Νέα τούρκικη πρόκληση!

«Κακομαθημένοι της ΕΕ Έλληνες και Ελληνοκύπριοι»

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, στη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό σημείωσε ότι το ψευδοκράτος έχει πλήρη εξουσία και έλεγχο στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και ότι είναι η μόνη αρχή που θα αποφασίσει για το μέλλον της περιοχής.

Ο Φουάτ Οκτάι επανέλαβε ότι οι Τούρκοι υποστηρίζουν τις πρωτοβουλίες για να ξαναζωντανέψουν τα Βαρώσια. «Θα ήθελα να υπογραμμίσω για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει την παραμικρή υποχώρηση όσον αφορά τα συμφέροντά της στο ζήτημα των υδρογονανθράκων στην Κύπρο, το Αιγαίο ή την ανατολική Μεσόγειο».

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος ισχυρίστηκε ότι ενίσχυσαν την παρουσία τους στο πεδίο με μια αποτελεσματική διπλωματία και μέσω των δραστηριοτήτων έρευνας και γεώτρησης, αλλά και των ενόπλων δυνάμεων. «Η ανατολική Μεσόγειος είναι εθνικό ζήτημα για εμάς. Όπως δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα κανενός, έτσι δεν αφήνουμε και κανέναν να σφετεριστεί τα δικά μας. Όπως έχουμε ήδη κάνει και στο παρελθόν, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ σε καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να λειτουργεί χωρίς άδεια στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες μας. Τα βήματα στα οποία προβαίνει η Ελλάδα και ο Ελληνοκυπριακός Τομέας, οι κακομαθημένοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εναντίον της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά», είπε.

Παράλληλα, εξήγησε ότι η Τουρκία έχει ισχυρούς δεσμούς με τις χώρες του Κόλπου, καθώς πηγάζουν από το παρελθόν και τις κοινές αξίες. «Θεωρούμε ότι οι διαφορές απόψεων που προκύπτουν κατά καιρούς μπορούν να επιλυθούν μέσω διαλόγου και τακτικών επαφών και τονίζουμε ότι είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στα θετικά και ειλικρινή βήματα που έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι υψηλού επιπέδου επαφές που πραγματοποιήσαμε με τις χώρες της περιοχής και οι δίαυλοι επικοινωνίας που ανοίχτηκαν την τελευταία περίοδο αποτελούν δείκτες αυτής της στάσης. Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για την εξομάλυνση των σχέσεων. Όπως και με όλες τις άλλες χώρες, θα ενεργήσουμε προς την κατεύθυνση που απαιτούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του έθνους μας με τις χώρες του Κόλπου και ποτέ δεν θα κάνουμε πίσω όσον αφορά την αξιοπρέπεια του κράτους μας».

Σχετικά άρθρα