18.7 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Νέα σενάρια για τη μοιραία πτήση

Νέα σενάρια για την τύχη του μοιραίου αεροσκάφους της AirAsia βλέπουν το φως της δημοσιότητας, την ώρα που τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό του καθώς και την ανάσυρση των σορών των 162 επιβαινόντων από τη θάλασσα της Ιάβας.

Παρότι οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνουν το έργο τους, μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί οκτώ σοροί, εκ των οποίων έχει αναγνωριστεί μόνο η μία, η οποία ανήκει σε μία 47χρονη γυναίκα που ταξίδευε με τη 10χρονη κόρη της.

Στο μεταξύ, δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι οι κυβερνήτες του αεροσκάφους κατάφεραν να το προσθαλασσώσουν με ασφάλεια, αλλά η θαλασσοταραχή που επικρατούσε τη στιγμή εκείνη, το παρέσυρε στο βυθό σκορπώντας το θάνατο σε επιβάτες και πλήρωμα.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται, σύμφωνα με δημοσίευμα της Mirror, ότι εφόσον δεν έχει καταγραφεί σήμα κινδύνου σημαίνει πως οι πιλότοι κατόρθωσαν να πραγματοποιήσουν έκτακτη προσθαλάσσωση, πριν η τρικυμία γράψει το τραγικό τέλος των 162 επιβαινόντων.

Όπως εξηγεί ο αρχισυντάκτης του περιοδικού σχετικά με θέματα αεροπορίας «Angkasa», Ντούντι Σουντίμπιο, το σήμα κινδύνου θα εξέπεμπε αυτόματα αν το αεροσκάφος πραγματοποιούσε έκτακτη προσγείωση ή προσθαλάσσωση, ωστόσο δε τέθηκε σε λειτουργία γιατί δε σημειώθηκε σφοδρή πρόσκρουση κατά τη διαδικασία. «Ο πιλότος κατάφερε να το προσθαλασσώσει», επισήμανε ο Σουντίμπιο.

Την ίδια ώρα, ο πρώην επικεφαλής της πολεμικής αεροπορίας της Ινδονησίας, Τσάπι Χακίμ, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων πως το αεροπλάνο δεν εξερράγη και δεν συνετρίβη όταν άγγιξε την επιφάνεια, θάλασσας ή ξηράς, γιατί αν συνέβαινε αυτό τότε ο σοροί δε θα ήταν ανέπαφες.

Στο μεταξύ, μία σκιά στο βυθό της θάλασσας της Ιάβας ίσως ανήκει στο αεροσκάφος, το οποίο ενδέχεται να είναι ακέραιο.

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Μεταφορών της Ινδονησίας, Τζουσμάν Σιάφιι Τζαμάλ, εξήγησε πως ο εντοπισμός της πόρτας εξόδου του αεροσκάφους μπορεί να σημαίνει ότι κάποιος επιχείρησε να την ανοίξει.

Όλα αυτά, ενώ η πληροφορία της εκδίωξης των συγγενών του θυμάτων από το ξενοδοχείο στο οποίο έμεναν μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάσυρση των νεκρών, προκαλεί τουλάχιστον οργή.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Straits Times οι Ινδονήσιοι συγγενείς των επιβατών του μοιραίου αεροσκάφους εκδιώχθηκαν από το ξενοδοχείο στο οποίο είχαν βρει κατάλυμα, με τους υπευθύνους να υποστηρίζουν πως τα δωμάτια που παραχωρήθηκαν σε εκείνους από την αεροπορική εταιρία πρέπει να διατεθούν στους ταξιδιώτες που τα είχαν «κλείσει» για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Μάλιστα, η παντελής έλλειψη σεβασμού για την οδύνη τους αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι αρμόδιοι του ξενοδοχείου Hotal Halogen, που βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο της Σουραμπάγια στην Ινδονησία από όπου το αεροσκάφος απογειώθηκε, φρόντισαν να ετοιμάσουν τις αποσκευές των συγγενών και να τις τοποθετήσουν έξω από τα δωμάτια δίχως να τους ενημερώσουν. Τουλάχιστον, αυτό υποστηρίζει ένας από τους συγγενείς με δηλώσεις του στην εφημερίδα της Ινδονησίας.

Νωρίτερα δε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρίας, Σούνου Γουιντιατμόκο, επιβεβαίωσε πως ήταν δύσκολο να βρεθούν κενά δωμάτια κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την αλλαγή του χρόνου.

Την ίδια ώρα, υπάλληλος του ξενοδοχείου αποκάλυψε πως η απόφαση να ετοιμαστούν οι αποσκευές δίχως προηγουμένως να ενημερωθούν οι συγγενείς των θυμάτων, ελήφθη έπειτα από συνεννόηση με την AirAsia.

Πηγή: protothema.gr

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα