Νέα πρόκληση από την Άγκυρα

«Κλείνει» το Αιγαίο με πολεμικά πλοία

Για προκλήσεις της Ελλάδας με την αεροπορική και ναυτική άσκηση “Ηνίοχος” στα τουρκικά παράλια κάνει λόγο ο τουρκικός Τύπος, τονίζοντας ότι η Άγκυρα θα απαντήσει με δική της άσκηση με πραγματικά πυρά στο Αιγαίο αλλά και θα προστατεύσει με πλοία της τις παράκτιες περιοχές.

Όπως έχει γράψει το newpost.gr, η Άγκυρα δεσμεύει αρκετές περιοχές στο Αιγαίο από τις 7 Μαρτίου μέχρι τις 30 Απριλίου. Συγκεκριμένα, θα καλύψει μία θαλάσσια ακτίνα που εκτείνεται μεταξύ των νησιών του Αιγαίου Σκύρο, Ψαρά και Εύβοια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Τζουμχουριέτ», η Ελλάδα έχει δεσμεύσει για στρατιωτική άσκηση την περιοχή ανοιχτά της Εφέσου (Κουσάντασι) στη Σμύρνη, «γεγονός που θα φέρει τις δύο συμμάχους (του ΝΑΤΟ) ξανά αντιμέτωπες», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα έχει δεσμεύσει το βόρειο Αιγαίο από τη Θάσο μέχρι τα τουρκικά σύνορα. Επίσης μία περιοχή δυτικά των στενών των Δαρδανελίων, που σημαίνει ότι η Ελλάδα πλησιάζει “επικίνδυνα”, όπως αναφέρεται, τις τουρκικές ακτές. Ενώ και μία τρίτη άσκηση θα γίνει δυτικά της Μυτιλήνης και νότια της Χίου, η οποία συνορεύει με το τουρκικό λιμάνι του Τσεσμέ. Ειδικά η δέσμευση αυτής της περιοχής, που είναι πολύ κοντά στην Έφεσο της Σμύρνης, «δεν πρόκειται να αφήσει την Τουρκία χωρίς αντίδραση», σύμφωνα με τη «Τζουμχουριέτ», καθώς κλείνει τελείως την έξοδο των τουρκικών πλοίων από τον κόλπο του Σιγατζίκ και το λιμάνι Λέβεδος της Σμύρνης.

Η Τουρκία σχεδιάζει επομένως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας, να «κλείσει» όλες τις παράκτιες περιοχές, κοντά στις οποίες η Ελλάδα έχει προγραμματίσει ασκήσεις, με πολεμικά της πλοία ώστε να εμποδίσει την προσέγγιση των ελληνικών δυνάμεων.

Σχετικά άρθρα