Νέα μέτρα σε δύο δόσεις: Τι θα ανακοινωθεί την Πέμπτη

Πότε αναμένεται το το δεύτερο «πακέτο»

Νέα μέτρα έρχονται πριν τα Χριστούγεννα με τους ειδικούς να εισηγούνται προς την κυβέρνηση περιορισμούς για την εορταστική περίοδο και τις τελικές αποφάσεις να «κλειδώνουν» το πρωί της Πέμπτης στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου και θα φανεί τι τελικώς θα ανακοινωθεί εντός της ημέρας, πιθανότατα από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της εισήγησης τα μέτρα κρίνονται ως απαραίτητα φέρνει τελικώς η κυβέρνηση λίγο πριν τα Χριστούγεννα με τους ειδικούς να εισηγούνται προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του νέου κύματος κορονοϊού στην κοινότητα το οποίο όλα δείχνουν ότι θα χαρακτηρίζεται από ραγδαία αύξηση κρουσμάτων εξαιτίας της μεταδοτικότερης μετάλλαξης Όμικρον.

Τα νέα μέτρα θα εφαρμοστούν σε δύο δόσεις, τόσο πριν όσο και μετά την Πρωτοχρονιά. Το πρώτο πακέτο μέτρων, που εφαρμοστούν άμεσα πριν από τα Χριστούγεννα, θα περιλαμβάνει υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού και μάλιστα χρήσης μάσκας αυξημένης προστασίας σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ. Επίσης, άμεσα θα εφαρμοστεί διπλός έλεγχος των ταξιδιωτών που φτάνουν στη χώρα μας από το εξωτερικό αλλά και θα μπει «στοπ» στις μαζικές μεγάλες εκδηλώσεις.

Κατά πάσα πιθανότατα η δεύτερη δέσμη μέτρων θα τεθεί σε εφαρμογή από την 3η Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, τότε αναμένεται να ανακοινωθεί αλλαγή στο όριο της χωρητικότητας όλων των καταστημάτων (εστίασης, λιανεμπορίου κλπ) ενώ υπάρχουν σκέψεις ακόμα και για αλλαγές στο ωράριο των καταστημάτων. Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη για το OPEN, από τις 3 Ιανουαρίου αναμένεται να υπάρξει και διεύρυνση του μέτρου της τηλεργασίας στις επιχειρήσεις (από 20% – 50%) αλλά και να απαγορευτούν οι οργανωμένες εκδρομές, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι σχολικές εκδρομές.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή το μέτρο του κλεισίματος των σχολείων μετά τις γιορτές δεν υπάρχει στο τραπέζι των συζητήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σύσκεψη το πρωί της Πέμπτης για τις εισηγήσεις της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων και στη συνέχεια αναμένονται οι ανακοινώσεις, πιθανότατα από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη. Οι ανακοινώσεις θα αφορούν στα μέτρα που θα εφαρμοστούν άμεσα και όχι σε εκείνα που θα ξεκινήσουν από το 2022.

Το δεύτερο πακέτο μέτρων ακόμα δεν έχει κλειδώσει, κάτι που αναμένεται να συμβεί σε επόμενη σύσκεψη των ειδικών που πρόκειται να γίνει ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Η εισήγηση των ειδικών

Το απόγευμα της Τετάρτης η επιτροπή των ειδικών εισηγήθηκε νέα μέτρα προς την κυβέρνηση για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού και της μετάλλαξης Όμικρον, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του ethnos.gr.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, κατόπιν της συνεδρίασης, οι εισηγήσεις κινούνται πρώτον στο επίπεδο της άμεσης εφαρμογής και δεύτερον σε εκείνα τα μέτρα που θα ισχύσουν από 3 Ιανουαρίου. Για άμεση εφαρμογή οι ειδικοί έχουν προτείνει στην κυβέρνηση:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
Υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας KN-95 στα σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Ματαιώνονται όλες οι μαζικές εορταστικές εκδηλώσεις σε ανοικτούς χώρους (φεστιβάλ, events κλπ
Όσοι ταξιδιώτες έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή του θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ.

Σχετικά άρθρα