Νέα καταγγελία για τον καθηγητή του ΑΠΘ

Τι αναφέρουν φοιτήτριες

Μέσα στο αμφιθέατρο, την ώρα που έδιναν μάθημα οι φοιτητές, ο καθηγητής πλησιάζει τις φοιτήτριες, έλεγε να παραδώσουν την κόλλα και να πάνε στο γραφείο του, για να τις βοηθήσει

«Η πρακτική που ακολουθούσε ο συγεκριμένος καθηγητής ήταν λίγο – πολύ η ίδια. Μέσα στο αμφιθέατρο, την ώρα που δίναμε τη γραπτή εξέταση για να περάσουμε το μάθημα, ερχόταν κοντά μας και μας έλεγε ”γνωρίζω ότι δεν έχεις διαβάσει. Δώσε την κόλλα σου και έλα στο γραφείο μου για να το συζητήσουμε και να σε βοηθήσω”. Από εκεί και πέρα τι έλεγε σε όποιες κοπέλες πήγαν στο γραφείο του, δε γνωρίζω. Αυτό το γνωρίζει η κάθε μία».

Με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες η Λίνα Τσαλταμπάση, πρόεδρος σήμερα του Σνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδας και φοιτήτρια του Γεωλογικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τη δεκαετία του ΄90, περιγράφει τις σοκαριστικές στιγμές, όπως καταγγέλει, που έζησε η ίδια και άλλες φοιτήτριες του συγεκριμένου πανεπιστημιακού τμήματος από τις πράξεις και τη δράση καθηγητή τους, ο οποίος, πάντα σύμφωνα με τις καταγγελίες, εκμεταλλευόταν την ακαδημαϊκή του θέση και παρενοχλούσε σεξουαλικά φοιτήτριες.

«Χιονοστοιβάδα» οι καταγγελίες

Την ίδια στιγμή οι καταγγελίες φοιτητριών για σεξουαλική παρενόχληση από τον συγκεκριμένο καθηγητή έχουν πάρει διαστάσεις χιονοστοιβάδας. Όπως λέει στο ethnos.gr η κ. Τσαλταμπάση, η ίδια γνωρίζει άλλες 20 κοπέλες που έπεσαν θύματα της δράσης του συγκεκριμένου καθηγητή, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης έχουν πέσει σίγουρα εκατό φοιτήτριες.

«Περιμένω να με καλέσει ο εισαγγελέας, για να τα πω όλα. Εγώ ως παθούσα αλλά και όποια άλλη παθούσα το επιθυμεί, Εκτιμώ ότι στα 30 χρόνια που δίδασκε ο συγκεκριμένος καθηγητής, θα ήταν πολλές οι γυναίκες που έπεσαν θύματα των πράξεών του. Μαθηματικά εκτιμώ ότι θα είναι σίγουρα εκατό. Μόνο εγώ γνωρίζω 20 γυναίκες, με κάποιες από τις οποίες, βέβαια, έχω χάσει επαφή», τονίζει η κ. Τσαλταμπάση.

«Έκανα μεγάλη φασαρία»

H κ. Τσαλταμπάση θυμάται και διηγείται στο ethnos.gr ότι όταν ο συγκεκριμένος καθηγητής επιχείρησε να τη συμπεριλάβει και εκείνη μεταξύ των θυμάτων του, αντέδρασε δυναμικά. «Προσπάθησε και με εμένα, αλλά δεν το κατάφερε. Εγώ δεν πήγα στο γραφείο του. Επιχείρησα να ενημερώσω άλλους καθηγητές και όταν δεν πήρα κάποια βοήθεια, έκανα μεγάλο καυγά. μπροστά σε πολύ κόσμο. Ήταν δυναμική η αντίδρασή μου και με εμένα αναγκάστηκε να μαζευτεί. Του είπα ότι δε μ’ ενδιαφέρει το πτυχίο, αν πρόκειται να υποκύψω», λέει στο etthnos.gr η κ. Τσαλταμπάση.

Όπως λέει ακόμα η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος, με την κ. Ηρώ Καραπαναγιώτου, η οποία προιχώρησε στην πρώτη καταγγελία σε βάρος του συγκεκριμένου καθηγητή, ήταν λίγο – πολύ στα ίδια χρόνια φοιτήτριες του συγκεκριμένου πανεπιστημιακού τμήματος.

«Δεν τη θυμάμαι από τότε, αλλά ήμασταν λίγο – πολύ στα ίδια χρόνια φοιτήτριες. Έχω δουλέχει πολύ και ως πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδας, στο κομμάτι της ενίσχυσης των γυναικών. Είμαστε δίπλα σε κάθε γυναίκα που έχει ανάγκη. Μίλησα με την κ. Καραπαναγιώτου, όταν ήρθε να λάβει στήριξη από εμάς, πριν προχωρήσει στην καταγγελία της. Η κ. Καραπαναγιώτου εκκίνησε το θέμα των καταγγελιών», τονίζει η κ. Τσαλταμπάση.

Αρνείται τα πάντα ο καθηγητής
Σε ό,τι αφορά τον καταγγελλόμενο καθηγητή, αρνήθηκε τα πάντα περί σεξουαλικής παρενόχλησης μιλώντας σε εκπομπή του καναλιού Alpha. Υποστήριξε ότι σεβόταν όλους τους φοιτητές και ότι τους βοηθούσε να περάσουν τα μαθήματά τους. Σε ό,τι αφορά τη γυναίκα που έκανε την πρώτη καταγγελία, υποστήριξε ότι επρόκειτο για μία βασανισμένη κοπέλα ότι τη λυπόταν και ότι της ζήτησε να πάει στο γραφείο του, για να της πει τι να διαβάσει και να περάσει το μάθημα.

Σχετικά άρθρα