Νέα μέτρα: Οι επιδοτήσεις για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα

Τα νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης εξειδίκευσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Είχε προηγηθεί μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είχε ανακοινώσει πακέτο 400 εκατ. ευρώ για την αναχαίτιση των αυξήσεων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ηλεκτρική ενέργεια
Επιδοτούνται όλες οι παροχές κύριας κατοικίας, ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού. Η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή. Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες επιδοτείται το 80% της αύξησης. Η μέσα μηνιαία ενίσχυση άνερχεται για κάθε νοικοκυριό στα 42 ευρώ
Στα νοικοκυριά ενταγμένα στο ΚΟΤ, επιδοτείται το 90% των αυξήσεων, με την επιδότηση να ανέρχεται στα 54 ευρώ.
Σε μη οικιακά τιμολόγια, επιδοτούνται οριζόντια, ανεξαρτήτως μεγέθους και τάσης στο 50% του αυξημένου κόστους και αφορά στα 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Από Φεβρουάριο και έπειτα εξετάζεται η επιδότηση να είναι ανά κλάδο.

Φυσικό αέριο
Η επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.
Επιπλέον έκπτωση 20 ευρώ από ΔΕΠΑ για όλη τη μηνιαία κατανάλωση. Θα ζητηθεί αντίστοιχη έκπτωση και από τους υπόλοιπους παρόχους. Το μέτρο θα επαναξιολογείται κάθε μήνα.
Σε μη οικιακά εμπορικά τιμολόγια, επεκτείνεται η επιδότηση σε όλους τους καταναλωτές και στη βιομηχανία. Η επιδότηση ανέρχεται στα 30 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.
Οι πόροι προέρχονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Όπως είπε ο υπουργός, η τιμή της μεγαβατώρας σε σχέση με πέρυσι τρεις φορές υψηλότερη, ενώ η κρατική στήριξη συνεχίζεται για πέμπτο μήνα. Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα από το Σεπτέμβριο έχουν διατεθεί 1,3 δισ. ευρώ για το σκοπό αυτό, ενώ αυτόν τον μήνα τα μέτρα επεκτείνονται.

 

Σχετικά άρθρα