Νέα κόντρα Τουρκία-ΗΠΑ

Βολές Ερντογάν κατά Τραμπ

Την οργή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν προκαλέσει τα αμερικανικά εντάλματα σύλληψης για τους σωματοφύλακές του. Στις 15 Ιουνίου οι Αμερικανικές αρχές εξέδωσαν 13 εντάλματα σύλληψης σε βάρος στελεχών της ομάδας ασφαλείας του Ερντογάν, καθώς θεωρούνται ύποπτοι ότι επιτέθηκαν τον περασμένο μήνα σε Κούρδους διαδηλωτές κατά τη διάρκεια μιας ειρηνικής πορείας στην Ουάσιγκτον.

Όπως ανέφερε το Σάββατο ο τούρκος πρόεδρος «οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αποκαλούνται πολιτισμένη χώρα μετά τα εντάλματα σύλληψης».

“Εάν η Αμερική εκδίδει εντάλματα σύλληψης για τους 13 σωματοφύλακες μου σε μια χώρα όπου πήγα προσκεκλημένος, λυπάμαι, αλλά δεν θα πω ότι η χώρα αυτή είναι πολιτισμένη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ισχυρίστηκε ότι οπαδοί του απαγορευμένου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) και μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν (FETO) ενώθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον του σε απόσταση μόλις 40-50 μέτρων από εκεί που βρισκόταν με τους σωματοφύλακες του.

“(Οι φρουροί ασφαλείας) πήραν μέτρα για εμάς, μάλιστα δύο από αυτούς δεν ήταν καν εκεί… Είναι αυτό δικαιοσύνη;” διερωτήθηκε ο Ερντογάν.

Επέκρινε επίσης την πολιτική του αμερικανικού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την απαγόρευση εισόδου σε μουσουλμάνους, λέγοντας ότι “η Τουρκία δεν έκλεισε ποτέ τις πόρτες της σε ανθρώπους που σκέφτονται διαφορετικά”. “Οι μουσουλμάνοι στην Αμερική αντιμετωπίζουν απελάσεις, επομένως αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα στη χώρα” σχολίασε.

Σχετικά άρθρα