Νέες προκλήσεις Ερντογάν

Γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο

Νέες γεωτρήσεις για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Στη δήλωσή του που έρχεται έπειτα από την ανακοίνωση του κοιτάσματος που εντόπισαν οι ExxonMobil-Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, ο Ερντογάν ανέφερε πως οι γεωτρήσεις «θα αρχίσουν μετά από εργασίες συντήρησης (των σκαφών)».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, σημείωσε ότι η Κύπρος συνεχίζει απρόσκοπτα τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της, με νέες συνεργασίες να ανακοινώνονται εντός Μαρτίου, ενώ από τα τέλη Νοέμβριου έως τις αρχές του 2020 αναμένονται νέες γεωτρήσεις ώστε να υπάρξει μια συνολική εικόνα για τα αποθέματα στην Κυπριακή ΑΟΖ που θα επιτρέψουν στη Λευκωσία να λάβει τις τελικές της αποφάσεις. Λαμβάνουμε ενέργειες για τη στάση της Τουρκίας μακριά από αντιπαραθέσεις διαβεβαίωσε δε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Από την πλευρά του την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα στην Τουρκία λέγοντας πως «είναι χρέος όλων να αποδεχθούν τη νέα πραγματικότητα που γεννά η συνεργασία στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου» και συνέχισε: «Μια νέα πραγματικότητα, στην οποία δε χωρούν ούτε λεονταρισμοί, ούτε προκλήσεις, ούτε ανιστόρητες διεκδικήσεις. Όσοι επιλέγουν να μη συμβιβαστούν με τη νέα συνθήκη που γεννιέται μέσα από τον αμοιβαίο σεβασμό στα πλαίσια της ειρηνικής συνύπαρξης και των κανόνων του διεθνούς δικαίου, επιλέγουν οικειοθελώς την απομόνωση και την αυτοπεριθωριοποίηση τους».

Σχετικά άρθρα