9.9 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Νέα μέρα στην ηλεκτροκίνηση και 8.900 φορτιστές στην Ελλάδα

Τους 8.900 θα φτάσουν οι φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε όλη την Ελλάδα με την ολοκλήρωση του προγράμματος «Φορτίζω Παντού». Το τεύχος προκήρυξης είναι ήδη έτοιμο και έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το πρόγραμμα αναμένεται να βγει στον αέρα τον επόμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Αλεξάνδρα Σδούκου στην τοποθέτησή της στο 6ο συνέδριο ecomobility.

Το ζήτημα του ελλιπούς δικτύου φόρτισης έρχεται διαρκώς στο προσκήνιο καθώς αποτελεί ένα από τα δύο σοβαρά αγκάθια στην αύξηση της ηλεκτροκίνησης μαζί με την ακριβή τιμή των οχημάτων.

Στα συναρμόδια υπουργεία, πάντως, εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την πορεία αύξησης του στόλου των ηλεκτρικών οχημάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, το 2022 ταξινομήθηκαν 8.337 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όταν το 2019 είχαν ταξινομηθεί μόνο 480. «Δηλαδή το ποσοστό ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξήθηκε από το 0,4% σχεδόν στο 8% – η μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση», επεσήμανε ο υπουργός.

Ωστόσο υπολογίζεται ότι από το ποσοστό αυτό, πάνω από το μισό αφορά αμιγώς ηλεκτροκίνητα, καθώς συμπεριλαμβάνει και τα υβριδικά, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ), Γιώργος Βασιλάκης προσθέτοντας ότι η μερίδα των αμιγώς ηλεκτρικών είναι περίπου 3%.

Οσο για τα σημεία φόρτισης, σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 2.000 στην Ελλάδα με ένα μεγάλο ποσοστό να συγκεντρώνεται στο εθνικό οδικό δίκτυο κατόπιν της συνεργασίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τους παραχωρησιούχους στους αυτοκινητόδρομους.

Την προσεχή εβδομάδα, πάντως, θα είναι προσβάσιμη και η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, μέσω της οποίας ο χρήστης θα μπορεί να εντοπίσει σε πραγματικό χρόνο πού υπάρχουν σημεία φόρτισης και αν αυτά είναι διαθέσιμα.

Ο κ. Καραμανλής δεν παρέλειψε να αφήσει και σαφείς αιχμές προς την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ σημειώνοντας ότι η μεγάλη πρόκληση είναι τι μπορεί να γίνει με το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας του δικτύου, δηλαδή κατά πόσον μπορούν να τοποθετηθούν φορτιστές παντού: «Μην ξεχνάμε ότι έχουμε περάσει από μία δεκαετή κρίση, όπου υπήρξε απίστευτη αποεπένδυση σε ζητήματα ενέργειας. Τώρα γίνεται, από το Υπουργείο Ενέργειας, από την κυβέρνηση, μία τεράστια προσπάθεια, που δεν είναι εύκολη. Και νομίζω ότι θα πρέπει να σκεφτούμε και λίγο εκτός πλαισίου. Καλός είναι ο ΔΕΔΔΗΕ, αλλά μπορεί να βοηθήσει να βάλουμε φορτιστές παντού; Εάν δεν μπορεί, πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους και δεν σας κρύβω ότι επεξεργαζόμαστε και άλλους τρόπους», ανέφερε.

Συγκεκριμένα, ως προς τους ταχυφορτιστές τόνισε ότι το καλοκαίρι επιχειρήθηκε να εγκατασταθούν και υπήρξαν προβλήματα με την ισχύ του δικτύου.

Για το επιδοτούμενο πρόγραμμα των 8.900 φορτιστών σε όλη την Ελλάδα, η κυρία Σδούκου διευκρίνισε ότι η επιδότηση θα είναι διαφορετική με γεωγραφικά κριτήρια ώστε το ποσοστό της να είναι υψηλότερο στις πιο απομακρυσμένες περιοχές συγκριτικά με τα κέντρα της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων, ενώ θα παίξει ρόλο και το μέγεθος της κάθε επιχείρησης.

Παράλληλα με αυτό έχουν ολοκληρωθεί και τα Σχέδια Φορτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) σε 306 δημους, οι οποίοι με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο χωροθέτησαν τα σημεία εγκατάστασης των υποδομών φόρτισης. Τα σημεία αυτά είναι ήδη περασμένα σε ένα Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS): «Πλέον πατώντας σ΄αυτόν το χαρτη των 8.900 σημείων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι είδους φορτιστής θα τοποθετηθεί και που ακριβώς» είπε η κυρία Σδούκου.

Στόχος του υπουργείου είναι οι σχετικοί διαγωνισμοί να ξεκινήσουν και ιδανικά να ολοκληρωθούν κιόλας εντός του 2023. Στην κατεύθυνση αυτή έχει ήδη παραδοθεί στους δήμους διαγωνιστικό τεύχος προκειμένου το εγχείρημα να προχωρήσει με ενιαίους κανόνες.

Το μέλλον των φορτιστών
Σε μία ακόμα πρόκληση όσον αφορά τους ταχυφορτιστές, αναφέρθηκε ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, Στέφανος Μανιάς σημειώνοντας πως η γρήγορη φόρτιση «ροκανίζει» τη ζωή της μπαταρία των οχημάτων: «Μια μπαταρία για να φορτιστεί απαιτεί συγκεκριμένο ρεύμα. Εάν αντί για 100 Αμπερ δώσεις 150 ή 200, μειώνεις το χρόνο ζωής της μπαταρίας με αποτέλεσμα το κόστος του ηλεκτρικού οχήματος να αυξάνεται».

Στο μέλλον των φορτιστών αναφέρθηκε ο Ευάγγελος Μπεκιάρης, διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων μιλώντας για την ασύρματη φόρτιση, αλλά και για τη δυναμική φόρτιση: «Θα μπορεί για παράδειγμα ο οδηγός να κινείται σε μια συγκεκριμένη λωρίδα κυκλοφορίας με ταχύτητα 100 χιλιομέτρων την ώρα και να επιτυγχανει πλήρη φόρτιση του αυτοκινήτου του».

Ο ίδιος τόνισε τη σημασία της δεύτερης ζωής μιας μπαταρίας, η οποία μετά την αφαίρεσή της από το όχημα μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, προσθέτοντας, πάντως, πως τεράστιο ζήτημα παραμένει η ανακύκλωση των μπαταριών.

Οι πρώτες 100 αιτήσεις για πράσινα ταξί
Αν και το πρόγραμμα «Πράσινα Ταξί» βρίσκεται στον αέρα λίγες εβδομάδες, ήδη έχουν ληφθεί οι πρώτες 10 αιτήσεις, ενώ άλλες 100 βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας στο σύστημα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ωστόσο το μέλλον των ηλεκτροκίνητων ταξί είναι άμεσο συνδεδεμένο με την πληρότητα ενός δικτύου φορτιστών, όπως αναγνώρισε και ο κ. Καραμανλής: «Τα κίνητρα που έδωσε η κυβέρνηση είναι πολύ μεγάλα, αλλά έχουν ένα δίκιο οι άνθρωποι, οι οποίοι οδηγούν ταξί στην Αθήνα. Που θα φορτίζουν τα οχήματά τους; Δεν κινούνται στους αυτοκινητόδρομους όπου κάθε 60 χλμ. υπάρχουν φορτιστές», σημείωσε προσθέτοντας ότι «το μπαλάκι πλέον είναι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε άλλες χώρες της Ευρώπης οι δήμοι δεν έπονται, είναι συνήθως πιο μπροστά από την κυβέρνηση σε αυτά τα ζητήματα. Ελπίζω ότι όλοι οι δήμοι θα καταφέρουν να κάνουν το αυτονόητο, να βγάλουν αυτούς τους διαγωνισμούς. Γιατί είναι ωραίο να δίνουμε κίνητρα για τους οδηγούς ταξί, από την άλλη όμως μιλάμε για ανθρώπους που ζουν από αυτό και καταλαβαίνω τον προβληματισμό τους».

Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη προηγηθεί ενημέρωση από τον ΟΑΣΑ για τα σημεία, στα οποία βρίσκονται οι πιάτσες ταξί στην Αθήνα. Από το σύνολο των περίπου 185 πιατσών, οι οποίες αξιολογήθηκαν σε ειδική μελέτη, προκρίθηκαν οι 35 πρώτες, οι οποίες θεωρήθηκαν πιο κατάλληλες για να προχωρήσει κατά προτεραιότητα η διαγωνιστική διαδικασία ώστε να παραχωρηθούν σε ιδιώτες για την εγκατάσταση φορτιστών. Στα κριτήρια αξιολόγησης βαρύνουσα σημασία έπαιξε η ελκυστικότητα της κάθε πιάτσας ταξί, αλλά και πρόσθετα κριτήρια, όπως η δυνατότητα των πεζοδρομίων να δεχτούν φορτιστές.

Φρένο στην ελεύθερη διέλευση παλαιών ρυπογόνων οχημάτων ζητούν οι εισαγωγείς
Σε 2 – 3 χρόνια εκτίμησε ότι θα «σμίξουν» οι τιμές ηλεκτρικών και συμβατικών αυτοκινήτων ο πρόεδρος του ΣΕΑΑ, Γιώργος Βασιλάκης τονίζοντας ότι έως τότε ένα αντίστοιχο όχημα θα πωλείται στην ίδια τιμή σε ηλεκτρική και συμβατική έκδοση.

Οσο για την ηλεκτροκίνηση, επανέφερε την πάγια πρόταση του Συνδέσμου για τη θέσπιση αντικινήτρων για τη χρήση παλαιών και ρυπογόνων οχημάτων: «Προσπαθούμε να πείσουμε την Πολιτεία να λάβει κυκλοφοριακά μέτρα για τα παλαιά αυτοκίνητα σε μεγάλες πόλεις, όπως ηΑθήνα ή η Θεσσαλονικη». Προσέθεσε μάλιστα ότι αν κάποιος διαθέτει ένα αυτοκίνητο πολύ ρυπογόνο 30 ετών θα πρέπει να πληρώνει κάτι παραπάνω για την ελευθερη διέλευσή του μέσα στην πόλη.

Εξήγησε ότι για να κρατήσει κανείς το παλιό του αυτοκίνητο, θα πρέπει αφενός να μπορεί να κινείται όπου θέλει με αυτό, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα και να μπορεί να το συντηρεί.

«Σε κάποια φάση θα πρέπει να υπάρξουν μικρά αντικίνητρα στα ρυπογόνα οχήματα έστω για ψυχολογικούς λόγους. Δεν μπορείς να επιδοτείς αιωνίως την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων. Ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρξουν άλλου είδους κίνητρα» τόνισε.

Αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στην …αποφυγή των τεχνικών ελέγχων από μεγάλη μερίδα των οδηγών επαναλαμβάνοντας ότι θα πρέπει να επιβληθούν καλύτεροι έλεγχοι καθώς στην Ελλάδα έχουμε ποσοσό 5% απόρριψης από τα ΚΤΕΟ, όταν στη Γερμανία έχουν 25%.

Κατέληξε λέγοντας ότι παρά τις προσπάθειες των τελευταίων ετών, ο μέσος όρος ηλικίας των ΙΧ στη χώρα μας ανέβηκε από τα 16,5 στα 17,5 έτη και στα βαρέα οχήματα από τα 21,5 στα 22,5, ενώ είπε ότι κρίσιμη για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι και η ανανέωση του στόλου των ταξί αφού αποτελούν ποσοστό κάτω του 10% των κυκλοφορούντων οχημάτων, αλλά άνω του 30% της κυκλοφορίας καθώς βρίσκονται σε μόνιμη κίνηση.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα