Νέα έξοδος στις αγορές για την Ελλάδα με 10ετές ομόλογο

Πρόσθετο «οξυγόνο» στην οικονομία

Νέα έξοδο στις αγορές σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών και μάλιστα με διπλό στόχο: αφενός να καλύψει τις αυξημένες δαπάνες για την στήριξη της αγοράς, αφετέρου για την κάλυψη των αμυντικών δαπανών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σπύρου Δημητρέλη για το Οpen, πρόσθετο «οξυγόνο» στην οικονομία ρίχνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να ανακόψει την ύφεση. Παρατείνεται και τον Σεπτέμβριο το μέτρο κουρέματος των ενοικίων επαγγελματικής στέγης κατά 40% για τους κλάδους εστίασης και τουρισμού. Επίσης, έρχεται ο τρίτος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής, όπου περίπου 1,5 δισ. ευρώ με πολύ χαλαρά κριτήρια θα δοθεί σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους. Τρίτον, γίνεται αγώνας δρόμου από το οικονομικό επιτελείο προκειμένου το ταχύτερο δυνατόν, πιθανόν και μέσα στον Σεπτέμβριο, να δοθεί η πρώτη δόση των αναδρομικών στους συνταξιούχους.

Όσον αφορά στην έξοδο στις αγορές, δόθηκε εντολή την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου σε αναδόχους να προχωρήσουν σε επανέκδοση 10ετούς ομολόγου, το οποίο είχε εκδοθεί τον Ιούνιο, προκειμένου το Δημόσιο για να θωρακίσει τα ταμειακά διαθέσιμα και να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία, να αντλήσει 1,5-2 δισ. ευρώ.

Σε θετικό κλίμα η νέα έξοδος του Δημοσίου στις αγορές

Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
Να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί στις αγορές ομολόγων επιχειρεί το Ελληνικό Δημόσιο, με το επανάνοιγμα της τελευταίας έκδοσης των 10ετων ομολόγων, με την οποία εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί, είναι και το γεγονός ότι σήμερα οι αγορές ομολόγων δεν αντέδρασαν αρνητικά, παρόλο που ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε σε αρνητικά έδαφος. Για πρώτη φορά μετά το 2016, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο -0,2%.

Υπενθυμίζεται αρχικώς, πως στόχος του ΟΔΔΗΧ για φέτος ήταν η έκδοση ομολόγων ύψους 4-8 δισ. ευρώ, ωστόσο μετά την πανδημία το ανώτατο όριο αυξήθηκε στα 9,5 δισ. Ηδη μέχρι στιγμής το Ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει από τις αγορές από την αρχή του χρόνου 7,5 δισ. ευρώ.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 46 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 12 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,13% από 1,10% χθες, έναντι 0,41% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,54% από 1,49%.

Στην αγορά συναλλάγματος σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα τελούσε υπό διαπραγμάτευση νωρίς το απόγευμα στο 1,1951 δολ. από το επίεπδο του 1,1934 δολ. που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στο 1,1987 δολ.

Σχετικά άρθρα