες τους. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ θα τραγουδούσαν ακόμη για την αγαπημένη τους ομάδα. Δυστυχώς για αυτούς και τις οικογένειές τους τα κονδύλια βρέθηκαν με καθυστέρηση. Ας είναι τα αυριανά εγκαίνια ένα μνημόσυνο για τις ψυχές εκείνων που έφυγαν νωρίς. Ας είναι η συγγνώμη από τα χείλη του κράτους προς εκείνους που χάθηκαν γιατί η ανάπτυξη έφτασε αργά.

Η κατασκευή του νέου τμήματος του αυτοκινητόδρομου περιλαμβάνει:

2 δίδυμες σήραγγες στα Τέμπη μήκους 2 και 6 χιλιομέτρων (η μεγαλύτερη οδική σήραγγα στα Βαλκάνια)
1 δίδυμη σήραγγα στον Πλαταμώνα μήκους 2,7 χιλιομέτρων
14 χιλιόμετρα ανοιχτής οδοποιίας
17 χλμ. δευτερεύουσες οδούς και οδούς εξυπηρέτησης
22 γέφυρες και τεχνικά
5 νέους ανισόπεδους κόμβους
Κτίρια εξυπηρέτησης σηράγγων, κ.α.

Σχετικά άρθρα