6.6 C
Thessaloniki
Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024

Νέες κατηγορίες για το Facebook

Συμφωνίες διαμοιρασμού δεδομένων με τουλάχιστον 60 κατασκευάστριες –ανάμεσα στις οποίες οι Apple και Samsung– έχει το Facebook τα τελευταία 10 χρόνια, σύμφωνα με δημοσίευμα του “The New York Times”.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι στις εταιρείες περιλαμβάνονται οι Apple, Amazon, Samsung, BlackBerry, HTC και Microsoft. Βάσει της συμφωνίας, οι εταιρείες μπορούσαν χωρίς ΄να έχουν αποκλειστική συγκατάθεση να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των φίλων ενός χρήστη, ακόμη και όταν το Facebook δήλωσε ότι δεν θα διαμοιραζόταν τέτοιου είδους πληροφορίες.

Ο Sandy Parakilas που τότε ηγούταν της συμμόρφωσης του Facebook με την ιδιωτικότητα δήλωσε στους “The Times” ότι το εν λόγω ζήτημα είχε επισημανθεί ως ζήτημα ιδιωτικότητας και σοκάρεται που η συγκεκριμένη πρακτική ίσως συνεχίζεται έξι χρόνια αργότερα.

Το ζήτημα φαίνεται ότι ξεκινά από τότε που τα App stores δεν ήταν ακόμη συνηθισμένα και το Facebook είχε συμφωνία με εταιρείες προκειμένου να μπορούν να προσφέρουν λειτουργίες του Facebook όπως η ανταλλαγή μηνυμάτων ή το like στους χρήστες τους. Όμως –αναφέρει το δημοσίευμα- ίσως έδωσαν πρόσβαση σε παραπάνω δεδομένα απ’ότι θεωρούσαν. Βάσει των “The Times”, κάποιες εταιρείες είχαν πρόσβαση σε δεδομένα όπως η κατάσταση σχέσης, η θρησκεία, οι πολιτικές πεποιθήσεις και οι εκδηλώσεις ενός χρήστη ενώ βρέθηκε ότι μπορούν να έχουν και πρόσβαση στα δεδομένα των φίλων των χρηστών, παρόλο που ο διαμοιρασμός δεδομένων ήταν απενεργοποιημένος. Το 2014, το Facebook ξεκίνησε να διακόπτει την πρόσβαση που είχαν οι app developers στα δεδομένα των φίλων των χρηστών, αλλά κάποιες μεγάλες εταιρείες δεν επηρεάστηκαν από την πολιτική αυτή.

Ενδεικτικά το άρθρο φέρνει ένα παράδειγμα με το BlackBerry Hub. Μετά τη σύνδεση του χρήστη στο Facebook η εφαρμογή BlackBerry Hub μπόρεσε να ανακτήσει δεδομένα από 556 φίλους του χρήστη όπως η θρησκεία, η κατάσταση σχέσης, οι πολιτικές πεποιθήσεις και οι εκδηλώσεις που σκόπευαν να παρευρεθούν όπως επίσης και στη λίστα των φίλων των φίλων.

Το “The Times” υποστηρίζει ότι οι περισσότερες από αυτές τις συνεργασίες του Facebook με τις εταιρείες είναι ακόμη σε ισχύ αν και φαίνεται ότι ξεκίνησαν να διακόπτονται τον Απρίλιο. Ας μην ξεχνάμε ότι στις 10 Απριλίου ο Mark Zuckerberg κατέθεσε στην Επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ για την υπόθεση της Cambridge Analytica.

Το Facebook από την πλευρά του με δήλωσή του αρνείται ότι μοιραζόταν πληροφορίες για τους φίλους του χρήστη χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Ο Ime Archibong, Αντιπρόεδρος Προϊοντικών Συνεργασιών του Facebook απάντησε στο δημοσίευμα των “The Times” λέγοντας ότι κάνει λάθος. Ο Archibong επιβεβαίωσε την ύπαρξη των συνεργασιών με τις περίπου 60 εταιρείες, οι οποίες επέτρεπαν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στο Facebook πριν να υπάρξουν app stores και στάνταρ λειτουργικά συστήματα.

«Οι συνεργάτες αυτοί υπέγραψαν τις εν λόγω συμφωνίες, οι οποίες απέτρεπαν να χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες των χρηστών του Facebook για κάθε άλλο σκοπό από το να αναπαράγουν εμπειρίες Facebook. Αντίθετα με τα όσα ισχυρίζεται το δημοσίευμα του New York Times, οι πληροφορίες των φίλων, όπως οι φωτογραφίες, ήταν μόνο διαθέσιμες σε συσκευές όπου οι χρήστες είχαν αποφασίσει να μοιράζονται την πληροφορία με τους φίλους αυτούς. Δεν γνωρίζουμε για κάποια κατάχρηση από αυτές τις εταιρείες».

Τέλος, ο Archibong ανέφερε ότι η άνοδος του iOS και του Android σήμαινε ότι μόνο λίγοι πλέον μπορούν να βασίζονται στις Facebook εμπειρίες που παρέχονταν με αυτόν τον τρόπο και για τον λόγο αυτό ξεκίνησαν τη διακοπή των συνεργασιών τον Απρίλιο. Μέχρι στιγμής έχουν διακοπεί 22.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα