Πληρωμές μέσω του IRIS θα δέχονται υποχρεωτικά από την 1η Νοεμβρίου όλες οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με διάταξη νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η οποία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά και βρίσκεται ήδη προς συζήτηση και ψήφιση.
Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, «τα νομικά πρόσωπα που είναι δικαιούχοι πληρωμής, στο πλαίσιο των συναλλαγών τους με πληρωτές οι οποίοι ενεργούν για λόγους που δεν εμπίπτουν στην εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική τους δραστηριότητα, δέχονται υποχρεωτικά πληρωμές μέσω υπηρεσιών άμεσης πληρωμής».
Αυτό σημαίνει πως κάθε επιχείρηση από την 1η Νοεμβρίου θα πρέπει να έχει προσαρμόσει τα POS της ώστε να δέχονται υποχρεωτικά πληρωμές μέσω του συστήματος IRIS.
Τι χρειάζεται να κάνουν οι επιχειρήσεις
Αρμόδια στελέχη εξηγούν, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ότι για τη μετάβαση στο νέο καθεστώς, δεν χρειάζεται αλλαγή των POS των επιχειρήσεων αλλά μόνο αναβάθμιση του λογισμικού τους, ενώ κατά τη χρήση της υπηρεσίας, οι καταναλωτές θα περνούν το κινητό τους τηλέφωνο πάνω από το POS και θα γίνεται μέσα σε δευτερόλεπτα η πληρωμή.
Απαραίτητη η διευκρίνιση από την πλευρά του πελάτη με ποιον τρόπο θα πληρώσει. Με κάρτα ή με IRIS προκειμένου ο καταστηματάρχης να επιλέξει την συγκεκριμένη ρύθμιση στο POS του.
Με τα POS να είναι ήδη συνδεδεμένα με τις ταμειακές μηχανές, η αναβάθμιση λογισμικού των POS θα οδηγήσει σε πρακτική διασύνδεση και του συστήματος IRIS με τις ταμειακές, κλείνοντας ένα ακόμα παράθυρο φοροδιαφυγής. Η απόδειξη εκδίδεται αυτόματα με την πληρωμή μέσω του POS είτε με κάρτα, είτε με IRIS.
Το IRIS κατακτά σταδιακά την αγορά, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του α΄ τριμήνου 2025. Η αξία των συναλλαγών ξεπέρασε τα 2 δισεκ. ευρώ και ο όγκος των συναλλαγών τα 20,6 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ΔΙΑΣ, το πρώτο τρίμηνο του 2025 έγιναν 379.348 μεταφορές κεφαλαίων μεταξύ φυσικών προσώπων – με το σύστημα IRIS να χρησιμοποιείται κυρίως από τη νέα γενιά – και 17.518.770 πληρωμές από φυσικά πρόσωπα σε επιχειρήσεις ( από 8,8 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και 3,3 εκατ. ένα χρόνο νωρίτερα).
Και στο ηλεκτρονικό εμπόριο ο όγκος των συναλλαγών υπερδιπλασιάστηκε από 1.326.461 το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε 2.736.199 το αντίστοιχο διάστημα του 2025 με την αξία των εν λόγω συναλλαγών να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.