Νέα φάρμακα αλλάζουν τα δεδομένα στην σκλήρυνση κατά Πλάκας

Καινοτόμος θεραπευτική προσέγγιση, μπορεί να αλλάξει τη σημερινή πρακτική

Μία νέα γενιά δραστικών ουσιών που αντιμετωπίζουν τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας ή Πολλαπλή Σκήρυνση (ΠΣ) παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 29ου Πανελληνίου Συνεδρίου Νευρολογίας που έγινε πρόσφατα στην Κέρκυρα.

Ο Peter Rieckmann, καθηγητής νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Göttingen της Γερμανίας και ερευνητής στην παθοφυσιολογία της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, έκανε λόγο για μια καινοτόμο θεραπευτική προσέγγιση που μπορεί να αλλάξει τη σημερινή κλινική πρακτική.

Η νέα προσέγγιση είναι η «εκλεκτική επανασύσταση του ανοσοποιητικού» και χαρακτηρίζεται από βραχύχρονη χορήγηση του φαρμάκου, η οποία όμως έχει μακρόχρονα θεραπευτικά αποτελέσματα. Έτσι, σύμφωνα με τον Rieckmann, τα δισκία κλαδριβίνης, τα οποία έχουν εγκριθεί και στην Ελλάδα για τη θεραπεία της υποτροπιάζουσας ΠΣ υψηλής ενεργότητας, αποτελούν τον βασικό εκπρόσωπο της θεραπευτικής αυτής κατηγορίας και δε χρειάζεται να λαμβάνονται καθημερινά. Η δοσολογία τους είναι μόνο για 10 ημέρες για τον πρώτο χρόνο θεραπείας και ακόμη 10 ημέρες τον δεύτερο. Για τα επόμενα δύο χρόνια ο ασθενής δε χρειάζεται να λάβει κανένα φάρμακο, ενώ καλύπτεται θεραπευτικά για 4 χρόνια. Επιπλέον, χορηγούνται από το στόμα, είναι δηλαδή χάπια, και δε χρειάζεται ο ασθενής να προσέρχεται στο νοσοκομείο για ενδοφλέβια έγχυση.

«Τα φάρμακα αυτά δίνουν την ευκαιρία στο ανοσοποιητικό σύστημα να «επαν-εκπαιδευτεί», ανέφερε ο δρ Rieckmann. Στην πραγματικότητα το ίδιο το ανοσοποιητικό μας σύστημα προκαλεί τη νόσο, καθώς αναγνωρίζει το κεντρικό νευρικό σύστημα ως ξένο σώμα και του επιτίθεται. Με το φάρμακο αυτό, που επιδρά επιλεκτικά στα Β και Τ λεμφοκύτταρα, πραγματοποιείται ένα είδος «επανεκίνησης» ώστε το ανοσοποιητικό να πάψει να επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό.

Ο ίδιος ανέφερε στη συνέχεια της ομιλίας του ότι στη σύγχρονη κοινωνία οι παραγοντές που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για την επιλογή θεραπείας είναι πολλοί. Η θεραπεία οφείλει να είναι αποτελεσματική, ασφαλής, αλλά και να ταιριάζει με τον τρόμο ζωής των ασθενών. Ο οικογενειακός προγραμματισμός (μια πιθανή εγκυμοσύνη στο μέλλον), συχνά ταξίδια που δεν επιτρέπουν πολύπλοκα θεραπευτικά σχήματα ή εξετάσεις παρακολούθησης της θεραπείας, είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που πρέπει να συζητά ο ασθενής με τον γιατρό του.

«Το μεγάλο πλεονέκτημα με την εν λόγω κατηγορία φαρμάκων είναι ότι μπορείς να προγραμματίσεις τη ζωή σου. Η συμμόρφωση είναι στο πολύ υψηλή, ενώ όσον αφορά στα δισκία κλαδριβίνης οι εξετάσεις που απαιτούνται για την παρακολούθηση θεραπείας είναι αραιές (τρεις ανά έτος για τα δύο έτη θεραπείας, ενώ δεν απαιτούνται εξετάσεις για τα δύο επόμενα έτη)», εξήγησε. Όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα, τα δισκία κλαδριβίνης, σύμφωνα με τις βασικές κλινικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί (CLARITY και CLARITY EXTENSION), μειώνουν τον ετησιοποιημένο ρυθμό υποτροπών κατά 58% και την εξέλιξη της αναπηρίας κατά 47% στα δύο έτη. Περίπου ένας στους δύο ασθενείς στο διάστημα αυτό δεν εμφανίζει κανένα σημείο εξέλιξης της ασθένειας (υποτροπή, εξέλιξη της αναπηρίας ή νέες εστίες στη μαγνητική τομογραφία), όπως δηλώνει ο δείκτης NEDA-3 (No Evidence of Disease Activity) που φθάνει το 47%. Σε ασθενείς, δε, με νόσο υψηλής ενεργότητας (δηλαδή με περισσότερες από δύο υποτροπές σε ένα έτος ή με νέες ενεργές εστίες στη μαγνητική τομογραφία) η μείωση του ετησιοποιημένου ρυθμού υποτροπών φθάνει στο 67% και της εξέλιξης της αναπηρίας στο 82%.

Σύμφωνα με τον Rieckmann, τα δισκία κλαδριβίνης έχουν ευνοϊκό προφίλ ασφαλείας, που υποστηρίζεται από τα 12 έτη εμπειρίας που έχουν συγκεντρωθεί από την έναρξη του κλινικού προγράμματος μέχρι σήμερα. Εκτός από λοιμώξεις από έρπητα, συνήθως ήπιας ή μέτριας βαρύτητας, μέχρι σήμερα δεν έχει συνδεθεί με σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Έτσι, δεν έχει παρουσιαστεί ως σήμερα σε ασθενή με ΠΣ προοδευτική πολυεστιακή λευκοεγκεφαλοπάθεια (PML), η οποία αποτελεί μια σοβαρή λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος, , άλλα ούτε και κακοήθειες στατιστικά περισσότερες από αυτές που εκδηλώνονται στον γενικό πληθυσμό.

Πέραν των βασικών κλινικών μελετών CLARITY και CLARITY EXTENSION ο καθηγητής αναφέρθηκε στη μελέτη καταγραφής PREMIERE, με την οποία παρακολουθούνται οι ασθενείς με ΠΣ που ελαβαν δισκία κλαδριβίνης στα πλαίσια των κλινικών μελετών. Από τη μέχρι σήμερα ανάλυση των δεδομένων φάνηκε ότι περίπου 65% των ασθενών που έλαβαν δισκία κλαδριβίνης για 2 χρόνια δε χρειάστηκε να πάρουν άλλη νοσοτροποποιητική αγωγή για έως και 8 χρόνια.

Τα δισκία κλαδριβίνης είναι εγκεκριμμένα από τον Eυρωπαϊκό Oργανισμό Φαρμάκων (EMEA) και κυκλοφορούν ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Δανία. Στην Ελλάδα έχουν ήδη εγκριθεί και αναμένεται η ένταξή τους στη θετική λίστα, ώστε να τα λαμβάνουν δωρεάν οι ασθενείς.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα