18.7 C
Thessaloniki
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Nein» για το χρέος πριν το 2018

Απέρριψε εκ νέου κάθε συζήτηση για το χρέος πριν το 2018, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στην εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten.

O Γερμανός υπουργός Οικονομικών έκανε ειδική αναφορά, στη συνέντευξή του, στις εξελίξεις στο πεδίο της ελληνικής οικονομίας. Αναγνώρισε μεν κάποια πρόοδο, τόνισε ωστόσο την ανάγκη να μην παρεκκλίνει η Ελλάδα από τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

ολλά πράγματα στην ΕΕ κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, επισήμανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφέροντας ως παράδειγμα την ανάπτυξη στην Ισπανία, εκτιμώντας ότι η Ιταλία θα έχει θετική οικονομική εξέλιξη και υπογραμμίζοντας ότι η Γαλλία δρομολόγησε κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. «Οι Έλληνες σημειώνουν επίσης προόδους – ωστόσο δεν θα πρέπει να πιστέψουν ότι μπορούν να σταματήσουν να εφαρμόζουν τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις», τόνισε. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «παρεξήγηση» την άποψη ότι είναι αβέβαιη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δανεισμού επειδή δεν είναι βιώσιμο το χρέος.

Μεταφορά αρμοδιοτήτων από την Κομισιόν στον ESM

Θα πρέπει να εξευρεθεί ένας άλλος τρόπος ώστε το σύμφωνο σταθερότητας της ευρωζώνης που ορίζει τους κανόνες για τα ελλείμματα να εφαρμοστεί πραγματικά, επεσήμανε ο Σόιμπλε.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο λέω ότι μπορούμε να οδηγήσουμε το ευρωπαϊκό ταμείο για τις κρίσεις, τον ESM, να αναπτυχθεί σε τέτοια κατεύθυνση σε κάθε περίπτωση για τις χώρες της νομισματικής ένωσης. Ο ESM αποφαινόταν για τις προβλέψεις των προϋπολογισμών όχι από πολιτική άποψη αλλά ανάλογα με τους αυστηρούς κανόνες», υπογράμμισε.

Μέχρι τώρα σε καμία χώρα δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις για παραβίαση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και ο γερμανός υπουργός φαίνεται να θεωρεί ότι έχει δοθεί πολύ μεγάλη ελευθερία δράσης σε ορισμένες χώρες από τηνΚομισιόν του Γιούνκερ επειδή ο τελευταίος καθοδηγείται από πολιτικές εκτιμήσεις.

Αντιθέτως θεωρεί ότι ο ESM, που λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2012 και έχει ως εντολή να διατηρεί την οικονομική σταθερότητα αντλώντας χρήματα από τις αγορές για να δανείσει τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ως λιγότερο πολιτικός θεσμός θα είναι ένας καλύτερος κριτής του κατά πόσον τηρείται η δημοσιονομική πειθαρχία.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα